Начало
 
 

Иван Тодоров: Интернет доубива пътеписа

25.07.2013 /12:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Енчо Господинов бе шеф на международния отдел в „Поглед”- пътуваше навсякъде

Допреди четвърт век сред най-очаквните четива във вестниците и списанията ни бяха пътеписите. И за това си имаше обяснения.

Малцина бяха хората, които можеха да пътуват в Западна Европа, в САЩ, още по-малко – в по-далечните Австралия, Нова Зеландия, в екзотични кътчета на света. Редакциите командироваха предимно в социалистическите страни, най-далечната от които бе Куба.

Тая практика обяснява защо текстовете от невиждани държави (дори минали под молива на автоцензурата) бяха като надникване зад някаква грижливо заключвана врата.

Голямо значение имаше и начинът на писане, разбира се. В „Поглед“ майстори на описанието кое как се прави другаде бяха Евгений Станчев, подир него – Енчо Господинов... Те не само представяха видяното, но вплитаха подробности и внушения как и ние бихме могли да използваме умното, полезното в една или друга област. Като се добавят вродената лекота и непринуденост на стила и нишките хумор и игривост на фразите, стават ясни

Повечето от съставките на успеха

на поредиците им след едно ил друго тяхно пътуване отвъд „желязната завеса“. Трима-четирима други правеха нещо доста сходно в „Стършел“. Антон Антонов Тонич  умело използваше спортната тематика; Ясен Антов и Алекси Андреев; неуморим пътешественик и до ден-днешен си остава Йордан Попов.

Сред флагманите на жанра бе и списание „Отечество“ – там зад гърба на Серафим Северняк стоеше Пенчо Кубадински, а друмищата са в кръвта на Кирил Янев и на фоторепортера Иво Хаджимишев... След 1990-а нещата се промениха. Вече мнозина можеха да се озоват къде ли не, но това винаги е струвало много пари за нашите стандарти.

Особено страстна любителка на чуждите земи бе и е Магдалена Гигова от ликвидирания „Нощен Труд“, неколцина колеги от също покойното списание „Одисей“ – Герасим Величков, Николай Генов, Емил Данаилов. Увлекателно разказваше с написаното на белия лист и Мариана Мелнишка от БТА.

Към средата на 90-те обаче и у нас се появи Интернет. И за редакциите стана икономически много по-изгодно „да източват“ безплатно факти за една или друга страна, град, забележителност. И да прибавят към текстовата информация и поднасяни на тепсия цветни илюстрации.

Така се пръкнаха псевдопътеписите

И заляха и вестниците, и списанията. Те са ерзац истории, защото присъствието или отсъствието на автора винаги се усеща. И в скиците на хората, с които се е срещал, и в няколкото реда текст дори към съпътстваща фотография. Пестят се пари, но се губят чувства и атмосфера. Губи се истината. И умният читател нкога не може да бъде заблуден.

Днес тиражите на печатните издания падат неудържимо, все повече гледат в Интернет. Но пътепис в описания по-горе вариант е като опит да се усети уханието на дъхав цвят на цвете през стъкло. Като целувка прз марля.

Затова – докато можете, пътувайте и пишете на предела на маестрията си, както наричаше майсторството неповторимият художник Васил Стоилов. Пък дано тъй да опазим, всеки по силите си, нещичко от оня пътепис – оня, от времето на Вазов и Щастливеца... 


 

Сподели в
 

Тежка е телевизионната съдба на предаването „Комиците“, което за пореден път изпадна от ефира на Би Ти Ви. Актьорите от забавното шоу са освободени от ангажименти и се водят безработни.

25.05.2020/18:52

Британският певец Роби Уилямс сподели плановете си да се отдалече от музиката и да се превърне в телевизионен магнат, съобщи Метро. "Тръгвам по нов път - телевизията - каза Роби Уилямс. - Много се вълнувам".

25.05.2020/12:00

Фотографската изложба „Отвъд песента“ е посветена на 60-ия юбилеен сезон на Детския хор на БНР. 28-те кадъра са на фотографката Тихомира Методиева–Тихич.

24.05.2020/18:51

С виртуално телевизионно шоу ученици от Търговище изпратиха учебната година. С представителната изява второкласниците от група "Шарени бонбони" при Първо ОУ "Хр. Ботев" приветстват наближаващата лятна ваканция.

24.05.2020/12:17

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май.

23.05.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки