Начало
 
 

Багряна: „Светци, пред които винаги съм на колене“

21.05.2013 /14:44 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Багряна преглежда коректура на своя книга през 1978 г. у дома си в София (Фотоархив: Тодор Славчев)

Думите от заглавието са за братята Кирил и Методий. И винаги ще са казани с право. Ала най-вече говорим за двамината от Солун пред празника 24 май.

... Благодарен съм на съдата, че бях сред последните млади познати на Елисавета Багряна през сетните 8 години от живота й. И от десетината ни срещи пазя и снимки, и не една и две книги с нейни автографи.

Запазил съм и магнитофонни записи с разговори на различни теми. А последната секретарка на поетесата – Надя Петкова, ми повери водените и пазени от нея дневници от последните няколко лета на легендарната българка.

Избрах от архива си думи за словото, за писането, за изкуството и културата.

„ - Кое според вас е най-изкушаващото в литературата?

- Липсата на самооценка, на усет за мяра.

- Какъв съвет бихте дала на младите си колеги?

- Да не искат всичко веднага. Да имат повече търпение. Защото колкото по-дълго съзрява онова, което е у тях, по-добро ще е.

х х х

- Какво е Вашето определение за таланта?

- Талантът, казват, е дар Божи. Поезията е част от тоя дар.

- По-леко ли се пише с течение на годините? Или обратното?

На младини бях по-малко взискателна към себе си. С времето станах по-придирчива и вече пиша все по-трудно.

- Кое е най - святото нещо в изкуството?

- Честността. И в това, което говориш, и в това, което пишеш.

х х х

- Любимото ви четиристишие от българската поезия?

- Димчо Дебеляновото:

И ти отпущаш пламнала ръка

и тръгваш, поглед в тъмнината впила,

изгубила дори за сълзи сила.

Аз искам да те помня все така.“ (1987 г.)

xxx

„Не е грешно това, което влиза в устата, а това, което излиза от нея.“ (17 април 1990 г.)

х х х

„Те (Кирил и Методий – бел. Ив. Т.) са светци, пред които винаги съм на колене.“ (11 май 1990 г.)

-------

Знае се, че веднъж в софийски трамвай майка попитала малкото си момиченце: „Нали знаеш коя е Елисавета Багряна?“ А то отвърнало: „Тя не е човек. Багряна е книга“. Не се знае, че същото това детенце на семейство Сотирови по-късно гостува в дома на поетесата. Заедно с майка си. Били в апартамента на ул. „Неофит Рилски“ 58 на 12 април 1988-а от 11 до 12 часа на обед...

Затварям бележниците. И пускам един стар магнетофонен запис. Качеството му е лошо, звукът мени силата си, но гласовете все пак се чуват. Особено този, който е важният. И звучи сякаш библейски: „... Аз съм Багряна. Елисавета Любомирова Белчева. Но не сме роднини с нашата стара писателница Мара Белчева.“

-------

Тази пролет станаха 120 години от рождението на поетесата. Но не избрах кръглото число, за да реша тъкмо с Багряна да уважим празника на буквите. Направих го, защото и те, и тя са вечни.


 

Сподели в
 

Тежка е телевизионната съдба на предаването „Комиците“, което за пореден път изпадна от ефира на Би Ти Ви. Актьорите от забавното шоу са освободени от ангажименти и се водят безработни.

25.05.2020/18:52

Британският певец Роби Уилямс сподели плановете си да се отдалече от музиката и да се превърне в телевизионен магнат, съобщи Метро. "Тръгвам по нов път - телевизията - каза Роби Уилямс. - Много се вълнувам".

25.05.2020/12:00

Фотографската изложба „Отвъд песента“ е посветена на 60-ия юбилеен сезон на Детския хор на БНР. 28-те кадъра са на фотографката Тихомира Методиева–Тихич.

24.05.2020/18:51

С виртуално телевизионно шоу ученици от Търговище изпратиха учебната година. С представителната изява второкласниците от група "Шарени бонбони" при Първо ОУ "Хр. Ботев" приветстват наближаващата лятна ваканция.

24.05.2020/12:17

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май.

23.05.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки