Начало
 
 

Лозан Такев: За книгите с надежда

30.08.2013 /16:51 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистът Лозан Такев има седмична колонка в „Дума”

Вече съм пенсионер. С всички права, негативи и надежди. У нас пенсионерите нямат и идея за отдих, след като започнат да очакват всеки месец своята единствена надежда - пенсията.

Та се хвърлих и аз настървено към нов бизнес с надежда и уважение към книгата. Станах книгопродавец. Наех офис в голяма столична книжна борса, почти на края на града.

Подредих скромно заглавията си и зачаках клиенти за разпространение в страната - в Разград, Кърджали, Велинград, Монтана, Пловдив, Гоце Делчев.  Дните минаваха бавно и търпеливо. Клиентите оглеждаха скептично книгите, бележниците, календарчетата...

Сред най-новите продукти - сборници с песни, класически автори, сатира, лирика, политически заглавия, бележници, джобни календарчета. В края на седмицата, в четвъртък, бе закупено едно-единствено джобно календарче с 50 процента търговска отстъпка за 10 стотинки.

После изкарах цели 2,60 лв.

Сега от тези 10 стотинки приход трябва да отделя за месечния наем, за режийни разноски, за консумативи за касовия апарат, за хонорар на счетоводителя, за транспортни разходи, за печатните услуги. Не се съмнявам, че вече ви е ясно "какво ше остане и за пенсионера  книгопродавец". Или с думите на Вапцаров, чиято книжка също се предлага, "В мечтите няма цензура".

На същото това място в сутерена на книжната борса преди време са разпространявани книгите на "Световит". Тук са се продавали книгите, издадени от Огнян Младенов - романите на Христо Калчев. И затова още на втория ден при мен нахълта запъхтяна клиентка с въпроса:

-  Тук се продаваха книгите на Христо Калчев. Има ли нещо от тях?

С поглед й посочих новите заглавия.

- Сега тук предлагаме само Христо Смирненски, Христо Ботев...

Жената махна недоволна с ръка

И в очите й се четеше въпросът: "А те кои са?" Ще кажете, пресилено е. Може и така да ви се стори. Но това прочетох в погледа й. Да, да. Така е. Тук сега има книжки джобен формат с творби на Иван Вазов, Петко Славейков, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Христо Ботев, Пейо Яворов, сборници с вечните песни на България и Русия.

Всички заглавия вече са качени и се предлагат по електронната поща с 35 процента търговска отстъпка... Днес, петък, дойде и първата поръчка за "Приказка за стълбата" от Христо Смирненски с неповтормите фейлетони и публицистични шедьоври. Получих новия приход от 2 лева и 60 стотинки. Точно 26 пъти повече от вчера... Каква успеваемост! Какво шеметно начало за един пенсионер като книгопродавец!

Не знам защо се сещам отново за есетата на Николай Петев. Той издаде наскоро 17 есета против този свят. Писателят Петев не харесва този свят, защото в него по-унизен от българската книга е човекът. Защото в този свят материалните ценности победиха духовните. Защото ни е завил с нищета и мизерия. Защото към книгата ни е останала само надеждата, и ако този свят не се промени - изход няма.


Сподели в
 

Канбера разследва нападение на американски полицаи над двама австралийски телевизионни журналисти пред Белия дом, съобщи външната министърка, изразявайки сериозно безпокойство от инцидента, излъчен на живо от камерите, съобщи АФП.

03.06.2020/18:51

В България има стремеж на всяка критична информация да се гледа като на фалшива новина, казва проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право. .

03.06.2020/12:00

Съжалявам за списание "Икономист". Съжалявам и за "Мода", за "Би Би Си Знание", за кулинарното "Good Food" и за автомобилното "Топ Гиър", които спряха да излизат. Съжалявам за вестник "Култура". Липсва ми и ежедневникът "Сега", и други медии, които вече ги няма.

02.06.2020/12:00

Водещият на bTV Новините Юксел Кадриев бе гост в предаването "120 минути" в навечерието на 20-ата годишнина на телевизията.

01.06.2020/18:51

Преди десетина години издателство „Ентусиаст“ издаде книгата ми с миниатюри „Мъгла от тамян“. Стотина от „Кеворкизмите“ са предизвикани от Бойко, включително и тези, посветени на отношенията му с медиите.

01.06.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки