Начало
 
 

“Ислямска държава” води пропаганда на руски

15.07.2015 /13:58 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Те са вечните победители...

Групировката "Ислямска държава" (ИД) увеличи усилията си за провеждането на пропаганда на руски език в знак, че става все по-влиятелна в бившите съветски републики.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви наскоро, че 2000 руски граждани в момента се бият за групировката в Сирия или Ирак. През юни шефът на Съвета за сигурност на страната Николай Патрушев каза, че "няма възможност" да се спре присъединяването на руснаци към организацията.

Въпреки че членове на ИД публикуват свои съобщения на руски постоянно, през последните седмици се появи ново рускоезично крило на организацията - Furat Media, със собствени канали в Twitter, Facebook и Tumblr, пише британският в. "Гардиън".

През Furat екстремистката групировка обяви създаването на провинция в Северен Кавказ, вътре в самата Руска федерация. Групата издаде и професионално направено видео, наречено "Единството на муджахидините в Кавказ", което включва интервюта с руски говорещи бунтовници в Ирак и Сирия. Десетки други могат да бъдат изтеглени от интернет страницата й.

"ВКонтакте" забранява Furat

До момента продукцията на пропагандни материали бе "на парче", като повечето видеоматериали бяха със субтитри и излизаха след появяването на версията на арабски език. Много от тях са били правени извън територията, контролирана от ИД.

Сега Furat, чието създаване беше обявено на 5 юни и започна да действа на 18 юни, произвежда комбинация от клипове със субтитри, изказвания на бойци от ИД, DVD-та, мотивационни съобщения и пропагандни материали на руски език, които са произведени в Сирия и Ирак.

Въпреки редовното спиране на ислямистки акаунти в Twitter и Facebook броят на такива, които споделят джихадистки материали, е огромен - изследване на The Bookings Institute в края на 2014 г. съобщи за над 46 000 акаунта с по над хиляда последователи, които са използвани от поддръжници на ИД.

Страницата на Furat в руската социална платформа "ВКонтакте" вече е била забранена, както и няколко акаунта във Facebook. Това, че рускоезичните бойци в Сирия разпространяват пропаганда, не е нищо ново. Различните фракции са имали свои собствени интернет страници и профили в социални медии почти от момента на появяването им в Сирия в края на 2012 г.

Всичко тръгва от FiSyria

Но с нарастването на рускоезичната фракция на ИД тези медийни операции стават много по-професионални, коментира "Гардиън". Основният предшественик на Furat се появява в началото на 2013 г. като FiSyria - уебсайт, управляван от група чеченски бунтовници, водени от родения в Грузия Омар ал Шишани. Първоначално FiSyria е личен сайт на Шишани и предлага новини за битките, в които са участвали той и неговите съмишленици.

Но когато Шишани се присъединява към ИД в края на 2013 г. и става военен командир в Сирия, FiSyria стана основният пропаганден канал на руски език на организацията. Страницата вече пренасочва към Furat, а съобщение на 5 юни потвърди, че цялата медийна продукция на руски език ще бъде под тази марка.

Основната цел на Furat е да се наемат нови руски говорещи екстремисти както от страни в Руската федерация - особено в Северен Кавказ, - така и другаде в бившия СССР, особено Централна Азия.

Друга важна цел е да се изградят идеологически мостове между бунтовниците в Сирия и Ирак и тези, които все още са в Северен Кавказ. Наскоро във Facebook беше публикувана снимка на партида от CD-та с обяснение, че те са за "братята в халифата", термин, използван от ИД за територията под неин контрол.


 

Сподели в
 

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) осъди проявите на агресия към журналистически екипи, отразяващи протестите, провеждани през последните дни в държавата.

14.07.2020/15:25

Посланик Кристоф Айххорн поема германската дипломатическа мисия в София преди 1 година. Той е дългогодишен дипломат, но професионалният му път започва в медиите. Бил е журналист и водещ в легендарното радио SWR 3.

13.07.2020/16:51

Може Пеевски и Домусчиев да гласят рейтингите, както им е удобно, но само за няколко дни се видя, че бТВ води на Нова тв и БНТ с много, пише frognews.bg.

12.07.2020/15:44

Българският футболен съюз бе домакин на среща между футболните клубове от Първа и Втора професионална лига, представители на Нова броудкастинг груп и Професионалната футболна лига.

11.07.2020/15:46

САЩ използват социалните платформи за цензура в различен вид. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

10.07.2020/15:25

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки