Начало
 
 

Иван Тодоров: Какво научих от Симеон Радев

12.07.2013 /13:28 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Симеон Радев и съпругата му Бистра – любов завинаги (lostbulgaria.com)

Ех, какъв възторг бе, когато в един летен ден преди около 40 години се сдобих от книжарницата в родното село на майка ми – Килифарево, с двата тома на „Строителите на съвременна България“.

Те не бяха излизали десетилетия, но с книжарката имахме добро познанство и отнесох вкъщи книгите на Симеон Радев, както се носи скъп кристален сервиз.

Започнах да ги чета бавно и с всяка страница  с удивление откривах как може да се пише от увлекателно по-увлекателно. Тогава бях студент, скоро след това си купих и други книги на Симеон Радев.

От всяка книга си записвах или подчертавах по нещо, с което старият вестникар ми правеше впечатление. Старият вестникар, захванал се със занаята още на младини. Помина време и разбрах за интереса му към появата на в. „Поглед“, за посещението му в редакцията, когато тя била на улица „Граф Игнатиев“ № 4.

Никога не го видях лично, така било писано от разликата в годините ни, но пък неведнъж зървах сина му Траян Радев, когото колежката ми Донка Ненкова  бе склонила да е редовен сътрудник на седмичното издание на СБЖ. Тогава, когато то вече бе на улица „11 август“ № 6.

Първо да четем, после ще пишем

Симеон Радев почина през втората половина 60-те. Синът му – преди около година и нещо. Но имам в архива си чудесна оригинална снимка на съпругата на виртуоза на перото – Бистра (дъщеря на генерал Винаров): красавица с бухлата пищна коса, големи очи и вежди като на мома жътварка, избрана да бъде зографисана от Владимир Димитров - Майстора...

Да надникна в тежката кесия със завещаното от Симеон Радев. Най-отгоре е едно негово признание. Баща му го учел, че има неща, които стоят по-горе от парата. Още едно признание: “Фактът, че нещо, писано от мен, беше напечатано, бе достатъчен да разгори амбицията ми“.

А един от професорите му – Димитър Матов, съветвал не само него: „Сега четете. После ще пишете“. Симеон Радев въвежда интервюто в нашата журналистка, нему дължим и определения за не един и два други вестникарски жанра. За пътеписа казва:

„Знайно е, че пътните впечатления са един интимен жанр, в който духът може да се изрази във всичката своя безконечна разновидност.“ За карикатурата: „Тя е /.../ едно отмъщение на художника към ония, които го отвращават със своята физическа или нравствена грозота“.

Не само умеел, а се забавлявал с радост с прелестите на словесността нисичкият българин, родом от македонския град Ресен. В описанията си използва „лисичи“ очи, „горчивото име Елин Пелин“, „стражарски поглед“ „охлузени от употреба думи“... Правел брилянтни словесни портрети  на политици, писатели и художници.

Магии правел с думите журналистът

За Гьорче Петров споделя, че бил „сух ум“. За Балзак – нещо наистина нийде другаде несрещано: „Балзак, който е създал – подир Бога и Шекспир – най-много лица“. За Теодор Теодоров си спомня, че изричал „фрази, които ви давят под своята безбройност“.

Бяга като ужилен от утъпканите словесни пътеки, търси път само за своите стъпки, възхищава се на „ритъма на фразата, хармонията на настроението и енергията на стила“ на Г. П. Стаматов. Отвращава се от „изрази, които се влачат само в най-окаяните партизански вестници“.

В рецензиите си за изложби и художници (а те са десетки) се прекланя доземи пред „това чудо: да изпише светло върху светло“. Пред умението да се проследи в една картина „историята на светлината през един ден“. И така разтваря и пред нас вратите за светлината и благодатта на неочаквани знания в историята, изкуството, ораторството, политиката...

Разказва неповторимо и за Стефан Стамболов, разбира се, и ни посвещава в нещо, което днес надали помнят мнозина: той имал не само звучен, но и красиво приятен глас. Димитър Ризов в своите нападки срещу него го наричал Аделина Пати – името на една прочута някогашна оперна певица. Ресенецът харесвал „фраза къса, бойка и стегната“.

Но описанието му на таланта на Георги Кирков е в неговото може би най-дълго изречение, излизало под перото му. Открийте го, прочетете го и му се насладете.
Магии правел с думите Симеон Радев. Смазвал и възнасял. Два примера още преди да се разделим. За д-р Кръстьо Кръстев отсича: „Какъв е стилът на доктор Кръстева? Доктор Кръстев няма стил“. А за Константин Стоилов се произнася, че очаровал, но не трогвал. Самият Симеон Радев - почти половин век подир кончината си - не спира и да очарова, и да трогва.


Сподели в
 

Канбера разследва нападение на американски полицаи над двама австралийски телевизионни журналисти пред Белия дом, съобщи външната министърка, изразявайки сериозно безпокойство от инцидента, излъчен на живо от камерите, съобщи АФП.

03.06.2020/18:51

В България има стремеж на всяка критична информация да се гледа като на фалшива новина, казва проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право. .

03.06.2020/12:00

Съжалявам за списание "Икономист". Съжалявам и за "Мода", за "Би Би Си Знание", за кулинарното "Good Food" и за автомобилното "Топ Гиър", които спряха да излизат. Съжалявам за вестник "Култура". Липсва ми и ежедневникът "Сега", и други медии, които вече ги няма.

02.06.2020/12:00

Водещият на bTV Новините Юксел Кадриев бе гост в предаването "120 минути" в навечерието на 20-ата годишнина на телевизията.

01.06.2020/18:51

Преди десетина години издателство „Ентусиаст“ издаде книгата ми с миниатюри „Мъгла от тамян“. Стотина от „Кеворкизмите“ са предизвикани от Бойко, включително и тези, посветени на отношенията му с медиите.

01.06.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки