Списание „Лов и риболов” стана на 120 лета

05.12.2015 /14:49 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вече 120 години "Лов и риболов" е любимото списание на много поколения българи

С много празнично настроение и плакет на Съюза на българските журналисти по повод годишнината, най-старото печатно издания в България „Лов и риболов” отбеляза своета 120-летие. Както подобава за рожден ден, така и сега екипът на списанието се събра да отбележи паметната дата.

По този повод председателят на СБЖ Снежана Тодорова поздрави екипа и главния редактор Георги Гроздев. „Разрешете ми най-сърдечно да Ви честитя 120-годишнината на сп."Лов и риболов"- забележително събитие за българската журналистика и за многобройната читателска аудитория – се казва в поздравителния адрес. - 120 години сп. "Лов и риболов" излиза без прекъсване и това ни дава основание да кажем, че е най-старото печатно издание у нас - връстник на организираното журналистическо движение в България. Няколко поколения български журналисти посвещават своя всеотдаен труд на развитието на лова и риболовството в България.”

По повод юбилейната годишнина и за приноса на изданието в опазването на българската природа, главният секретар на СБЖ Иван Върбанов връчи почетния плакет на Съюза.

Списание „Лов и риболов” е най-старото печатно издание у нас, то се появява на

 

1 август 1895 година

 

Първият му брой е в ръцете на читателите като сп. „Ловецъ” – орган на Софийското ловджийско дружество „Сокол” и негов главен редактор е полковник Николо Рясков. Идеята за ловното списание е на софийския ловец Григор Кантарджиев, който я споделя с настоятелството на Софийското ловно дружество. Година по-късно изданието става орган на ловджийските дружества в България и вече има ново име – „Лов и рибарство”. Така то е известно от 1948 г. до 1955 г., а от 1956-та вече се преименува в „Лов и риболов” и става месечно илюстровано научно-популярно списание, орган на Народния ловно-рибарски съюз. Предложението за тази промяна прави пред редакционната колегия поетът ловец Никола Ланков.

През годините на страниците на „Лов и риболов” са намирали място увлекателните ловни истории на едни от най-изтъкнатите дейци на ловното дело, изследователи, военни, лекари, писатели, поети, журналисти и книжовници, като Никола Рясков, Георги Христович, Самослав Захей, Алекси Петров, Михаил Тихов, Иван Сокачев, Елин Пелин, Емилиян Станев, Йордан Радичков, Никола Фурнаджиев, Ангел Каралийчев, Цоло Пешев, Николай Боев, Любомир Дойчев, ген. Христо Русков, Дончо Цончев, който дори му е бил и главен редактор цели 5 лета.

Постоянни теми на списанието са не само ловците и тяхната организация, а така също и проблемът за опазването на дивеча, природата, моралът, културното съзнание, екологията.

Сподели в
 

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков сподели в социалните мрежи отворено писмо до министъра на културата Боил Банов.

27.10.2020/11:12

Почина нашият колега и писател Пламен Григоров. „От мрежата долетя черна вест – напуснал е този свят Пламен Григоров (в. „Нощен Труд“, „Десант“, и др.), съобщи администраторът на фб групата „Труд Плюс“ Свилен Мишляков.

27.10.2020/10:34

Дългоочакваната втора част на книгата „Великите европейци“ ще бъде представена на 29 октомври, четвъртък, от 18 часа, в Първо студио на Радио Пловдив.

27.10.2020/09:50

Медийният съветник на соцлидерката Корнелия Нинова Васил Самарски поема пресцентъра на БСП, съобщиха от "Позитано" 20. Досегашната шефка на пресцентъра Жанет Пашалиева преминава на работа в БСТВ като мениджър „Програмна и техническа дейност”.

26.10.2020/21:18

Репортерът на в. "Сега" Мартин Георгиев беше призован на разпит в столичното 6 РПУ заради това, че е направил справка в общодостъпния Имотен регистър. Тя се отнася до служителя на Националната служба за охрана Калин Гаджев, който беше заснет да хвърля на земята българския флаг по време на конфликта между бившия правосъден министър Христо Иванов и охранителите на плажа пред имението на Ахмед Доган в парк "Росенец" през юли.

26.10.2020/17:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки