Турски медии ще работят с българските журналисти по общ европроект

13.01.2015 /08:48 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите от Муданя и Бурса

В рамките на изпълнението на европейския проект "Адаптиране на турските регионални медии към изискванията на ЕС" у нас пристигна 45-членна делегация от градовете Мудания и Бурса в Турция, водена от председателя на Асоциацията на журналистите в Муданя Явуз Герчекчи.

В нея освен журналисти, са включени и общественици, На 12 януари гостите посетиха СБЖ, където почти цял следобед разговаряха с колеги от Управителния съвет на СБЖ и представители на регионални медии.

И. д. председател Снежана Тодорова поздрави турските гости и изрази задоволство, че спечелилата европроект Асоциация на журналистите в Муданя ще работи по него съвместно със свои български колеги. Тя запозна гостите с историята на СБЖ и сподели с тях, че през 2014-та българската журналистика е отбелязала своята 170-годишнина и 120 години организирано журналистическо движение.

Представи и някои издатели на списания и подробно разказа за сайта на СБЖ, който е отворен за всичко, случващо се на журналистическото поприще не само в България, но и по света. Не пропусна да сподели, че сайтът се ползва с голям интерес сред гилдията и не пропуска да разкаже за известни наши и чужди журналисти.

От своя страна доц. Георги Калагларски подробно разказа на турските колеги как у нас работят регионалните медии и печат. Преподавателят във Варненския университет представи и Международния дом на журналистите (МДЖ) и чрез мултимедиен проект изтъкна неговите достойнства и привлекателност, и че той е сред малкото комплекси на нашето Черноморие, където освен да се почива, може да се провеждат и срещи по линия на станалия модерен през последните години конгресен туризъм, защото МДЖ разполага и с добре оборудвани зали за целта.

Неговата увлекателна презентация предизвика оживление сред турските журналисти и те го засипаха с въпроси, като останаха доста изненадани, че държавата няма отношение към почивната морска база и че тя е собственост на СБЖ. Доц. Калагларски разказа и за авторитетните международни форуми, които са се провеждали в базата на Съюза, и че именно там миналата година беше учреден Балканският медиен център. Той не пропусна да съобщи, че в МДЖ предстои тази година и среща на Европейската асоциация на журналистите (ЕАЖ).

Гостите се интересуваха не само до материалната база на СБЖ, но и дали държавата се намесва в политиката на българските медии, дали регионалните издания имат самостоятелност при работата си. А издателят на списанията „Земеделие+”, „Животновъдство” и „Черно и бяло” Красимир Пеков разказа за медиите, които представлява.

Представителите на турските медии проявиха изключителен интерес към това в какви тиражи излизат нашите изданиа, каква е периодичността им, как се разпространяват. Сред многобройните въпроси, които задаваха имаше и такива дали у нас има безработни журналисти, за свободата на словото, за намесата на държавата в издателската политика и дали има ограничения на темите в дадени издания. За тях беше интересно да разберат дали българите и най-вече младите хора четат пресата, дали се интересуват от случващото се в страната и намалява ли броят на печатните издания.

Особено важно за тях беше да разберат ако даден журналист е освободен от работа, има ли политически натиск за това. Те останаха изненадани, че в обществените медии свободата на словото е по-голяма, отколкото в частните, но и тук, както навсякъде по света, частните медии зависят от спонсори, рекламодатели и често собственикът им се влияе от политическия натиск.

Особен интерес за гостите беше каква е квалификацията на работещите в българските медии журналисти и дали са завършили специализирани ВУЗ-ове. Снежана Тодорова поясни, че в екипите на медиите се трудят хора не само с журналистическо образование, но и с други специалности, и че СБЖ винаги застава зад колегите, които имат проблеми в работата, и прави всичко възможно на онези, които са останали безработни, да осигури къде да се трудят. Тя сподели, че всичко, което се случва в Турция, интересува българските медии, а СБЖ поддържа тесни контакти с международни журналистически организации.

Неведнъж, каза тя, СБЖ е откликвал и подкрепял турските медии. Тя припомни, че е имало подписка в защита на арестувани турски журналисти и протестна декларация по повод задържането на главния редактор на „Заман”, която беше публикувана в българското издание на вестника. „Журналистическата солидарност е изключително важна и необходима днес – каза Снежана Тодорова. – Надявам се да не ни се налага да защитаваме колеги от Муданя и Бурса, но ако се наложи, сме насреща.”

И. д. председател на СБЖ и главен секретар на съюза сподели, че ръководството работи върху документ за защита правата на журналистите.

Срещата премина при изключителен интерес от страна на турските представители на медиите за това как работят техните колеги в България.

По време на посещението си у нас те ще посетят Самоков,където ще гостуват на регионалната медия „Приятел”, в Пловдив също ще се срещнат с колеги от дружеството „Европрес” с председател Георги Найденов. В София наред с културните забележителности, които ще разгледат, ще имат срещи с турските редакции на БНТ и БНР,  а също и с главния редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, на която ще се обсъди двустранното сътрудничество в областта на европроекти, в които участва вестникът.

На 15 януари гостите ще представят в СБЖ пред медиите европроекта "Адаптиране на турските регионални медии към изискванията на ЕС".

През първия ден от посещението си в София турската делегация се срещна и с областния управител на София град Веселин Пенев.


Снимки Иван Василев
 

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества.

26.06.2021/10:28

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества.

15.05.2021/07:40

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

Решения от заседанието на Общото събрание на СБЖ на 15 май 2021 г.

На 15 май 2021 година, от 10.00 часа в град София, на адрес ул. „Граф Игнатиев” № 4, етаж 1 и 3 в сградата на Съюза на българските журналисти, се проведе заседание на редовното Общо събрание на Сдружение „Съюз на българските журналисти”, свикано по реда на чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 31 от Устава на Сдружението на Управителния съвет с покана до председателите на журналистическите дружества на Съюза на българските журналисти.

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки