Начало
 
 

Защо сега протестираме и срещу телевизия

09.07.2013 /14:43 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По рано хора от "Атака" протестираха срещу БТВ заради бележка на Лора Крумова срещу Волен Сидеров (lifenews.bg)

Бяхме свидетели в недалечно минало на протести пред БНТ от определени политически формирования или привърженици на дадени идеи. Често малобройни, но кресливи.

Бяхме свидетели на изказвания, които оспорват обективността на дадени медии, когато отразяват събития, свързани с политика и практики. Живеем в демокрация все пак, макар и недоизкусурена, както се оказва.

Но да обявяваш,че ще протестираш пред национална телевизия поради „ “антибългарска редакционна политика”, която е в интерес на„световната и родна олигархия”, май не ни се беше случвало.

Тежки думи и то срещу БТВ, която не пропуска да се похвали с милионна аудитория и високи рейтинги. Политика, политика, тяснопартийни интереси и все в този дух, но когато се казва, че „вече 13 години БТВ дезинформира българското общество и е винаги там, където трябва да се рушат традиционни ценности”, значи някъде нишката се е скъсала, а емоциите са минали границата на търпимостта.

Не е толкова важно кой и доколко е крив, кой е прав и дали заканите за масов протест ще се реализират. Важното е, че дадена национална медия предизвиква такива помисли и твърдения, че „не желаем повече да я търпим”. Е, може да ползваш дистанционното, когато нещо не ти е по вкуса или според пристрастията, но явно времената са актуални с протести и ярко присъствие пред камери и микрофони.

Тъжно е да чуеш крясъци пред медия

Смущаващо е, когато някой посочва, че „независимо дали става въпрос за събития по света (Македония, Ирак, Либия, Сирия) или в България (добив на шистов газ, протести и др), БТВ винаги е пристрастна”. Ама какво стана със свободата на словото и правото на мнение?

Каква е връзката между тях и националните интереси с истината и справедливостта? Ами собствеността и правото на информация къде са в стълбицата от права и задължения? Объркването на политически, морални, естетически категории имат ли почва в размирната ни време, което разединява още повече народ и държава?

Кой носи отговорност за тази разнопосочност и неориентираност в обществото ни? Разбира се, че всеки може да избере на кого и как да вярва. Лошото е, че май никой на никого вече не вярва. А как без вяра ще го градим това наше, по-точно за децата ни, бъдеще? С отворените писма на акредитирани в столицата ни посланици?

Не е за вярване, че я докарахме до там, но едва ли вината е само в една телевизия, дори и да е национална. Тъжно е, когато хора крещят пред сграда на медия. И медията е рожба на нрави, които никой не е искал преди 24 години. Има ли „връщане назад”, както се пее в една красива песен напоследък?


 

Сподели в
 

Много фоторепортери и видеооператори са на първа линия и следят всички събития с Ковид-19. Повечето колеги се оказва, че се самоосигуряват. Или имат еднолични фирми, или малки фирми, с които работят.

03.04.2020/09:05

Най-голямото австралийско вестникарско обединение "Нюз корп", собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок, съобщи, че спира печатането на около 60 регионални вестника заради спада в печалбите от реклама, провокиран от пандемията на коронавируса, предаде АФП.

02.04.2020/09:04

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки