Начало
 
 

Румен Петков: Искам да защитя Поглед.инфо

02.12.2013 /16:51 | Източник: pogled.info/cross.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Петков е доктор по философия, гл. редактор на Поглед.инфо

Не съм наясно защо т.нар. "демократична и гражданска общност", която все се бори за "нов морал", "различна държава" и "промяна на правилата", е така обсебена от списъците.

Нямаше да се изказвам по тази тема, ако не бях попаднал на поредния списък, сътворен от някакъв протестър на име Красимир Гаджоков.

Реших да напиша този текст, защото Гаджоков е създал списък на медии, които той нарича "анонимни" и призовава да бъдат избягвани на всяка цена.

Не мога да говоря за другите сайтове, но видях, че там е сложен pogled.info, сайт, който от 3 години поддържам, жертвайки от личното си време, пренебрегвайки всички ангажименти. Раждането на този сайт беше вдъхновено от утопична идея.

Исках в интернет-пространството да има едно островче на свободна мисъл, един сайт, който да е оригинален със своите автори и да поднася новините бързо и коректно. Разбира се, ние съществуваме в конкурентна среда. Вниманието на публиката се печели трудно.

Нямаме анонимен коментар

И Поглед.инфо понякога си позволява да залита в по-развлекателни новини, в малко пикантерии, но не правим това, защото сме обсебени от идеята за читатели и заради самите читатели. Поглед.инфо залага бързите новини, но неговото лице са авторските рубрики, където са пускани текстове на водещи български журналисти. Те не са анонимни.

И никой от тях никога не е правил списъци. Те имат своите позиции, своите мисли, своите мнения и именно за правото им да ги изразяват аз упорствам инатливо в тази виртуална джунгла. Ние нямаме много авторски новини. Въпреки че дори и само със скромни усилия понякога успяваме да бъдем първи.

Там, където новините не са на Поглед.инфо, абсолютно винаги стои източник, откъдето са взети. А пък авторът на списъка обвинява, че източници нямало. Ще има да взема! Аман от лъжци, които говорят от последна инстанция! Аман от обществени подлеци и господари на списъците!

Поглед.инфо никога не е робувал на политическата конюнктура и няма да робува. Позициите на авторите са с техните имена и снимки. Точно заради това обвинението в анонимност е просто жълта интрига със съмнителен привкус. Има статии с лява насоченост, но има статии и с дясна.

Не цензурираме автори

Стараем се да поддържаме обективния тон в новините, но не мога и никога няма да поискам анализите да бъдат примирителни, извинителни или пък съобразени с масовия вкус. Силата на журналистиката е в аргументите, стила и идеите. Никога не съм спрял право на отговор. Никога не съм отказал и друго мнение, само защото то не съвпада с моето собствено.

Няма да твърдя, че не съм допускал грешки, но нека този, който е безгрешен, да хвърли първия камък. Знам друго. Няма да търпя анонимници и лъжци да си правят гаргара с Поглед.инфо. Той е моята битка за свобода и съм горд, че в нея участват и други хора.

Не манипулирам никого, старая се сайтът да бъде посещаван, да бъде коректен и никога да няма автор, който да може да твърди, че съм го цензурирал или не съм му пуснал материал. Заради това господарите на списъчната демокрация имат много здраве от мен!

С несвободни хора просто не може да се говори. Концлагерите са им в главите! А аз винаги съм се стремял да създам нещо напук на всички с концлагерно мислене. Остров на свобода. Това е! (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Мнозинството в Европейския парламент настоя нападенията срещу журналисти по света да не остават безнаказани.

25.11.2020/09:03

Обикновено се смята, че карикатурата върви след събитията – нещо се случва и художникът го рисува. В някои случаи става и така – карикатуристът рисува, а после на него му се случва случка.

23.11.2020/09:01

Ha 21 нoeмвpи тeлeвизиoннитe ĸoмпaнии пo цeлия cвят oтбeлязаха Cвeтoвния дeн нa тeлeвизиятa (Wоrld ТV Dау). B тoзи дeн вcичĸи зaeти c мaгиятa нa мaлĸия eĸpaн иcĸaт дa ни нaпoмнят, чe тeлeвизиятa e нeизмeннa чacт oт живoтa нa xopaтa.

22.11.2020/09:07

Европейският парламент (ЕП) стартира процедури за приемане на резолюции за т.нар. “златни визи” и медийната свобода, където България ще е в центъра на събитията.

21.11.2020/10:06

От Google са сключили "индивидуални споразумения" за авторските права с френски вестници и списания. От месеци двете страни спореха за дела на приходите от показването на новини в резултатите на търсачката, информира АФП.

20.11.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки