Начало
 
 

Кога журналистите да не-информираме

29.11.2013 /12:58 | Автор : Илия Вълков | Източник: e-vestnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Илия Вълков работи основно за Дарик

Безспорно, медиите имат една важна функция – да информират. Да информират, като разказват истории за света, да информират, като разкриват тайните на властта. Информирането е форма на контрол, оценка…

Информирането може да провокира едновременно възмущение и възхита. Но има и моменти, в които медиите трябва пренебрежително да отклоняват поглед от „крещящи групи”, които действат разрушително.

Разбирането за най-важните проблеми на деня е въпрос на консенсус между медии, политика, публики, гражданско общество. За съжаление днес активните граждани са изхвърлени от тази „кръгла маса” – те имат свой дневен ред, който формулират в социалните мрежи.

Отговорността на медиите да информират има и друга страна – това е не!информирането. Не!информирането е различно от дезинформацията, която е форма на разгласа, но „прегърната” от скрити, тайни, тесни интереси. Да дезинфомираш, означава не просто да прикриваш, но и да изкривяваш, да манипулираш, да вкарваш в новинарската рамка информация, която е изгодна някому.

Не!информирането обаче е замълчаване, игнориране. Това е друга форма на обществен консенсус – съгласие да не се обръща внимание върху даден публичен феномен, който вирусно се разраства чрез разгласата за него. Прилича на „гръцки огън”, който се разпалва чрез думи…

Да заглушим „кафявия ботуш”

Не!информирането означава да разбираш нещастието в „самозапалването” като форма на отчаяние, но да не го разгласяш като новина (събитие от „прайм тайма). Новините формират впечатление, че случващото се на „малкия екран” или на страниците на вестниците е „реална картина” на света и затова е нещо естествено, нормално.

Не!информирането означава да съчувстваш на жертвите на всяко едно престъпление, но да не ги превръщаш в герои на твоя репортаж – така ги въвличаш в отново в ролята на жертва. Не!информирането означава и да осъждаш всяко престъпление на тоталната власт и диктат на личността (комунизъм, фашизъм, авторитаризъм), но да не го превръщаш в тема на деня.

От няколко седмици медийното поле се е превърнало в „площад на фашистки ботуши”, където епилирани мъжки прасци, нашарени със счупени кръстове, патриотарстват, оглавяват „граждански патрули”, плашат, чистят расата, осъждат, експулсират…

Това е феномен с опасни последици, който сее „жилото на омразата” с говоренето за него. Камерите и микрофоните институционализират този феномен, превръщат го в „друга гледна точка”. Не!информирането означава „маршът на кафявия ботуш” да се умножи по нула и да не му се дава трибуна…
(Със съкращения)


 

Сподели в
 

Датската национална осведомителна агенция Ритцау съобщи, че е получила и отхвърлила искане за откуп след завчерашната мощна кибератака, на която стана жертва, предаде ДПА.

26.11.2020/09:04

Мнозинството в Европейския парламент настоя нападенията срещу журналисти по света да не остават безнаказани.

25.11.2020/09:03

Обикновено се смята, че карикатурата върви след събитията – нещо се случва и художникът го рисува. В някои случаи става и така – карикатуристът рисува, а после на него му се случва случка.

23.11.2020/09:01

Ha 21 нoeмвpи тeлeвизиoннитe ĸoмпaнии пo цeлия cвят oтбeлязаха Cвeтoвния дeн нa тeлeвизиятa (Wоrld ТV Dау). B тoзи дeн вcичĸи зaeти c мaгиятa нa мaлĸия eĸpaн иcĸaт дa ни нaпoмнят, чe тeлeвизиятa e нeизмeннa чacт oт живoтa нa xopaтa.

22.11.2020/09:07

Европейският парламент (ЕП) стартира процедури за приемане на резолюции за т.нар. “златни визи” и медийната свобода, където България ще е в центъра на събитията.

21.11.2020/10:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки