Начало
 
 

Протести „за” и „против” национални телевизии

14.07.2013 /15:46 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Май някои излизат само за да се видят сетне по телевизията...

Май и социалните мрежи ни се видяха тесни, щом младите хора излязоха, т.е. върнаха се по улици и площади, за да изразяват мнение. Друг е въпросът собствено ли е мнението.

Камерите на телевизиите са пред тях, около тях и с  „акценти”. Свобода на словото, както се казва.

Да, ама пред БТВ няколко дни хора крещят „Изчезнете, отнемете им лиценза” и твърдят, че тази национална медия редовно манипулира общественото мнение.

Пред БНТ обаче впечатляващ брой други млади хора викат в подкрепа за обективността, която според тях проявява обществената ни телевизия във връзка с „актуалната обстановка”, т.е. протестите. Няма спор, че медиите са пряко ангажирани и дори вече се използват като острие в обществената политическа и икономическа битка  по българските големи градове.

Че има съществена разлика между обществена и частна телевизия, също не е без значение. Но самият факт,че хора изразяват по този начин отношение към дейността на водещи екранни медии, и то в напрегнат за обществото ни момент, поставя нови и то много въпроси.

Едни са против БНТ, други против БТВ...

Окото на гражданите е будно за начина на отразяване на събитията от телевизиите, защото те са и най-масовото средство за информация на целокупното ни застаряващо общество. Отчита се ролята им не само като информационни средства, а и като възможност да „облъчват” хората по начин, който всъщност ги манипулира, т.е. насажда определени виждания.

Става, защото не всеки е в състояние да отсява или да чете „между редовете”. Но щом има скандиращи в подкрепа на обективността на БНТ, и други, които упрекват в необективност и небалансираност БТВ, значи и медиите са влезли в играта на разтърсването на обществото ни.

В края на краищата 24 години градихме демокрация, казвахме,че най-голямото й постижение са свободното слово и свободният печат, а сега  словото се оказва оръжие,  с което сразяваме „врага”, и то като се редят думи неверни, нелицеприятни, сеещи недоверие, понякога омраза.

Говори се, че така не само се разделя обществото, руши се единството на нацията, но и просто се хаби енергията на младите хора в посока, която не е градивна. Кое е градивното? Може би това трябва да бъде тема за националните медии.

 А иначе изявите „против” или „за” не са болка за умиране, те са симптоми,че решение не е намерено, че има объркване, че не се знае кой къде какви конци дърпа. За гражданите си остава правото да викат, когато нещо не им допада, или искат да го приветстват. Друг е въпросът дали ги чуват.


Сподели в
 

Много фоторепортери и видеооператори са на първа линия и следят всички събития с Ковид-19. Повечето колеги се оказва, че се самоосигуряват. Или имат еднолични фирми, или малки фирми, с които работят.

03.04.2020/09:05

Най-голямото австралийско вестникарско обединение "Нюз корп", собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок, съобщи, че спира печатането на около 60 регионални вестника заради спада в печалбите от реклама, провокиран от пандемията на коронавируса, предаде АФП.

02.04.2020/09:04

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки