Начало
 
 

Тв СКАТ разпната между Сидеров и Вулева

08.06.2013 /13:08 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Тема Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Волен Сидеров имаше и тв трибуна, и собствен вестник. Днес...

СКАТ съществува от средата на 90-те години. Дълго време телевизията бе просто фирмената телевизия на оператора СКАТ и захранваше с комунална информация абонатите на едноименната кабелна компания в Югоизточна България.

Едва в началото на ХХI век собственикът Валери Симеонов се усети, че чрез медията може да съобщава не само къде в Бургас или София има ремонти, но и да се правят скандали и политика.

След 2000 г. СКАТ известно време се колеба кой път да хване – на жълтата медия или на етническите лакърдии.

Именно кабелният канал бе този, който преди десетина години приюти германеца Ник Щайн, след като предаването му „От телефон до микрофон” бе свалено от първата телевизия, която го излъчваше – „Ден”. В ефира на СКАТ Щайн се редуваше със „Сигнално жълто” на Албена Вулева. По онова време нейното предаване се бе превърнало в страшилище за фолкпевици, манекенки и други светски персони.

Проф. Вучков духна към
TV2

Точно в този период обаче като големите звездите на СКАТ се оформиха Волен Сидеров с „Атака” и проф. Юлиан Вучков с „Размисли и страсти” (през 2008-а той напусна в посока към току-що създадената TV2).  През 2008-а СКАТ окончателно скъса с развлекателния жанр и остана в политиката.

В месеца, в който Валери Симеонов натири Албена Вулева, телевизията излъчи "Аз съм българче" на Иван Вазов в превод на турски. Рецитацията мина върху фона на снимки на президента Георги Първанов и на лидерите на тройната коалиция.

Вазовата литературна вечер се проведе след полунощ и продължи само минути, но въпреки това ДПС поиска от Съвета за електронни медии (СЕМ) да вземе лиценза на СКАТ. СЕМ отказа с напомняне, че телевизията на Симеонов и без това е най-санкционираната електронна медия в страната. 

С това провокациите по СКАТ не свършиха. Пак по същото време вече споменатият Валентин Касабов нахлу в офиса на пловдивския митрополит Николай и се опита да му сложи фес. Водещият от СКАТ се разлюти, защото владиката не позволи на отец Боян Саръев, който водеше предаване по СКАТ, да се кандидатира за кмет на Кърджали. Гневът на Касабов не се сломи въпреки признанието на Саръев, че не дядо Николай, а канонът не позволява на духовни лица да заемат светски длъжности. 

Кой кум, кой сват, кой депутат?

На парламентарните избори през юли 2009 г. Волен Сидеров водеше листата на „Атака” и във Варна, и в Бургас. Там на четвърто място бе кумът му Валери Симеонов. В крайна сметка бившият журналист предпочете да влезе в Народното събрание от Бургаския МИР, което остави Симеонов вън от зоната на депутатските мандати.

Скоро след това СКАТ спря да отразява Сидеров и започна кампания срещу него. Чу се дори, че Симеонов е забранил на подопечните си да споменават името на бившия си съратник и оставил това право само за най-доверените си хора – Валентин Касабов и Велизар Енчев. Двамата се състезаваха кой ще обвини Сидеров във всички смъртни грехове.

През ноември атакистът официално поиска право на отговор от медията, което не му бе дадено. Последва заявка от Симеонов, че ще създаде нова и автентична националистическа партия. През есента на 2011 година пък на бял свят се появи телевизията на Волен Сидеров - „Алфа”.


Сподели в
 

Тежка е телевизионната съдба на предаването „Комиците“, което за пореден път изпадна от ефира на Би Ти Ви. Актьорите от забавното шоу са освободени от ангажименти и се водят безработни.

25.05.2020/18:52

Британският певец Роби Уилямс сподели плановете си да се отдалече от музиката и да се превърне в телевизионен магнат, съобщи Метро. "Тръгвам по нов път - телевизията - каза Роби Уилямс. - Много се вълнувам".

25.05.2020/12:00

Фотографската изложба „Отвъд песента“ е посветена на 60-ия юбилеен сезон на Детския хор на БНР. 28-те кадъра са на фотографката Тихомира Методиева–Тихич.

24.05.2020/18:51

С виртуално телевизионно шоу ученици от Търговище изпратиха учебната година. С представителната изява второкласниците от група "Шарени бонбони" при Първо ОУ "Хр. Ботев" приветстват наближаващата лятна ваканция.

24.05.2020/12:17

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май.

23.05.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки