Начало
 
 

Журналистът трябва да стои над събитията

20.07.2013 /12:11 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хайде да не преувеличаваме, но и да не омаловажаваме фактите

Покрай протестите се носи мирис на нещо, което журналистите с призвание приемат за ненормално. Но повечето предпочитат да си премълчат, защото колегите на свободна практика взеха да се множат прогресивно.

От френското посолство в София бяха принудени да поясняват във връзка с информации от 18 юли на БТВ и Нова телевизия: „Подразбира се от самосебе си, че посолството на Франция не участва в манифестациите”...

Всеки запознат поне малко с правилата на дипломацията, би трябвало да знае, че съобщение за участие на френския посланик в протестните манифестации на 17 юли вечерта е в пряка връзка с термина манипулация.

Въпросът в случая е за медиите, за журналистите, които напоследък дават поводи да се правят изводи като „журналистиката - пълна каша”, както се е изразила колежка в един седмичник. А друг популярен учен политолог и член на редица известни неправителствени обявява в прав текст, че той фигурира в списък за забрана да се дава думата в ефир на определени личности.

Поводът е оплакване на повечето от участниците, че обществото не е информирано за идеите и вижданията им, защото никой не им дава поле за информационна изява. Сякаш тези хора ги няма. В същото време медиите са неизменно при протестиращите, държат в течение обществото за всяка „артистична изява”, надцакват полицията за броя на участниците в уличните шествия, но не казват кой плаща кафетата.

Всеки има право на лично мнение

Неочаквано, но тази напрегната обстановка е изпилила явно нервите и на обичани писатели като Деян Енев. С невъзмутим тон той обяснява позициите си за протестите, използвайки нелицеприятни думи като „царя-секач, дегизиран с черни очилца” и то само защото никак, ама никак не приема, че бившият ни премиер е на  различно от неговото мнение.

Всеки има право на собствено мнение, всеки има право на протести, на емоции, но все пак уважението към институциите, приличният език към личности, които няма как да не останат в историята, задължават най-вече интелектуалците. Не той и не ние журналистите, а историята след време ще каже кой какво е сял и какво е пожънал.

Но нали все пак някой трябва да дава пример на следващите поколения и с поведение, и с порядки, и с език, и с изяви. Кой, ако не хората на словото ще дава някакъв пример? Политиците се видя, че не стават за тая работа. Но май езикът им намери място и в нашия речник. Желанието за реформи и промяна не е само на протестиращите.

Но нека взаимно се щадим и спокойно да отстояваме мнения и позиции, колкото и да ни изглеждат неприемливи. За да не се налага политик извън парламента да казва, че сме „държава на негодници”, а в крайна сметка да се окаже, че „на Западния фронт нищо ново”. Ако журналистите успеем да „останем на една ръка разстояние”, може да се получи и нещо по-добро. Нали всички го искаме.


 

Сподели в
 

Много фоторепортери и видеооператори са на първа линия и следят всички събития с Ковид-19. Повечето колеги се оказва, че се самоосигуряват. Или имат еднолични фирми, или малки фирми, с които работят.

03.04.2020/09:05

Най-голямото австралийско вестникарско обединение "Нюз корп", собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок, съобщи, че спира печатането на около 60 регионални вестника заради спада в печалбите от реклама, провокиран от пандемията на коронавируса, предаде АФП.

02.04.2020/09:04

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки