Списание „Лов и риболов” стана на 120 лета

05.12.2015 /14:49 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вече 120 години "Лов и риболов" е любимото списание на много поколения българи

С много празнично настроение и плакет на Съюза на българските журналисти по повод годишнината, най-старото печатно издания в България „Лов и риболов” отбеляза своета 120-летие. Както подобава за рожден ден, така и сега екипът на списанието се събра да отбележи паметната дата.

По този повод председателят на СБЖ Снежана Тодорова поздрави екипа и главния редактор Георги Гроздев. „Разрешете ми най-сърдечно да Ви честитя 120-годишнината на сп."Лов и риболов"- забележително събитие за българската журналистика и за многобройната читателска аудитория – се казва в поздравителния адрес. - 120 години сп. "Лов и риболов" излиза без прекъсване и това ни дава основание да кажем, че е най-старото печатно издание у нас - връстник на организираното журналистическо движение в България. Няколко поколения български журналисти посвещават своя всеотдаен труд на развитието на лова и риболовството в България.”

По повод юбилейната годишнина и за приноса на изданието в опазването на българската природа, главният секретар на СБЖ Иван Върбанов връчи почетния плакет на Съюза.

Списание „Лов и риболов” е най-старото печатно издание у нас, то се появява на

 

1 август 1895 година

 

Първият му брой е в ръцете на читателите като сп. „Ловецъ” – орган на Софийското ловджийско дружество „Сокол” и негов главен редактор е полковник Николо Рясков. Идеята за ловното списание е на софийския ловец Григор Кантарджиев, който я споделя с настоятелството на Софийското ловно дружество. Година по-късно изданието става орган на ловджийските дружества в България и вече има ново име – „Лов и рибарство”. Така то е известно от 1948 г. до 1955 г., а от 1956-та вече се преименува в „Лов и риболов” и става месечно илюстровано научно-популярно списание, орган на Народния ловно-рибарски съюз. Предложението за тази промяна прави пред редакционната колегия поетът ловец Никола Ланков.

През годините на страниците на „Лов и риболов” са намирали място увлекателните ловни истории на едни от най-изтъкнатите дейци на ловното дело, изследователи, военни, лекари, писатели, поети, журналисти и книжовници, като Никола Рясков, Георги Христович, Самослав Захей, Алекси Петров, Михаил Тихов, Иван Сокачев, Елин Пелин, Емилиян Станев, Йордан Радичков, Никола Фурнаджиев, Ангел Каралийчев, Цоло Пешев, Николай Боев, Любомир Дойчев, ген. Христо Русков, Дончо Цончев, който дори му е бил и главен редактор цели 5 лета.

Постоянни теми на списанието са не само ловците и тяхната организация, а така също и проблемът за опазването на дивеча, природата, моралът, културното съзнание, екологията.

Сподели в
 

Всеки един от 4-те милиарда души по света, опериращи в социалните мрежи, са има за главен редактор на собствена медия, а всичките вкупом следят 24/7 политиците и нищо не им прощават, смята шефът на PR-компанията M3 Communications Group и бивш журналист Максим Бехар.

22.01.2022/12:34

Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков в трагичната катастрофа през 2020 г. е към своя край на първа инстанция.

21.01.2022/16:01

Преди дни известният фотограф откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar.

20.01.2022/18:16

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература, и журналист.

20.01.2022/11:03

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка на процедурата, по която е назначен шефът на БНТ Емил Кошлуков. Такива заявки направи в сряда парламентарната комисия по култура.

19.01.2022/20:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки