Начало
 
 

Иван Тодоров: Думите – начин на употреба

08.12.2013 /15:37 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нали помните поговорката: „Голям залък лапни, голяма дума не казвай!“ Или – „Блага дума железни врата отваря“. Има още и още...

Думите са голяма сила. Могат да окрилят и да вдъхновяват. Но и да огорчат, да сломят, да отровят и нечий ден, настроение, живот. Не е празна приказка споделеното. Особено когато е написано.

Затова мислех, когато затворих един от последните броеве на най-дебелия „цветен“ вестник у нас – „Уикенд“. Там попаднах на следните находки. Във формата на заглавия на материали за любознателния читател:

„Златка лекувала акне със сперма“. Поучителна здравна информация-рецепта.

„Киро Скалата си показа задника“. Зрелищно.

„Любовник дробил Пенка с резачка“. Изправя на нокти, човек настръхва – като във филм на Алфред Хичкок.

„Станка Златева хрантути брат лентяй“. Доборотворство пред Коледа.

„Сине, коват ли те отзад бе!?“ Разбираема бащинска загриженост.

 Изпържиха Коцето с 80 бона“. Напомняне, че трябва да си отваряме очите на четири при сключването на каквито и да било сделки.

Въобще – разнообразие, насочено изключително към оная половина от телата ни, която е от кръста надолу. Съчетание на медицина, анатомия, технология на проява на бурни страсти, рядко срещани синоними за издръжка, за секс, за измама. Ключовите думи тук (ще ви ги каже всеки компютър) са: сперма, задник, резачка, лентяй, отзад, бон.

... А после надникнах и в електронното литературно списание „Думите“. Там открих няколко стихотворения от Николай Милчев – поет и учител в едно столично училище. Избрах за вас две:

Ангелско

Липите в църковния двор,

липите, трептящи и жълти...

След тъжния облачен хор

пчелите сълзите им гълтат.


Пияни от мокрия мед,

далече от златния кошер,

Пчелите в този куплет

го правят прозрачен и рошав.


Великден

Великден е и мъничката вишна

се кръсти с бели цветове.

Кокошчица от времена предишни

яйцата си в кръг ще събере.


И ще полегне като топла майка

до тяхното пробудено сърце.

Свещичките, по-жълти и от лайка,

ще полетят към дългото небе.

Тук няма излишни думи, всички са ключови. Всяка е на мястото си и ви кара да я препрочетете пак и пак. И понеже си вадим хляба със словото, ето добър случай всеки да реши от кой от двата вражи лагера си струва да е воин. С меча на думата в ръка.


 

Сподели в
 

Датската национална осведомителна агенция Ритцау съобщи, че е получила и отхвърлила искане за откуп след завчерашната мощна кибератака, на която стана жертва, предаде ДПА.

26.11.2020/09:04

Мнозинството в Европейския парламент настоя нападенията срещу журналисти по света да не остават безнаказани.

25.11.2020/09:03

Обикновено се смята, че карикатурата върви след събитията – нещо се случва и художникът го рисува. В някои случаи става и така – карикатуристът рисува, а после на него му се случва случка.

23.11.2020/09:01

Ha 21 нoeмвpи тeлeвизиoннитe ĸoмпaнии пo цeлия cвят oтбeлязаха Cвeтoвния дeн нa тeлeвизиятa (Wоrld ТV Dау). B тoзи дeн вcичĸи зaeти c мaгиятa нa мaлĸия eĸpaн иcĸaт дa ни нaпoмнят, чe тeлeвизиятa e нeизмeннa чacт oт живoтa нa xopaтa.

22.11.2020/09:07

Европейският парламент (ЕП) стартира процедури за приемане на резолюции за т.нар. “златни визи” и медийната свобода, където България ще е в центъра на събитията.

21.11.2020/10:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки