Начало
 
 

Диляна Кочева: Биг брадър вреди или помага?

02.12.2013 /11:00 | Източник: Земя Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Диляна Кочева е от 5 дни магистър по журналистика

В най-гледаното време телевизиите влизат в люта битка за интереса на зрителите. Най-актуални станаха така наречените „реалити формати” като Биг брадър, Х фактор, Къртицата, Африка-звездите сигурно са полудели.

Тези сериали привличат най-много българи пред телевизора. Интересен е отговорът на въпроса какво точно те дават на зрителите – помагат или вредят?

Разнопосочни са мненията на зрителите относно формата Биг брадър. Част от българите категорично го отричат заради голямата доза простотия и измислена популярност на участниците в него.

Други следят с небивъл интерес драмите, които се разиграват там. За мен, Биг брадър е социален експеримент, който ни показва представителни извадки на хората, сред които живеем. Добре известно е, че България преди време беше наречена „Държавата на Златките”, а кои по точно са Златките – реалити героини, които телевизията роди.

Героите са известни, защото са известни

Предаването е интересно на зрителите, защото българинът обича да гледа и обсъжда какво се случва в чуждата къща, а този формат му дава реалната възможност да го направи, докато си седи на топло на дивана пред телевизора. Усещането, че и телевизионният „комшия” има същите проблеми като него, е успокояващо.

Още по-добре ни действа усещането, че богатите, известните и ВИП сънародниците ни са също хора като нас, а понякога – и по-лоши от нас. В момента всяка вечер от 20.00 часа върви „Биг брадър ол старс”. Там са събрани хора, известни на зрителите, само с това, че са участвали в предишни сезони на предаването. Те са известни с това, че са известни.

Героите там са олицетворение на реалността, в която живеем. Те са разпознаваеми на улицата, за тях често се говори по телевизията, редовно присъстват на страниците на списанията и вестниците. Най-вероятно някои от тези хора служат за пример на подражание и на подрастващите българи. Не мога категорично да отрека този формат.

Такъв тип предавания трябва да се гледат, за да може човек да си свери часовника и да види къде живее и какъв не трябва да бъде. Но ако не искате децата ви да приличат на този тип „реалити” герои, съобразявайте се какво гледате в тяхно присъствие, защото именно родителите изграждат интересите на своите деца.


 

Сподели в
 

Мнозинството в Европейския парламент настоя нападенията срещу журналисти по света да не остават безнаказани.

25.11.2020/09:03

Обикновено се смята, че карикатурата върви след събитията – нещо се случва и художникът го рисува. В някои случаи става и така – карикатуристът рисува, а после на него му се случва случка.

23.11.2020/09:01

Ha 21 нoeмвpи тeлeвизиoннитe ĸoмпaнии пo цeлия cвят oтбeлязаха Cвeтoвния дeн нa тeлeвизиятa (Wоrld ТV Dау). B тoзи дeн вcичĸи зaeти c мaгиятa нa мaлĸия eĸpaн иcĸaт дa ни нaпoмнят, чe тeлeвизиятa e нeизмeннa чacт oт живoтa нa xopaтa.

22.11.2020/09:07

Европейският парламент (ЕП) стартира процедури за приемане на резолюции за т.нар. “златни визи” и медийната свобода, където България ще е в центъра на събитията.

21.11.2020/10:06

От Google са сключили "индивидуални споразумения" за авторските права с френски вестници и списания. От месеци двете страни спореха за дела на приходите от показването на новини в резултатите на търсачката, информира АФП.

20.11.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки