Начало
 
 

“Ислямска държава” води пропаганда на руски

15.07.2015 /13:58 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Те са вечните победители...

Групировката "Ислямска държава" (ИД) увеличи усилията си за провеждането на пропаганда на руски език в знак, че става все по-влиятелна в бившите съветски републики.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви наскоро, че 2000 руски граждани в момента се бият за групировката в Сирия или Ирак. През юни шефът на Съвета за сигурност на страната Николай Патрушев каза, че "няма възможност" да се спре присъединяването на руснаци към организацията.

Въпреки че членове на ИД публикуват свои съобщения на руски постоянно, през последните седмици се появи ново рускоезично крило на организацията - Furat Media, със собствени канали в Twitter, Facebook и Tumblr, пише британският в. "Гардиън".

През Furat екстремистката групировка обяви създаването на провинция в Северен Кавказ, вътре в самата Руска федерация. Групата издаде и професионално направено видео, наречено "Единството на муджахидините в Кавказ", което включва интервюта с руски говорещи бунтовници в Ирак и Сирия. Десетки други могат да бъдат изтеглени от интернет страницата й.

"ВКонтакте" забранява Furat

До момента продукцията на пропагандни материали бе "на парче", като повечето видеоматериали бяха със субтитри и излизаха след появяването на версията на арабски език. Много от тях са били правени извън територията, контролирана от ИД.

Сега Furat, чието създаване беше обявено на 5 юни и започна да действа на 18 юни, произвежда комбинация от клипове със субтитри, изказвания на бойци от ИД, DVD-та, мотивационни съобщения и пропагандни материали на руски език, които са произведени в Сирия и Ирак.

Въпреки редовното спиране на ислямистки акаунти в Twitter и Facebook броят на такива, които споделят джихадистки материали, е огромен - изследване на The Bookings Institute в края на 2014 г. съобщи за над 46 000 акаунта с по над хиляда последователи, които са използвани от поддръжници на ИД.

Страницата на Furat в руската социална платформа "ВКонтакте" вече е била забранена, както и няколко акаунта във Facebook. Това, че рускоезичните бойци в Сирия разпространяват пропаганда, не е нищо ново. Различните фракции са имали свои собствени интернет страници и профили в социални медии почти от момента на появяването им в Сирия в края на 2012 г.

Всичко тръгва от FiSyria

Но с нарастването на рускоезичната фракция на ИД тези медийни операции стават много по-професионални, коментира "Гардиън". Основният предшественик на Furat се появява в началото на 2013 г. като FiSyria - уебсайт, управляван от група чеченски бунтовници, водени от родения в Грузия Омар ал Шишани. Първоначално FiSyria е личен сайт на Шишани и предлага новини за битките, в които са участвали той и неговите съмишленици.

Но когато Шишани се присъединява към ИД в края на 2013 г. и става военен командир в Сирия, FiSyria стана основният пропаганден канал на руски език на организацията. Страницата вече пренасочва към Furat, а съобщение на 5 юни потвърди, че цялата медийна продукция на руски език ще бъде под тази марка.

Основната цел на Furat е да се наемат нови руски говорещи екстремисти както от страни в Руската федерация - особено в Северен Кавказ, - така и другаде в бившия СССР, особено Централна Азия.

Друга важна цел е да се изградят идеологически мостове между бунтовниците в Сирия и Ирак и тези, които все още са в Северен Кавказ. Наскоро във Facebook беше публикувана снимка на партида от CD-та с обяснение, че те са за "братята в халифата", термин, използван от ИД за територията под неин контрол.


 

Сподели в
 

Сблъсъкът между боксьорите Антъни Джошуа и Анди Руис в Дирия край Рияд миналата седмица е счупил рекорда на телевизия “Скай Спортс” за най-много платени посещения.

14.12.2019/18:51

Творческа атмосфера цари тези дни в редакцията на „Нов живот“. Да почерпи от опита на най-четения вестник в Родопите дойде един млад и напорист екип 10-класнички от Езиковата гимназия „Христо Ботев“.

13.12.2019/16:53

Новоизбраният кмет на Благоевград инж. Румен Томов започна да вади някои от необяснимо високите харчове на предшественика си Атанас Камбитов и се зарече да не пръска безотчетно и ненужно пари от общинската каса.

12.12.2019/15:26

Розита Еленова - член на СЕМ, направи изследване на проведените избори в България през тази година. "Мен ме интересуват изключително телевизиите, които са ангажирани с политическа партия", сподели тя:

11.12.2019/16:54

Бъдещето на финансирането на BBC ще бъде поставено под въпрос, тъй като не е ясно дали медията трябва да продължи да бъде издържана с обществени пари.

10.12.2019/15:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки