Начало
 
 

Медия критика

Българската историческа сага „Дървото на живота“ ще стартира в ефира на телевизия NOVA през януари. Сериалът пресъздава времето от обявяването на Независимостта на България през 1908 г. нататък.

26.12.2017 /17:14 | Източник: manager.bg

Американският интернет гигант Facebook вече няма да използва червените маркери (Disputed Flags), с които досега бяха обозначавани новини, съдържащи съмнителна информация, съобщава Би Би Си.

25.12.2017 /15:46 | Източник: manager.bg

Отмяната на правилата за интернет неутралност може да доведе до изчезване на безплатното порно в електронните медии, предупреждава британският The Independent.

24.12.2017 /21:25 | Автор: Георги Касабов | Източник: fakti.bg

Изливането на клиширани коледни филми директно в очите, ушите и гърлата на телевизионните зрители се е превърнало в сезонен закон. И в маратон.

24.12.2017 /14:22 | Източник: Труд

Силно сме притеснени от начина, по който редица български медии отразяват убийството на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград, обявяват колеги от Асоциацията на европейските журналисти в България:

23.12.2017 /18:48 | Източник: dnevnik.bg

„Култура” с главен редактор Копринка Червенкова ще прекрати съществуването си като седмичен вестник и от септември става списание със същото име и с друго ръкводство, съобщава редакцията в новия си брой.

22.12.2017 /12:00 | Източник: dnevnik.bg/ СБЖ

Журналистът от БНТ Георги Любенов е отличен със Златна монета в категория "Писменост". На церемония в Нов театър Съветът на Европейската научна и културна общност награди авторитетни представители на българската наука и култура.

21.12.2017 /12:00 | Автор: Ивана Иванова | Източник: БНТ

Специални гости на провелата се преди дни национална среща на децата на загинали служители на МВР бяха телевизионната водеща Надя Обретенова и звездата от сериала "Под прикритие" Ивайло Захариев.

19.12.2017 /18:50 | Източник: Дума

Главата редакторка на Общинско радио Кърджали към БНР Мария Каменова получи наградата на Синдиката на българските учители (СБУ) "Най-добър социален партньор Журналист".

19.12.2017 /15:25 | Източник: БНР/СБЖ

След като преди няколко дни карикатуристът Христо Комарницки обяви във Фейсбук от името на в. „Прас-прес”, че ще покани депутата Делян Пеевски в предаването на Нова тв "Съдебен спор", сега се оказва, че може това да не се окаже възможно.

18.12.2017 /18:51 | Източник: dnevnik.bg/ Дума

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки