Начало
 
 

Бърка ли си журналистиката в носа?

29.11.2013 /08:29 | Автор : Анелия Иванчева | Източник: Всеки ден Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Свободата на словото е в опасност. Така рече държавният глава Росен Плевнелиев. И раздаде боички на специално поканени „художници" да нарисуват българските медии в апокалиптична картина по време на президентската си инициатива преди ден „Диалог с гражданите", посветена на медиите.

Много са му водни обаче водните боички на Плевнелиев. Направо прозрачни. И то толкова прозрачни, та на мига лъсна за какво му е на президента този „диалог".

Трябвало регулация от държавата върху медиите - държавна намеса. Защото според президента журналистическото слово се използвало „за уронване на репутации, за очерняне и отстрелване на неудобни опоненти чрез внушения и погазване на основната задача на медиите - да информират обективно, да посочват истината". 

Точно така, г-н Плевнелиев! Почти сте я схванали журналистиката! Само трябва да вникнете и в „малката" подробност, че тя не уронва репутации, а вади кирливите ризи на уронилите сами репутацията си. И ако държите да не го прави, вие й уронвате репутацията. Както и да разберете, че обективното информиране и посочването на истината се отнася за всички. А не когато истината се отнася примерно до вас или вашето обкръжение, тя да е уронваща и очерняща. 

Същото е и с лъжата. Няма как обективните медии, за каквито вие настоявате, да внушат, че една лъжа е истина само за да не уронят нечия репутация, примерно вашата, г-н Плевнелиев. Няма как обективните медии да не се ровят в приказката на един президент, който разказва как отишъл в Германия, спал едва ли не по пейките и внезапно му провървяло и забогатял.

Няма как да не питат откъде са му парите. Няма как медиите да не се съмняват изначално в думите му, след като тръгна да става президент малко след като се кълнеше, че няма да се кандидатира. 

И досега все още не е ясно напълно кеш или не са платени 700-те хиляди лева за къщата на президента Плевнелиев на Халкидики в Гърция. Той извади документи, но пък медиите го хванаха натясно също с книжа, при това - автентични.

Лъсна и друга президентска неистина - увъртането водил ли е, или не, разговор с турския вицепремиер Боздаг на станалата скандална вечеря в Пловдив, от която Плевнелиев изгони българските медии. И така не станаха свидетели на поведението му и разговорите по време на тази затворена среща, за да могат да не го питат после какво е станало и да му „уронват репутацията".

И да не се налага заради тази репутация за пореден път и пресслужбата му да излъчва неистини към медиите. Например, че „президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Република Турция", а снимки да показват как седят един до друг и говорят чрез преводач. 


Няма как да не му се уронва репутацията на един пръв държавник, който реши, че не само българските медии, но и чужбинските лъжат. Като американския вестник „Уолстрийт джърнъл", на който Плевнелиев прати опровержение - не бил казвал пред изданието насред летните протести, че е готов да назначи служебно правителство.

Американската журналистика обаче продължи да му уронва репутацията, отговаряйки като отговорна медия: Стоим зад публикацията си. Коментарите на президента са коректно предадени от „Уолстрийт джърнъл". Явно и зад океана са заети с „очерняне и отстрелване на неудобни опоненти чрез внушения".

Внушават ли си обаче необективните според Плевнелиев медии за близостта му с олигарха Иво Прокопиев. Президентът непрестанно отрича тази топла връзка с кръжеца „Капитал". А в същото време не само медиите, а българските и чуждите регистри са категорични, че двамата са оплетени като с тежки корабни въжета. И през фирми, и чрез имоти.

Няма как, г-н Плевнелиев, медиите да не питат и за това, както и да не ви вярват, след като го виждат черно на бяло в официалните регистри. Задкулисните политически игри „Плевнелиев - Прокопиев" ги няма в регистрите, но пък лъснаха и без особено тежко журналистическо ровене.

За едно обаче е прав Росен Плевнелиев и с право му отдели време на специалния форум срещу медиите. Наистина му е уронен престижът, след като медиите съобщиха, че по време на пресконференцията в нощта на президентската му победа през есента на 2011 г. Бойко Борисов му е издърпал ухото. Пълна лъжа! Но президентът я разкри чак сега.

Лидерът на ГЕРБ, тогава и премиер, не му е дръпнал ухото, а му е бръкнал в окото. Но Плевнелиев две години чакал някой журналист да му зададе въпроса за снимката с Бойко Борисов от нощта, когато беше избран за държавен глава.

Да го попитате какво се е случило тогава - дали Борисов му е дърпал ушите? И той да каже истината, че той, Бойко, просто му бръкнал в окото - искал да посочи къде да седне Симеон Дянков и ударил прясно избрания президент в окото. „Това е истината", отсече Росен Плевнелиев като заключение на дискусията му „за проблемите и бъдещето на медиите".

 


От медиите пък го призоваваме да си каже и другите истини. И да не опитва противоконституционно да дърпа ушите, нито да бърка в очите на журналистите. Дори и на тези, които му уронват престижа, докато търсят фактите, а не си бъркат в носа, както много му се иска на държавния глава.
 

Сподели в
 

Датската национална осведомителна агенция Ритцау съобщи, че е получила и отхвърлила искане за откуп след завчерашната мощна кибератака, на която стана жертва, предаде ДПА.

26.11.2020/09:04

Мнозинството в Европейския парламент настоя нападенията срещу журналисти по света да не остават безнаказани.

25.11.2020/09:03

Обикновено се смята, че карикатурата върви след събитията – нещо се случва и художникът го рисува. В някои случаи става и така – карикатуристът рисува, а после на него му се случва случка.

23.11.2020/09:01

Ha 21 нoeмвpи тeлeвизиoннитe ĸoмпaнии пo цeлия cвят oтбeлязаха Cвeтoвния дeн нa тeлeвизиятa (Wоrld ТV Dау). B тoзи дeн вcичĸи зaeти c мaгиятa нa мaлĸия eĸpaн иcĸaт дa ни нaпoмнят, чe тeлeвизиятa e нeизмeннa чacт oт живoтa нa xopaтa.

22.11.2020/09:07

Европейският парламент (ЕП) стартира процедури за приемане на резолюции за т.нар. “златни визи” и медийната свобода, където България ще е в центъра на събитията.

21.11.2020/10:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки