Начало
 
 

Иван Тодоров: Всички ще умрем, а сега наздраве

19.08.2013 /14:24 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Тодоров готви следващия си текст за сайта на СБЖ

Тая бележка е ашлама (присад) от заглавието на една от книгите на Рангел Вълчанов и изречение на Ясен Антов. Между тях съм курдисал някои мои думи:

...Роден съм в 1 часа през нощта в Гинекологията (така казвали на Родилното) на Велико Търново на 19 август (Преображение Господне, по стар стил) 1953-а.

До тая дата - според проверени вековни поверия - човек можел без страх от простуда да се къпе гол навън, в двора си.

19-и се случил понеделник, но майка ми безпогрешно почувствала, че рождението ми се е задало още в неделя, и с баба – пеш, разбира се – отишли до Родилното. Пътят е къс, но го изминали бавно и внимателно, все по сенчестите тротоари. И двата дни били с адска жега – който е бил в старата ни столица лете, знае какво е.

Настанили първескинята, но още вечерта нещата нещо взели да се усукват и запичат. Дежурната акушерка била много оправна, но се принудила спешно да звънне по телефона и да повика д-р Георгиева. И - благодарение на тия две жени - съм видял тоя, белия свят.

Пътувал съм най-напред с файтон

Какви други подробности от пейзажа? След всичко преживяно майка ми била жива-умряла, зарекла се никога повече да не ражда и спази заканата си. А аз съм бил висок 52 см и 3,1 кг тежък. За „голата“ донаборна военна комисия 20 години по-късно докарах тия мерки до 185 см и 75 кг.

Вресливо бебе, разказват очевидци, лакомо налитащо да суче, но със сравнително нормален тен, не червен като маймуне, и с малко косица. На втория ден ме вписали официално в регистрите на града: от майка и баща – тази и този; и с име – Иван Тодоров Иванов (на дядовото, разбира се). А след още 2 дена ни изписали.

За първото ми пътешествие – до бащината ми къща на улица „Любен Каравелов“ № 40 - дошъл да ме вземе последният файтонджия на Търново – бай Димо. Димо Ганев. Файтонът му бил с бял чаршаф, с лъснати до слънчев блясък месингови части, с тромба, а конете – като за парад сресани с чесало и със синци и пискюли за хубост. Троп-троп по паветата на главната улица и - у дома.

Оттук-нататък - телеграфно:

Да не ви отегчавам. София – начално и прогимназиално училище, гимназия, Софийския университет. Казарма, женитба, две дъщери. „Поглед“, списание „Вик“, сайтът на СБЖ. Работа, грамоти, златни пера – няколко книги. Пак работа. И не много, но истински приятели.

... При един от рождените си дни - 80-ия - Ясен Антов написа: „И като станете на моите години, обадете ми се!“ Вземам тоя призив от него и го отправям към 20-годишните във Факултета по журналистика и 30-годишните в различните редакции. Добавям и 3 пръста реализъм. От припева на една весела нашумяла песничка: „Ха дано, ама надали...“.

Но като е празник, за което нямам никаква лична заслуга, и като стана дума за музика, моля за съгласието ви тя да се лее – редом с богоугодните питиета – до зори. Наздраве!

Ваш Иван Тодоров;)

-----
* Честито, Иване, и да почерпиш в реални мерки и теглилки! (Твой Петьо Пъдев и всички колеги от “Поглед” и СБЖ...)


 

Сподели в
 

Тежка е телевизионната съдба на предаването „Комиците“, което за пореден път изпадна от ефира на Би Ти Ви. Актьорите от забавното шоу са освободени от ангажименти и се водят безработни.

25.05.2020/18:52

Британският певец Роби Уилямс сподели плановете си да се отдалече от музиката и да се превърне в телевизионен магнат, съобщи Метро. "Тръгвам по нов път - телевизията - каза Роби Уилямс. - Много се вълнувам".

25.05.2020/12:00

Фотографската изложба „Отвъд песента“ е посветена на 60-ия юбилеен сезон на Детския хор на БНР. 28-те кадъра са на фотографката Тихомира Методиева–Тихич.

24.05.2020/18:51

С виртуално телевизионно шоу ученици от Търговище изпратиха учебната година. С представителната изява второкласниците от група "Шарени бонбони" при Първо ОУ "Хр. Ботев" приветстват наближаващата лятна ваканция.

24.05.2020/12:17

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май.

23.05.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки