Събранието в СБЖ: Журналистите искат правна защита и добра информираност

14.03.2015 /16:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В продължение на няколко часа продължава обсъждането на документите, внесени по въпросите в дневния ред.

Розита Попова, член на досегашния УС, председател на Комисия по организационните въпроси, София: „Върви процес на преструктуриране в СБЖ. Над 20 са дружествата със заличена досегашна номерация, на мястото на които има дружества с нови наименования“.

Цветан Томчев, София: „СБЖ да приеме като своя кауза историята на фотографията, с която се занимавам от няколко години, вкл. и да администрира „БГ прес фото“.

Васил Сотиров – член на досегашния УС, София: „Трябва да продължи работата по създаване на закон за защита на българската журналистика. На сайта на СБЖ ще бъде публикуван проектът „Насоки и цели на журналистическата професия в България и ролята на СБЖ“, за да бъде обсъден от всички наши членове.

Георги Найденов, Пловдив: „Предлагам да се създаде журналистически омбудсман към Комисията за журналистическа етика при СБЖ. Да се създаде издателски комплекс и да се поработи по правния статут на журналистите.“

Георги Узунов, Смолян: „Не съм съгласен с половината от похвалите към досегашното ръководство. Харчат се готови пари.“

Валери Тодоров, София: „Трябва да засилваме синдикалната дейност, социалния ангажимент и юридическата защита на журналистите. Медийното ни законодателство е безкрайно остаряло, а медиите са обществен актив. Медийната ни регулация е най-слаба и некомпетентна.Сайтът на СБЖ да стане медиен портал с мултимедия с акценти от най-интересното и най-ценното от медийната среда.“

Стела Бочева, Ловеч: „Предлагам веднъж годишно председателите на журналистически дружества да бъдат събирани, за да научават какви решения се вземат от УС, от КС и от Комисията по журналистическа етика.“

Румян Славов, София: „Да се създаде фонд за подпомагане на журналисти, водещи дела в съда за защита на правата си, нещо като взаимно-спомагателна каса. При разпореждането с имоти гласуването да става поименно.“

Емил Розов, София: „Спечелените дела на СБЖ на различни инстанции надхвърлят средства за 1 млн. лева. СБЖ е единственият съюз от творческите, в който се дават т.нар. детски.“

Николай Мирчев, Добрич: „Стопанисването на имотите отнема доста от времето на ръководството. Да се възстанови в. „Поглед“ – защитник на истината.“

Георги Калагларски, Варна: „Замисленият Балкански медиен център трябва да стане активен участник в международните програми и проекти с цел повишаване на медийната грамотност, активното взаимодействие и общуването със страните около Черно море и Средиземно море. Необходимо е да се обогати информационното взаимодействие в СБЖ. Нуждаем се от комплексен маркетингов подход при стопанисването на имотите в Банкя, Варна и Батак, предвид социалните им функции и комерсиалността.“

Милен Гетов, София, доайенът – на 90 години: „Представител съм на Дружеството на журналистите на свободна практика, в което са 430 души. Издаваме електронен вестник (качен е на сайта на СБЖ), създаваме виртуална биография на дружеството, трябва да продължи работата по закон за статута на журналистите, защото в ООН вече заявиха, че журналистиката е особено опасна професия.“

Работата на Общото събрание на СБЖ продължава.
 

Сподели в
 

Приключилото на 15 март в София двудневно Общо събрание на Съюза на българските журналисти избра накрая нов Управителен съвет на организацията. Той включва 14 колеги:

17.03.2015/17:16

В днешния втори ден на Общото отчетно-изборно събрание на Съюза на българските журналисти за председател на най-голямата журналистическа организация в България бе избрана Снежана Тодорова.

15.03.2015/16:35

Изготвени и приети от Управителния съвет на СБЖ - София, март 2015 година. Предлагат се за обсъждане от колегията.

14.03.2015/22:38

В продължение на няколко часа продължава обсъждането на документите, внесени по въпросите в дневния ред.

14.03.2015/16:21

Общото събрание на СБЖ продължи своята работа, обсъждайки внесените документи – докладите на УС, КС и на КЖЕ, както и отчета по бюджета и проекта за нов бюджет за 2015 г.

14.03.2015/14:34
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

Решения от заседанието на Общото събрание на СБЖ на 15 май 2021 г.

На 15 май 2021 година, от 10.00 часа в град София, на адрес ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 1 и 3 в сградата на Съюза на българските журналисти, се проведе заседание на редовното Общо събрание на Сдружение „Съюз на българските журналисти”, свикано по реда на чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31 от Устава на Сдружението на Управителния съвет с покана до председателите на журналистическите дружества на Съюза на българските журналисти.

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки