Начало
 
 

Петър Пъдев: Искам да защитя колегите от „Класа”

20.07.2013 /09:41 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петър Пъдев: Колко е лесно да кажеш 2 думи за качесвени колеги;)

От близо 2 седмици сайтът klassa.bg бе недостъпен в интернет. Имам особено отношение като журналист към вестник „Класа”. Познавам задочо един от авторите – Иван Върбанов. Отиде междувременно пресаташе в БНР.

Преди около половин година печатното издание „Класа” фалира, спря да излиза. Паралелно по вестникарските будки се появи в 4 страници върху лъскава, скъпа, хромова хартия в. „Класа” с отправки към сайта klassa.bg.

Така продължи 2-3 месеца. Купувах го. Интересен ми беше. 2-страничното книжно издание струваше 20 ст. На колегата Иван Върбанов в сайта се поместваха подробно PR съобщенията от БНР. Няма лошо.

Дойде в „Земя” журналистът Асен Георгиев

Изведнъж идва в международния отдел на в. „Земя”, където работим Володя Стратиев и Петър Пъдев, напусналият „Класа” журналист международник Асен Георгиев. Нов колега, с дълга коса, баща на момиченце, не пуши, не пие. Въведохме го светкавично в специфичните за „Земя” тънкости.

Аз лично взех да се обръщам към него, защото е нов и по-млад, с „Асенчо”. Дори под това прозвище си записах номера му в GCSM-a си. Един ден той ми каза: Аз не съм Асенчо – Асен съм. Той е способен журналист. Не е паднал от Луната, както обикновено се казва за новак.

Минаха няколко месеца и прехвърлиха Асен във вътрешния отдел на „Земя”. При нужда обаче даваше рамо и в международния отдел. И изведнъж ни каза: „Напускам след десетина дни. Отивам на работа в международната редакция на БТА”.

Съсипаха вестник, сега убиват и сайт

Виждаме как е убит, първо качествен, основно икономически вестник – „Класа”. Сетне аз лично преживях как задушават един от най добрите ни и най-грамотните информационни сайтове – klassa.bg. Докато ми стана лошо, че този месец изведнъж някой идиот е изтрил от интернет достъпа до медията.

От 2-3 дни сайтът отново е достъпен. Олекна ми. Шепата журналисти там отново са достъпни в мрежата. Виждаме обичайните рубрики. Под тях се обновяват новини, анализи. И изведнъж виждаме стряскащото заглавие: „Издателят на в. „Класа” Милен Герасимов - агент на ДС от 1986 г. с името Аспарух”. Нататък:

Документален очерк за книжовното му дело във в. „Класа”: Скъпи читатели, ние сме група журналисти от „Класа”. Заедно пишем очерк за Милен Герасимов - издател на вестника. Това е разказ за униженията, на които „издателят“ подложи повечето от журналистите във вестника, и за неговите агентски методи на управление. (Подписано е от журналисти от „Класа”).

Искам колегите от СБЖ да защитим журналистите, които останаха докрай в медията „Класа”/klassa.bg. Хайде всеки да помогне на поне един бягащ качествен журналист оттам, както направихме от БНР, БТА и „Земя”. Печени момчета са, работиха като луди за уникалния за България и достъпен за широката публика, не тясно сециализиран, икономически вестник.


 

Сподели в
 

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

Вестникът на Ватикана "Осерваторe романо", наричан шеговито от папата "партийния вестник", спря да излиза в хартиен вариант за трети път в 160-годишната си история. Сега причинота е епидемията от коронарирус, предаде Ройтерс.

27.03.2020/09:05

Журналистът и политически анализатор Стефан Солаков е напуснал телевизия СКАТ. За това съобщи неговият бивш колега Димитър Байрактаров на Фейсбук профила си. Ето какво сподели той:

26.03.2020/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки