Начало
 
 

Павлета Давидова: Медиите като лъжливото овчарче

12.08.2015 /18:50 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката често пише в „Дума” по медийни въпроси

Търсачи на драма, трагедия и екшън. Такива са повечето родни медии. Поредно доказателство за това е начинът, по който цялата страна бе залята от тревожни сигнали, че на територията на България се подвизават двама души, съпричастни към „Ислямска държава”.

През целия съботен ден, че и в неделя до обяд, медии и социални мрежи мълниеносно препредаваха имената на мъж и жена, които уж били терористи.

Допълнителен привкус за драма бяха и данните за засилено полицейско присъствие на гари, автогари и концерти. Цялата държава бе впримчена в търсенето на врага, проникнал незнайно откъде и намиращ се някъде тук.

По телевизията пуснаха личните карти на предполагаемите екстремисти. Службите работят и са в постоянна връзка, съобщаваха с тревожен тон репортерски гласове. Водещи съобщаваха за издирването с каменни физиономии, сякаш второ "Сарафово" може да се случи след часове.

Оказа се, че двамата заподозрени май са най-обикновени фалшификатори на документи. Родни медии обаче бяха разпространили новината за екстремисти, без да проверят истинността й. Така и не стана ясно кой е първоизточникът на слуха. Течът на непроверена информация вече бе подлудил медиите. "Счупеният телефон" обаче доведе до тотално изкривяване на първоначалните данни.

Нали политик и муха се убиват с вестник...

В търсене на екслузивност журналисти и редактори придадоха допълнителна заплашителност на съвсем обикновен полицейски бюлетин... Бранислав Нушич е казал, че политик и муха се убиват с вестник. Със скоростта, с която се разпространяват новините днес, като нищо родните медии можеха да убият двама души. Буквално!

Представете си как бдителен гражданин се сблъсква привечер с двете лица, за които цял ден е слушал, че са терористи. Дали ще се почувства заплашен? А ако има оръжие под ръка? Нали знаете какво се случва в американските екшъни?

Французойката и румънецът са рецидивисти, но съвсем спокойно могат да се пробват да осъдят една сюрия български медии. Не само за уронване на имиджа, но и за създаването на риск за живота им - кой би искал да попада в тъмно и тясно помещение с потенциален радикален и опасен ислямист, издирван под дърво и камък.

Кой сега е терористът? Не са ли медиите такива? Разстрелват хора с безумни въпроси, раздават присъди без съд и разследване, съсипват животи за 30-секунди екранно време... Виновни няма. Извини ли се някой за подвеждащата информация? Вина за създалата се ситуация обаче има и МВР.

Практически цял ден те не реагираха адекватно и не опровергаха навреме информациите. Дори когато го направиха, оставиха впечатлението за нещо недоизречено. Това не е безобидно. Следващият път всички може да се окажем в ситуацията на лъжливото овчарче...


 

Сподели в
 

Радио-телевизионната корпорация BBC (Би Би Си) обяви, че съкращава 450 работни места в клона си в Англия, за да намали разходите и да преструктурира местните си новинарски бюра, предаде ДПА.

03.07.2020/16:51

Най-малко 186 журналисти от 35 страни са починали от коронавирус през последните 4 месеца, съобщава в Женева от неправителствената организация "Press Emblem Campaign" (PEC).

02.07.2020/15:25

Полската обществена телевизия ТVP не е изпълнила задължението си по закон да осигурява балансирано и непредубедено отразяване на кампанията за президентските избори, смята Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА.

01.07.2020/15:25

Сдружение „Сейв Хър БГ“ поиска извинение от водещия Николаос Цитиридис и от екипа на предаването му заради дискриминацията и обидите към жените на България.

30.06.2020/16:52

След 15 г. като водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ преди дни журналистът Горан Благоев съобщи, че генералният директор Емил Кошлуков се готви да свали рубриката заради броя й на 6 юни, когато бе излъчен материалът "Как държавата обгрижва БПЦ след пандемията".

28.06.2020/15:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки