In memoriam: Стъкълца с дъх на хмел

26.04.2012 /09:52 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иво приличаше на мечок. Висок, светлоок, закръглен и с дълга коса. Зиме – с неизменното и рошаво като косите му кожено палто с цвят на препечено кафе. Бе незлоблив и – сприятелеше ли се с някого, дружбата му не траеше от ден до пладне.

Бирата си е на Иво.
А през 1980-а шишето й бе съвсем здраво.

Тогава, кажеше ли се улица „11 август” 6, това бе – не само за пощальоните – равнозначно на „ПОГЛЕД”. Както и до днес е с Българското национално радио и булевард „Драган Цанков” 4.

Погледарската редакция бе в хубавата някогашна къща на папския нунций, нейна бе и една паянтова барака в двора и малка двуетажна сграда в дъното на парцела: там навремето живеела прислугата.

Там – на втория етаж вляво, бе просторната стая на два редакционни отдела – на „Международния” и на „Съветски съюз и социалистически страни”. Имаше общо 5 бюра. На шефа на международниците Васил Недков, срещу него – на шефа на „Социалистическите страни” – Дянко Шишков, а другите три бяха за Здравка Константинова, Енчо Господинов и Иво Божков.

Зорка Кръстева и ние – от „Култура и изкуство”, бяхме врата срещу врата с тая изредена дружина. Сновяхме непрекъснато и на ден се срещахме или си гостувахме десетки пъти...

А Иво приличаше на мечок. Висок, светлоок, закръглен и с дълга коса. Зиме – с неизменното и рошаво като косите му кожено палто с цвят на препечено кафе. Бе незлоблив и – сприятелеше ли се с някого, дружбата му не траеше от ден до пладне.

Беше бохем, често окъсняваше по нощите и обичаше да си поспива. Добре че работехме следобед. На екскурзии заран винаги се качваше в автобуса последен и се изтягаше сам на последните няколко седалки, за да си додремне сладко. Знаеше добре английски, разбираше много от икономика, но за командировки в странство рядко хващаше ръка...

Редуваха се с останалите международници за кратичката рубрика „Перископ” на първа страница, нерядко улавяше големи знаменитости за интервюта, правеше и коментари за седмичния преглед „7 х 24”.

Но като че ли най-драго му бе да пише за цирка ни, за илюзионистите. Бе горд с приятелството си с Мистер Сенко, а и с доста известни естрадни певици. И тъй – благодарение най-вече на него – те се явяваха на страниците на „ПОГЛЕД”. Не напусна, а го уволниха в края на осемдесетте. Огорчен и обиден, остави журналистиката. Зае се да организира шоупрограми, да прави конкурси за „Мис България”, „Мис Родина”, „Мис кралица на света”.

...Почнахме да се виждаме все по-рядко. Малцина знаят, че пишеше и стихове.

Пазя плоча с негова песен, издадена от „Балкантон”. На корицата й са отпечатано: „Песента на „Всяка неделя” -- „Двете девятки”. Посветена бе на Гунди и Котков. Вглеждам се в диска: музика – Ат. Косев, аранжимент – К. Драгнев, пеят Стефка Берова и Йордан Марчинков. 45 оборота, стерео, „Всички права запазени”...

В горния ляв ъгъл на обложката вече 31 лета не е избледнял автографът – „На моя колега Иван Тодоров. От автора на песента Иво Божков. 5 ХI 1981.”

...Събираше ни и СБЖ на „Граф Игнатиев” 4 – най-често при Тамара, където си плащахме членския внос. А после слизахме да пием бира в кафенето. Друго питие той не признаваше.

Всичките си скъпоценности носеше в една малка чантичка: купчинка снимки от златните му години – обграден и прегърнат от млади хубавици, фотографии с Лили Иванова, фотографии с Мистер Сенко...

Понякога изваждаше поредната си нова визитка – бяха все светлосини, правени на ксерокс, вертикални – не като общоприетите, с неговия лик в средата – с папийонка около врата му, без адрес, но пък с два мобилни телефона.

Няколко пъти опита да издаде малка стихосбирка, ала все не можеше да отдели няколкостотин лева. Толкоз струваше тая сиромашка радост. Срещахме се и на улицата между БТА и Полиграфическия комбинат. Живееше там – сам, без жена, нямаше и деца.

Напоследък бе отслабнал, мъчеха го повишено кръвно и диабет. Разменяхме си телефони и обещания да се срещаме по-често. Накрая се усмихваше и поемаше – докаран с вечната си сякаш жилетка и кожен панталон – към дома си. А от платнената чанта на рамото му, задявайки се една друга, весело се обаждаха пълни бирени бутилки. Задължително – зелени.

Преди ден разбрах, че сърцето на тоя поклонник на триковете, фокусите, илюзиите и магиите му направило неочакван номер. Ала тоя път не на шега, а веднъж завинаги.

Тук колумбиецът Маркес, верен на себе си, би вметнал може би: и в тоя миг всички шишета с бира в дома му се пръснали. Всички – до последното. Може и тъй да е станало...А може и да не е.

А аз събирам стъкълца, опитвам се да ги редя и слепвам, доколкото мога, парченца споменни, които още дъхтят на хмел, а Иво няма как да не ме вижда, че съм натъжен и – като го знам какъв бе – сигурно ще каже: „Няма нищо страшно, сър. Всичко е наред.”

А после ще се обърне към някой от многото небесни келнери около него и по аристократски властно ще поръча: „Я донесете по една бира. И да е студена!”

Свързани:     Почина артистичният погледар Иво Божков

Иво Божков е роден на 8.01.1947 г. в Пловдив. Завършил е висше образование - икономика. Владее английски и френски езици. Работи дълги години във в. „Поглед”. Член е на СБЖ от 1977 г. Член е и на Съюза на артистите.
Дата: 24.04.2012 

Сподели в
 

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01

“Фондация за активно развитие на уеб“ удължава срока за регистрация в конкурса Сайт на годината. Поради големия интерес към единствената българска надпревара за уеб проекти регистрации ще се приемат до 14 октомври, включително.

13.10.2019/09:07

Проф. д-р Веселина Вълканова е новият декан на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК). Тя е избрана с 33 гласа на общо събрание, в конкуренция с още една кандидатура.

12.10.2019/09:06
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки