Начало
 
 

От 3 години ни липсва Радостина Константинова

04.08.2013 /09:11 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Радост бе от колежките, които искрено се просълзяваха

Днес от 10,30 ч в катедрален храм „Света Неделя” в София ще се отслужи панихида в памет на журналистката, която остави след себе си еталон как да се служи и как да се посветим на тази професия.

Еталон, който подсеща, че четвъртата власт е наистина власт и с нея не трябва да се злоупотребява. Тя е сила. Тази власт е дадена в ръцете на хората с перо, които да я превърнат в добро, да плачат и да се смеят, но да помагат и обичат.

Това ни завеща Радостина Константинова. А тя умееше и да плаче, и да обича, и да страда, и да отвори сърцето си си, и да покаже как можем да бъдем по-добри, повече хора. Може би затова, защото се раздаваше и обичаше, си отиде толкова млада. Да си спомним за нея...

Синът й днес е на 4

В 6 сутринта преди три години в Ню Йорк почина Радостина. Тъкмо когато разбра, че най-важното в този живот е да си майка, я срещна тази, която отнема всичко. И най-добрата медицина е безсилна въпреки оптимизма на Радост. Синът вече пита за нея и тича... Вече е на 4 годинки... Незавършен остана последният филм - за световноизвестната пианистка Павлина Доковска, сестра на адвокатката Даниела Доковска, която от години живее и преподава в Ню Йорк.

В последните години Радост живееше Ню Йорк с бащата на детето си, адвокат Омуртаг Петков. Снимаше филми, за чието излъчване водеше преговори с няколко български телевизии. Пред камерата застава оригиналът на филма "Вътрешен човек", чиято роля се изигра от Ръсел Кроу. Открила е и Бъз Одрин, втория човек, стъпил на Луната, дори и първата пицария, построена на американска земя.

Радост е от създателите на Пресгрупа "168 часа" и главен редактор на седмичника "168 часа". Родена е през 1961 г. в Несебър. Завършва английската гимназия в Бургас и журналистическия факултет в София. Приета е с най-висок бал от випуска си. Започва във в. "Отечествен фронт". Там се запознава с Петьо Блъсков, Владо Райчев, Емил Петков и Драго Василев, с които по-късно правят пресгрупа "168 часа".

Беше журналистка с главно Ж

"Умееше да те мотивира - не с пари, а да те направи част от каузата, дори да е за един конкретен материал. Тя четеше между редовете и имаше 3 идеи напред. Държеше всичко да е изпипано до последния детайл, при най-малкото съмнение искаше консултация с най-добрите по темата с риск да се забави графикът", с носталгия си спомнят нейни приятели и колеги.

Така се запознава със съпруга си Омуртаг Петков. Той е завършил във Франция и Ню Йорк, член е и на Нюйоркската адвокатска колегия и води големи корпоративни дела в тази част на света. Покрай хобито му - гмуркането, и тя вижда морското дъно отблизо.

Какво ни завеща Радост, която и след кончината си не изневери на професията журналист с главно Ж - вече има стипендия на нейно име, първата вече бе е връчена. Радост, пак и винаги ще сме с теб. От приятелите и колегите от "24 часа" и "168 часа", от всички, с които професията те срещна. И ти ги накара да я уважават с примера, който даде.


 

Сподели в
 

Тежка е телевизионната съдба на предаването „Комиците“, което за пореден път изпадна от ефира на Би Ти Ви. Актьорите от забавното шоу са освободени от ангажименти и се водят безработни.

25.05.2020/18:52

Британският певец Роби Уилямс сподели плановете си да се отдалече от музиката и да се превърне в телевизионен магнат, съобщи Метро. "Тръгвам по нов път - телевизията - каза Роби Уилямс. - Много се вълнувам".

25.05.2020/12:00

Фотографската изложба „Отвъд песента“ е посветена на 60-ия юбилеен сезон на Детския хор на БНР. 28-те кадъра са на фотографката Тихомира Методиева–Тихич.

24.05.2020/18:51

С виртуално телевизионно шоу ученици от Търговище изпратиха учебната година. С представителната изява второкласниците от група "Шарени бонбони" при Първо ОУ "Хр. Ботев" приветстват наближаващата лятна ваканция.

24.05.2020/12:17

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май.

23.05.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки