Начало
 
 

Да научим няколко стъпки към журналистиката

26.08.2013 /12:04 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Робин Дей – баща му е бил телефонен инженер

Фамилното му име е Дей. А първото е Робин. От 1981-а е сър Робин Дей. В такива случаи англичаните казват и само така – сър Робин. А и само снимката му е достатъчна, погледнете я внимателно, за да усетите колко необикновен е този човек.

Дяволчета танцуват в зениците му; жизнерадост напира в лика и усмивката му; бенката точно на средата на челото му е като знак на богопосочен избраник; изисканост излъчва костюмът му...

Роден е през 1923 г. и умира на 76 – през 2000 г.. Признат е от медийните експерти на Острова, известни с претенциозността си, за един от тримата най-изявени телевизионни журналисти на страната си.

Участва във Втората световна война, работи за Ай Ти Ен, за Би Би Си. Страстно обича пурите и се славел с изключителната си памет много преди появата на компютрите в редакциите на вестниците, на радиостанциите, на телевизионните студиа. Слави се и днес с виртуозността си като интервюиращ. А копринените папийонки са една от „запазените му марки“...

Води предаването Question Time

Написва 2 мемоарни книги. Едната нарекъл с прозвището си – „Големият инквизитор“. Тоя прякор му лепнали още когато Кеворк Кеворкян бил ученик, а на покойната Катя Паскалева въобще и не й хрумвал в ума глаголът „кеворкирам“. Това – между другото.

Остроумието и знанията на Робин Дей впечатлявали всички. И притеснявали тесногръдите. Ала всички се надявали някой ден да седнат срещу или редом с него. Защото това било особено признание. Както участието във „Всяка неделя“ в рубриката „Събеседник по желание“.

В предаванията на Робин Дей (той става сър точно преди да настъпи 1982-а) са участвали президенти, премиери, депутати... Маргарет Тачър и Гамал Абдел Насър стигат, за да се добие представа за калибъра на гостите и събеседниците му. А предаването, което англичаните най-вече свързват с журналиста, е Question Time (“Време за въпроси“) на Би Би Си. Него той води 10 години.

Имах късмета да го гледам на живо в Лондон през 1987-а, но не можах да се срещна и да разговарям с водещия. През 1989-а той го напуска и е заместен от следовника си Питър Сисънс – млад наследник в рацвета на силата си. Четвърт век мина оттогава, а повече от 50 години - откакто Робин Дей написва през 1961-ва съвети за телевизионното интервюиране.

Ето 9-те съвета на гения:

* Телевизионният интервюиращ трябва да си върши работата, детайлно проучвайки предварително фактите и мненията по темата, с която се е захванал.

* Не бива да се „огъва“ от присъствието на влиятелна личност.

* Не си струва да жертва искреността на интервюто, избягвайки неудобни теми или предоставяйки свои въпроси на събеседника преди разговора.

* Трябва да се противопоставя енергично дори и на най-малкия намек на работодателите си да „омекоти“ интервю, за да угоди на притежаващите властта. Ако – въпреки несъгласието му – почувства, че не може да изпълни журналистическите си задължения, най-добре е да напусне.

* Журналистът не бива да оповестява въпросите си предварително, но е редно да извести събеседника си за кръга от теми, които ще бъдат обсъждани.

* Всеки гост има право да разполага с достатъчно време, за да сподели всички свои аргументи.

* Интервюиращият никога не трябва да злоупотребява с професионалната си рутина, за да слага „капани“ или да притеснява хората, които нямат умение да се държат пред камери при телевизионна изява.

* Водещият може да отправя питанията си твърдо, но не и досадно, агресивно, още по-малко – с нотка на грубост.

* Той - журналистът, нито за миг не бива да забравя, че телевизионният интервюиращ не е назначен като прокурор, инквизитор, психиатър или треторазреден експерт. А – като журналист, който търси колкото може повече информация за всеки зрител.

Това били съветите на сър Робин Дей. Съветите са още от зората не само на нашата телевизия. Валидни са и днес. За всеки, който иска да знае как се стига до майсторството. Има ги на сайта за журналистика на Би Би Си.

А аз ги преведох за вас от мемоарната книга „Когато една врата се затваря“ на Питър Сисънс, с която се сдобих неотдавна. За нея пак ще стане дума – ако всичко е наред, – неведнъж отсега-насетне. Защото тя съдържа тъи много богатства и много тайни за занаята ни.


 

Сподели в
 

Тежка е телевизионната съдба на предаването „Комиците“, което за пореден път изпадна от ефира на Би Ти Ви. Актьорите от забавното шоу са освободени от ангажименти и се водят безработни.

25.05.2020/18:52

Британският певец Роби Уилямс сподели плановете си да се отдалече от музиката и да се превърне в телевизионен магнат, съобщи Метро. "Тръгвам по нов път - телевизията - каза Роби Уилямс. - Много се вълнувам".

25.05.2020/12:00

Фотографската изложба „Отвъд песента“ е посветена на 60-ия юбилеен сезон на Детския хор на БНР. 28-те кадъра са на фотографката Тихомира Методиева–Тихич.

24.05.2020/18:51

С виртуално телевизионно шоу ученици от Търговище изпратиха учебната година. С представителната изява второкласниците от група "Шарени бонбони" при Първо ОУ "Хр. Ботев" приветстват наближаващата лятна ваканция.

24.05.2020/12:17

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май.

23.05.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки