Начало
 
 

Зорница Илиева: Защо валят декларации над медиите

29.06.2013 /12:22 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колкото глави – толкова мнения, казвали древните

Старо правило е, че грешките на демокрацията се лекуват с повече демокрация. Още по-старо правило е, че всичко трябва да е с мярка. Поне така са казвали елините – „Всичко с мярка”.

Е, ние журналистите наистина сме „героите на нашето време”, защото, в меко казано, проблемни времена, професионалният рефлекс и нивото на журналистите са повече от важни за обществото.

Да се казва, че сме страж на демокрацията е малко пресилено, но раздразнението от бушуващите емоции не е в полза на нормалността.

Тези дни една след друга валят декларации от страна на първи хора от редиците на управляващите, както и на професионални сдружения на журналисти, и то в пряка връзка с начина на отразяване на протестните събития у нас.

Пак ли Брюксел ще ни оправя

По утвърден вече български обичай търси се съдействие и подкрепа във всички посоки “от страна на Брюксел”. Така поне свикнахме да се изразяваме. Истината, както обикновено, е някъде по средата. Именно затова са „правото на мнение”, „правото на отговор”, но по-добре диалог, за да се отсеят внушенията. Има ги.

Щом може да се каже, че „медиите в последните месеци са реален политически играч”, значи някъде ролята на връзка между управляващи и управлявани, задължението да информират хората, като наблюдават действията и поведението на властта като цяло, се е поизместила.

Едва ли декларации с упреци за начина на представяне на дадени събития е правилния ход, но и градусите на емоция, с която се отразяват от някои репортери протестите, едва ли са приемливи за непредубедените граждани. 

Да са в рамките на нормалното децибелите, с които „репортерите на терен” надвикват протестиращите, е проява не на нарушаване правото на свобода на словото, а просто професионално поведение, когато става въпрос за политически събития със сериозни последствия.

Политикът не е пример за журналиста

Наистина това не е шоу, а политика, и там журналистическите стъпки трябва да са премерени, балансирани и определено без съмнения за взимане на страна. Анализите са впоследствие и там можещите знаят как „да вклинят” мнение. Няма как да си кривим душата, всички сме граждани, а зрители и слушатели доказаха, че понякога могат и знаят повече от някои представители ни гилдията.

Обикновено се смята, че обществените медии са острови на свободното слово, и никак не е успокоително да се търси начин да бъдат забърквани в спорове и протести, които ще ни върнат години назад. И без това все сме на по-задни позиции в различни класации за нивото на свобода на словото и правото на мнение в нашата медийна среда.

Свободата на словото е доказано нашето голямо постижение в годините на демокрация и никак не е разумно сега да го пропиляваме с различни декларации или непремерено поведение. В това отношение политиците ни няма как да са пример за журналистите и нека си останем като цяло на нашите журналистически позиции и професионално ниво. За да не се казва отново, че „да бъдеш свободен днес, след толкова години демокрация, е проблем”.

Не журналистите са проблем на обществото, но ако някои са проблематични, протестите могат и да променят част от посоката. Случвало се е. Тогава нищо друго не остава, освен да си спомним уроците на видните предтци в журналистическото поприще и нашите учители с възрожденски облик. „А дано - ама надали”, както сега пеем.


 

Сподели в
 

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

Вестникът на Ватикана "Осерваторe романо", наричан шеговито от папата "партийния вестник", спря да излиза в хартиен вариант за трети път в 160-годишната си история. Сега причинота е епидемията от коронарирус, предаде Ройтерс.

27.03.2020/09:05

Журналистът и политически анализатор Стефан Солаков е напуснал телевизия СКАТ. За това съобщи неговият бивш колега Димитър Байрактаров на Фейсбук профила си. Ето какво сподели той:

26.03.2020/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки