„Маските на революцията” разбуни духовете във Франция

02.02.2016 /11:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: чуждестранни медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Маските на революцията” разбуни духовете във Франция

На 1 февруари френският тв Canal+ излъчи филма на известния разследващ журналист Пол Морейра „Маските на революцията”, който е неговото специално разследване на събитията в Украйна през 2014 година.

Дни преди лентата да бъде показана, украинското посолство в Париж е предложило на Canal+ „да преосмисли” решението си за излъчването му, тъй като според дипломатите документалният филм бил лъжлив памфлет за случилото се в Украйна, а и не притежавал някакви особени качества. Това обаче беше опровергано от факта, че в края на януари на провелия се във Франция Международен фестивал на аудиовизуалните програми „Маските на революцията” на Пол Морейра беше номиниран в извън конкурсната програма в категорията „Голям репортаж и разследване”.

Шефовете на канала обаче не са се съобразили с искането на посолството и го показали на зрителите. Според собствениците на Canal+ никой не е отменял принципите на свободата на словото във Франция, а и не е прието в страната някой да оказва пряк натиск върху независимо коя от медиите. Но тъй като каналът е платен и абонаментът за него е 25 евро месечно, не всички зрители са могли да видят лентата на Пол Морейра.

В „Маските на революцията” авторът разказва за различни събития, случили се в Украйна преди две години, като сред тях са протестните акции на киевския Майдан и трагедията в Дома на профсъюзите в Одеса. Авторът е разговарял с представители на различни партии и показва свидетелства на очевидци от случилите се тогава събития. Журналистът акцентира и върху влиянието на някои световни сили върху случващото се в Украйна, като не пропуска да разкаже за визитите на бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреус, сенаторът Джон Маккейн и Виктория Нюланд. Събитията от 2014 г. Пол Морейра показва не едностранчиво, а ги разследва и анализира от всички страни, като използва много факти и свидетелства на участниците в тях. По време на снимките френският журналист се е срещнал и разговарял с представители на националистическата партия „Свобода”, батальона „Азов” и радикалната групировка „Десен сектор”.

 

Лентата е посрещната със смесени чувства във Франция

 

Според някои зрители те са ужасени от видяното в „Маските на революцията” и благодарят на автора, че е проявил гражданската си съвест да запознае Европа с това, което се е случило в Украйна. А според други лентата на Пол Морейра е фалшификация и лъжа.  

Това не е първият документален филм на разследващия журналист. Преди няколко години в екип с колегата си Люк Ерман той направи друг филм, който бе излъчен по Discovery Channel - „WikiLeaks: война, лъжа и видеокасета”, който също вдигна голям шум около Джулиан Асанж и неговата мрежа, която бълваше скандални секретни документи, с които се беше сдобил по неведоми канали. По време на снимките му френските журналисти се срещнаха с всички, които работят за WikiLeaks в Лондон, Вашингтон, Рейкявик и Париж, и те разказаха за причините да се захванат с тази рискована дейност. Кулминацията в разследващия филм беше интервюто със самия Джулиан Асанж. Според авторите му работата по тази лента е била своеобразна проверка на техния професионализъм.

Сподели в
 

По повод развихрилата се поредна кампания за „лов на вещици“ сред журналистическата гилдия в Латвия, за който много важи поговорката „Слово има, а свобода няма“, известната журналистка Алла Березовска, живееща и работеща в Рига, се обръща с писмо към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. В него тя моли световната организация да съдейства, за да се спре наказателното преследване на журналисти в Прибалтийските републики, които публикуват свои материали в алтернативни руски медии.

06.05.2021/11:16

Флориан Шмидц е журналист, който от 8 години живее в Гърция и работи основно за „Дойче веле“, но също така и за други медии. Неговите наблюдения сочат, че на Балканите свободата на словото е по-застрашена, отколкото в Западна Европа.

04.05.2021/16:21

Колумбийската федерация на журналистите настоява да се разследват случаите на насилие срещу медийни работници, присъединявайки се и към исканията на правозащитни организации да се спре употребата на огнестрелно оръжие и хвърлянето на военни части срещу протестиращите. Обстановката в страната ескалира от седмица насам с демонстрации срещу замислена данъчна реформа.

04.05.2021/14:41

Ивар Аболинш, председател на Националния съвет за електронни медии в Латвия, ратифицира спирането на многобройни руски и рускоезични канали и сайтове, поради което се оказа в листата с 8 висши европейски служители със забрана да влизат в Русия

04.05.2021/12:05

„Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов и политически натиск, надзор, произволни ефективни присъди и насилие при изпълнение на задълженията им“ - това се казва в изявление на Съвета на ЕС преди утрешния Световен ден на свободата на словото.

02.05.2021/16:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки