Начало
 
 

Бърка ли си журналистиката в носа?

29.11.2013 /08:29 | Автор : Анелия Иванчева | Източник: Всеки ден Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Свободата на словото е в опасност. Така рече държавният глава Росен Плевнелиев. И раздаде боички на специално поканени „художници" да нарисуват българските медии в апокалиптична картина по време на президентската си инициатива преди ден „Диалог с гражданите", посветена на медиите.

Много са му водни обаче водните боички на Плевнелиев. Направо прозрачни. И то толкова прозрачни, та на мига лъсна за какво му е на президента този „диалог".

Трябвало регулация от държавата върху медиите - държавна намеса. Защото според президента журналистическото слово се използвало „за уронване на репутации, за очерняне и отстрелване на неудобни опоненти чрез внушения и погазване на основната задача на медиите - да информират обективно, да посочват истината". 

Точно така, г-н Плевнелиев! Почти сте я схванали журналистиката! Само трябва да вникнете и в „малката" подробност, че тя не уронва репутации, а вади кирливите ризи на уронилите сами репутацията си. И ако държите да не го прави, вие й уронвате репутацията. Както и да разберете, че обективното информиране и посочването на истината се отнася за всички. А не когато истината се отнася примерно до вас или вашето обкръжение, тя да е уронваща и очерняща. 

Същото е и с лъжата. Няма как обективните медии, за каквито вие настоявате, да внушат, че една лъжа е истина само за да не уронят нечия репутация, примерно вашата, г-н Плевнелиев. Няма как обективните медии да не се ровят в приказката на един президент, който разказва как отишъл в Германия, спал едва ли не по пейките и внезапно му провървяло и забогатял.

Няма как да не питат откъде са му парите. Няма как медиите да не се съмняват изначално в думите му, след като тръгна да става президент малко след като се кълнеше, че няма да се кандидатира. 

И досега все още не е ясно напълно кеш или не са платени 700-те хиляди лева за къщата на президента Плевнелиев на Халкидики в Гърция. Той извади документи, но пък медиите го хванаха натясно също с книжа, при това - автентични.

Лъсна и друга президентска неистина - увъртането водил ли е, или не, разговор с турския вицепремиер Боздаг на станалата скандална вечеря в Пловдив, от която Плевнелиев изгони българските медии. И така не станаха свидетели на поведението му и разговорите по време на тази затворена среща, за да могат да не го питат после какво е станало и да му „уронват репутацията".

И да не се налага заради тази репутация за пореден път и пресслужбата му да излъчва неистини към медиите. Например, че „президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Република Турция", а снимки да показват как седят един до друг и говорят чрез преводач. 


Няма как да не му се уронва репутацията на един пръв държавник, който реши, че не само българските медии, но и чужбинските лъжат. Като американския вестник „Уолстрийт джърнъл", на който Плевнелиев прати опровержение - не бил казвал пред изданието насред летните протести, че е готов да назначи служебно правителство.

Американската журналистика обаче продължи да му уронва репутацията, отговаряйки като отговорна медия: Стоим зад публикацията си. Коментарите на президента са коректно предадени от „Уолстрийт джърнъл". Явно и зад океана са заети с „очерняне и отстрелване на неудобни опоненти чрез внушения".

Внушават ли си обаче необективните според Плевнелиев медии за близостта му с олигарха Иво Прокопиев. Президентът непрестанно отрича тази топла връзка с кръжеца „Капитал". А в същото време не само медиите, а българските и чуждите регистри са категорични, че двамата са оплетени като с тежки корабни въжета. И през фирми, и чрез имоти.

Няма как, г-н Плевнелиев, медиите да не питат и за това, както и да не ви вярват, след като го виждат черно на бяло в официалните регистри. Задкулисните политически игри „Плевнелиев - Прокопиев" ги няма в регистрите, но пък лъснаха и без особено тежко журналистическо ровене.

За едно обаче е прав Росен Плевнелиев и с право му отдели време на специалния форум срещу медиите. Наистина му е уронен престижът, след като медиите съобщиха, че по време на пресконференцията в нощта на президентската му победа през есента на 2011 г. Бойко Борисов му е издърпал ухото. Пълна лъжа! Но президентът я разкри чак сега.

Лидерът на ГЕРБ, тогава и премиер, не му е дръпнал ухото, а му е бръкнал в окото. Но Плевнелиев две години чакал някой журналист да му зададе въпроса за снимката с Бойко Борисов от нощта, когато беше избран за държавен глава.

Да го попитате какво се е случило тогава - дали Борисов му е дърпал ушите? И той да каже истината, че той, Бойко, просто му бръкнал в окото - искал да посочи къде да седне Симеон Дянков и ударил прясно избрания президент в окото. „Това е истината", отсече Росен Плевнелиев като заключение на дискусията му „за проблемите и бъдещето на медиите".

 


От медиите пък го призоваваме да си каже и другите истини. И да не опитва противоконституционно да дърпа ушите, нито да бърка в очите на журналистите. Дори и на тези, които му уронват престижа, докато търсят фактите, а не си бъркат в носа, както много му се иска на държавния глава.
 

Сподели в
 

Тъжна вест съобщават журналистите от Радио Пловдив. Тяхната колежка и приятелка Галя Митева е починала. "Напусна ни Галя Митева. Трудно приемаме вестта за края на един живот, изцяло свързан Радио Пловдив и с културата на Пловдив".

14.05.2021/09:05

Соня Момчилова е назначена за ръководителка на пресслужбата на служебното правителство. Това е потвърдила самата тя пред в. "24 часа".

13.05.2021/09:04

Талибаните и афганистанското правителство заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

07.05.2021/09:05

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко хора, наети в медиите. По приблизителна оценка те са под 3000 души.

06.05.2021/09:04

Във вторник, 4 май, Гърция отбеляза Международния ден на труда със закъснение, обусловено от тазгодишното попадане на 1 май в рамките на великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не бяха организирани демонстрации, но имаше стачки.

05.05.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки