Начало
 
 

Павлета Давидова: Медиите като лъжливото овчарче

12.08.2015 /18:50 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката често пише в „Дума” по медийни въпроси

Търсачи на драма, трагедия и екшън. Такива са повечето родни медии. Поредно доказателство за това е начинът, по който цялата страна бе залята от тревожни сигнали, че на територията на България се подвизават двама души, съпричастни към „Ислямска държава”.

През целия съботен ден, че и в неделя до обяд, медии и социални мрежи мълниеносно препредаваха имената на мъж и жена, които уж били терористи.

Допълнителен привкус за драма бяха и данните за засилено полицейско присъствие на гари, автогари и концерти. Цялата държава бе впримчена в търсенето на врага, проникнал незнайно откъде и намиращ се някъде тук.

По телевизията пуснаха личните карти на предполагаемите екстремисти. Службите работят и са в постоянна връзка, съобщаваха с тревожен тон репортерски гласове. Водещи съобщаваха за издирването с каменни физиономии, сякаш второ "Сарафово" може да се случи след часове.

Оказа се, че двамата заподозрени май са най-обикновени фалшификатори на документи. Родни медии обаче бяха разпространили новината за екстремисти, без да проверят истинността й. Така и не стана ясно кой е първоизточникът на слуха. Течът на непроверена информация вече бе подлудил медиите. "Счупеният телефон" обаче доведе до тотално изкривяване на първоначалните данни.

Нали политик и муха се убиват с вестник...

В търсене на екслузивност журналисти и редактори придадоха допълнителна заплашителност на съвсем обикновен полицейски бюлетин... Бранислав Нушич е казал, че политик и муха се убиват с вестник. Със скоростта, с която се разпространяват новините днес, като нищо родните медии можеха да убият двама души. Буквално!

Представете си как бдителен гражданин се сблъсква привечер с двете лица, за които цял ден е слушал, че са терористи. Дали ще се почувства заплашен? А ако има оръжие под ръка? Нали знаете какво се случва в американските екшъни?

Французойката и румънецът са рецидивисти, но съвсем спокойно могат да се пробват да осъдят една сюрия български медии. Не само за уронване на имиджа, но и за създаването на риск за живота им - кой би искал да попада в тъмно и тясно помещение с потенциален радикален и опасен ислямист, издирван под дърво и камък.

Кой сега е терористът? Не са ли медиите такива? Разстрелват хора с безумни въпроси, раздават присъди без съд и разследване, съсипват животи за 30-секунди екранно време... Виновни няма. Извини ли се някой за подвеждащата информация? Вина за създалата се ситуация обаче има и МВР.

Практически цял ден те не реагираха адекватно и не опровергаха навреме информациите. Дори когато го направиха, оставиха впечатлението за нещо недоизречено. Това не е безобидно. Следващият път всички може да се окажем в ситуацията на лъжливото овчарче...


 

Сподели в
 

Авторитетната италианска медия „Кориере дело Спорт” направи така, че редица водещи клубове на Ботуша да се възпротивят от водещото заглавие в броя на вестника от четвъртък.

06.12.2019/15:46

Ръководителката на мисията на ЕС в Малта призова премиера на страната незабавно да подаде оставка на фона на гнева, породен от действията му по разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, предаде "Гардиън".

05.12.2019/15:25

Анадолската агенция е създадена през 1920 г. Тя е на 99 години. Опитваме се да разрастваме нашата дейност по света, споделя Мюджахит Мухаммед Сойкан, директор "Международна дейност" в Анадолска агенция.

04.12.2019/15:25

Силна тревога от поведението на българските власти спрямо медиите и малцинствените групи изрази в прессъобщение комисарят за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович (Босна), съобщава "Сега".

03.12.2019/15:25

Изминаха цели 7 години, откакто създадохме онлайн платформата provo.bg. Оттогава не сме спирали да следваме основната си цел - да защитаваме свободата на словото и личносттa.

02.12.2019/16:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки