Начало
 
 

Защо Пардю ще дава акъл и на медиите ни

11.07.2013 /14:01 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Експосланик Пардю поиска и през 2011 г. мониторинг върху медиите ни

Не е сигурно, че ще се намери наш съвременен Иля Репин, който да обезсмърти „посланици пишат писмо до...”

Но наистина е прецедент двама посланици, от две различни страни, две от водещите държави в ЕС, да заявяват открито позиции по актуални вътрешни проблеми на страната ни. Доколкото има вътрешни проблеми в ЕС.

Става въпрос не за политическите оценки, а в случая за становище за състоянието на медиите у нас.  Случайно или не, но се появи почти по същото време във вестник и  интервю на експосланика на САЩ в София г-н Джеймс Пардю.

Той в прав текст казва, че „медийната свобода е в упадък”. Последва „нездравословна концентрация на медии в малко ръце” и „собствениците не се интересуват от представянето на обективна информация, а от своя политически дневен ред”.

Да, така е, знаем си го, това се казва на всяка кръгла маса, на всяка дискусия за медийнатата среда в България. Това са изводи от всички проекти, разработвани през последните години от неизброимите НПО-та, които черпят за целта средства от незнайни и знайни фондове и отчитат дейност.

Вече се казва открито и че правителство в София е използвало огромни суми от еврофондове за финансова подкрепа на медии, което от своя страна няма как да не влияе върху отразяването на събитията по начин, полезен за управляващите. Стара практика, дори световна, както се казва, и това също не е тайна.

Искат само послушна преса ли?

Въпросът е как да се промени тази практика, как всъщност медиите да не бъдат в състояние на зависимост, как „журналисти и публични лица, които критикуват правителството, да не бъдат позлагани на заплахи” и как „да се променят условията”.

Казва го Пардю и подчертава,че „медийната ситуация ще се промени заедно с политическата ситуация”. „А дано, ама надали” пеем сега, защото кой вярва, че „стани да седна”, което наблюдавахме 24 години, ще „промени ситуацията”.

Та дори и ние, журналистите, знаем, че световна практика е дадена информация в медиите да се използва за отвличане на внимание от „нещо притеснително за властта”, че жълтата преса служи и за публично оплюване на неудобни личности, че преиначени или измислени факти от събития или личен живот са удобни за „отстрелване” и т.н.

Свидетели сме и на манипулации в интервюта, на „извадени от контекста” изяви и приравняване с позицията ”всички са маскари”. Тогава? Казват, че манипулацията на общественото мнение може да стане само до някъде. Зависи дали има почва за това или доколко обществото е в състояние да отсява информационния поток.

Защото живеем в глобално информационно общество и от нас зависи как ще се информираме, на кого ще вярваме, как ще реагираме, ако се усетим излъгани, дезинформирани или манипулирани. Определено зависи и от нивото на  образование, средата, в която живеем, и качеството на демокрация, която се гради.

Но ние живеем реално сега, убедиха ни, че всеки може всекиго да „подслушва” и че нищо няма скрито-покрито. На журналистите не ни остава нищо друго, освен да  правим точно това - нищо да не остава скрито-покрито, толкова, колкото може, но поне да не манипулираме съзнателно. Защото ошашавеният от всичко около нас народ ще постъпи като на избори - няма да ходи и ще обърне гръб на медиите. А без зрители и читатели какво ще правим ние?


Сподели в
 

За 7-а поредна година, екипът на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, домакин на Фонд „Валя Крушкина“, инициира конкурса за участие в проект „Журналисти в училище“.

07.04.2020/09:02

Българска национална телевизия ще излъчи на живо в ефира на БНТ 1 шоуто Eurovision – Europe Shine a Light на 16 май от 22 часа българско време.

06.04.2020/09:01

Ирак забрани работата на своя територия на Ройтерс за 3 седмици, след като агенцията разпространи материал, в който се твърди, че страната съобщава за по-нисък от реалния брой заразени с новия коронавирус, предаде АП.

05.04.2020/09:07

На 4 април 1990 г. излиза първият брой на вестник „Дума”. Днес следовниците на Стефан Продев честваме 30-годишен юбилей. В редакцията получихме многобройни поздравления, за които искрено благодарим, пишат колегите от "Дума" в днешния си брой.

04.04.2020/09:06

Много фоторепортери и видеооператори са на първа линия и следят всички събития с Ковид-19. Повечето колеги се оказва, че се самоосигуряват. Или имат еднолични фирми, или малки фирми, с които работят.

03.04.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 107 гости

Бързи връзки