Начало
 
 

Омъжете се за военен, не за журналист

11.12.2013 /12:02 | Автор : Иван Тодоров | Източник: лично мнение Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


180 лева – за кое по-напред

Призивът е към колебаещите и двоумящи се госпожици и госпожи, разбира се. А защо – ей сега ще ви стане ясно. Военните у нас открай време са били и са привилегирована каста.

Защото трудът им (според теоретиците на тая нагласа) бил не като на другите, а по-особен. Опасен. Свързан с риск за живота им. Но че е тъй и с някои други професии – няма значениe, това винаги се премълчава.

Заради казаното те вземат по-високи заплати от средния работещ българин; лекуват се в болници и санаториуми, специално създадени за тях; пенсионират се по-рано, получавайки по 20 брутни заплати накуп.

Получават – освен заплатите – и пари за храна, за дрехи, а полицаите пътуват и безплатно в градския транспорт.

Техните здравни и пенсионни осигуровки се поемат от държавата – от всички ни, казано по-ясничко. Гледат ги като писани яйца. Така е от десетилетия. Военните – заедно с полицаите – са верните песове на управниците. Които пък имат интерес

хората с пагони да им мъркат

а не да ръмжат насреща им. Материалният интерес е в основата и на тенденцията все повече момичета да кандидатстват в Националния военен университет във Велико Търново. Или пък да искат да станат кадрови военни, макар и на низши длъжности.

Парите – не друго. Пак те са в темелите и на професионалните ни вече войници и офицери – големият мерак да се отиде там е да те пратят „на мисия“ в чужбина. И с няколко гурбета да се решат житейските кахъри за много време напред.

Та тия дни Нардното събрание смогна, почти тихомълком – макар че се тръбеше, че голямата тема била приемането на бюджета – да приеме едно многозначително и озадачаващо решение. Да се повишат от 250-260 на 340 лева парите за съпругите на военни, които се местят от един гарнизон в друг. А и на тези съпруги, чиито мъже са „на мисия“.

Не знаех, че и досега те са получавали някакви средства. Би трябвало да не са. Сещам се как покойният ми баща, архитект, работи няколко години при кошмарни климатични условия и географска отдалеченост през 60-те на екватора – в Гана.

А майка ми – детска учителка, си ходеше на работа и никой не й даваше и лев за това, че съпругът й е „на мисия“. Прославяйки майсторлъка на българските архитекти по света -- дело патриотично и в интерес на страната ни, откъдето и да го погледнете. Тъй бе и с хиляди други семейства.

Вестникарите си оставаме сирачета

Необосновани са тия споменати решения и защото армията ни днес е около 30 000. Десетки школи, гарнизони, полигони, поделения, складове са затворени, приватизирани, разграбени. Няма наборна служба. И някогашното движение на кадрови военни от селище в селище е сведено до минимум. Но, въпреки всичко – пари и за това. Толкоз, колкото е минималната месечна работна заплата, бленувана от мнозина.

Ако мъжът ви е журналист, а вие сте без работа – търсете му сами колая. Ако е военен, нямайте грижа. Ако е миньор – пак жална ви майка. Сигурно има и други примери, които не ми идват в ума, докато пиша тия редове.

Ала когато една гилдия има министър, всичко се оправя. И когато има политическа воля, както е модерно да се казва. Което е наистина много важна добавка. Останалите – да си подвиват опашките. И да мълчат. Който могъл – уредил се.

Как за 25 години не се стори абсолютно нищо в полза на бранша ни, на вестникарството? Как все си оставаме сирачета? Какво да се направи ли? Ами по-ранно пенсиониране, примерно, безплатни телефони, да речем, пътуване с намаление с влак, автобус, трамваи, тролеи...

Затова на журналиста друго не му остава, освен поне да огласи поредното безобразие. А че повечето от нас до края си ще се влачим немили-недраги, е съдба, която сами сме си избрали. А взетите решения от депутатите са поредните пачи яйца в бюджетния полог, на които поредните властници насаждат милиони българи.


 

Сподели в
 

Мнозинството в Европейския парламент настоя нападенията срещу журналисти по света да не остават безнаказани.

25.11.2020/09:03

Обикновено се смята, че карикатурата върви след събитията – нещо се случва и художникът го рисува. В някои случаи става и така – карикатуристът рисува, а после на него му се случва случка.

23.11.2020/09:01

Ha 21 нoeмвpи тeлeвизиoннитe ĸoмпaнии пo цeлия cвят oтбeлязаха Cвeтoвния дeн нa тeлeвизиятa (Wоrld ТV Dау). B тoзи дeн вcичĸи зaeти c мaгиятa нa мaлĸия eĸpaн иcĸaт дa ни нaпoмнят, чe тeлeвизиятa e нeизмeннa чacт oт живoтa нa xopaтa.

22.11.2020/09:07

Европейският парламент (ЕП) стартира процедури за приемане на резолюции за т.нар. “златни визи” и медийната свобода, където България ще е в центъра на събитията.

21.11.2020/10:06

От Google са сключили "индивидуални споразумения" за авторските права с френски вестници и списания. От месеци двете страни спореха за дела на приходите от показването на новини в резултатите на търсачката, информира АФП.

20.11.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки