Начало
 
 

In memoriam: Стъкълца с дъх на хмел

26.04.2012 /09:52 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иво приличаше на мечок. Висок, светлоок, закръглен и с дълга коса. Зиме – с неизменното и рошаво като косите му кожено палто с цвят на препечено кафе. Бе незлоблив и – сприятелеше ли се с някого, дружбата му не траеше от ден до пладне.

Бирата си е на Иво.
А през 1980-а шишето й бе съвсем здраво.

Тогава, кажеше ли се улица „11 август” 6, това бе – не само за пощальоните – равнозначно на „ПОГЛЕД”. Както и до днес е с Българското национално радио и булевард „Драган Цанков” 4.

Погледарската редакция бе в хубавата някогашна къща на папския нунций, нейна бе и една паянтова барака в двора и малка двуетажна сграда в дъното на парцела: там навремето живеела прислугата.

Там – на втория етаж вляво, бе просторната стая на два редакционни отдела – на „Международния” и на „Съветски съюз и социалистически страни”. Имаше общо 5 бюра. На шефа на международниците Васил Недков, срещу него – на шефа на „Социалистическите страни” – Дянко Шишков, а другите три бяха за Здравка Константинова, Енчо Господинов и Иво Божков.

Зорка Кръстева и ние – от „Култура и изкуство”, бяхме врата срещу врата с тая изредена дружина. Сновяхме непрекъснато и на ден се срещахме или си гостувахме десетки пъти...

А Иво приличаше на мечок. Висок, светлоок, закръглен и с дълга коса. Зиме – с неизменното и рошаво като косите му кожено палто с цвят на препечено кафе. Бе незлоблив и – сприятелеше ли се с някого, дружбата му не траеше от ден до пладне.

Беше бохем, често окъсняваше по нощите и обичаше да си поспива. Добре че работехме следобед. На екскурзии заран винаги се качваше в автобуса последен и се изтягаше сам на последните няколко седалки, за да си додремне сладко. Знаеше добре английски, разбираше много от икономика, но за командировки в странство рядко хващаше ръка...

Редуваха се с останалите международници за кратичката рубрика „Перископ” на първа страница, нерядко улавяше големи знаменитости за интервюта, правеше и коментари за седмичния преглед „7 х 24”.

Но като че ли най-драго му бе да пише за цирка ни, за илюзионистите. Бе горд с приятелството си с Мистер Сенко, а и с доста известни естрадни певици. И тъй – благодарение най-вече на него – те се явяваха на страниците на „ПОГЛЕД”. Не напусна, а го уволниха в края на осемдесетте. Огорчен и обиден, остави журналистиката. Зае се да организира шоупрограми, да прави конкурси за „Мис България”, „Мис Родина”, „Мис кралица на света”.

...Почнахме да се виждаме все по-рядко. Малцина знаят, че пишеше и стихове.

Пазя плоча с негова песен, издадена от „Балкантон”. На корицата й са отпечатано: „Песента на „Всяка неделя” -- „Двете девятки”. Посветена бе на Гунди и Котков. Вглеждам се в диска: музика – Ат. Косев, аранжимент – К. Драгнев, пеят Стефка Берова и Йордан Марчинков. 45 оборота, стерео, „Всички права запазени”...

В горния ляв ъгъл на обложката вече 31 лета не е избледнял автографът – „На моя колега Иван Тодоров. От автора на песента Иво Божков. 5 ХI 1981.”

...Събираше ни и СБЖ на „Граф Игнатиев” 4 – най-често при Тамара, където си плащахме членския внос. А после слизахме да пием бира в кафенето. Друго питие той не признаваше.

Всичките си скъпоценности носеше в една малка чантичка: купчинка снимки от златните му години – обграден и прегърнат от млади хубавици, фотографии с Лили Иванова, фотографии с Мистер Сенко...

Понякога изваждаше поредната си нова визитка – бяха все светлосини, правени на ксерокс, вертикални – не като общоприетите, с неговия лик в средата – с папийонка около врата му, без адрес, но пък с два мобилни телефона.

Няколко пъти опита да издаде малка стихосбирка, ала все не можеше да отдели няколкостотин лева. Толкоз струваше тая сиромашка радост. Срещахме се и на улицата между БТА и Полиграфическия комбинат. Живееше там – сам, без жена, нямаше и деца.

Напоследък бе отслабнал, мъчеха го повишено кръвно и диабет. Разменяхме си телефони и обещания да се срещаме по-често. Накрая се усмихваше и поемаше – докаран с вечната си сякаш жилетка и кожен панталон – към дома си. А от платнената чанта на рамото му, задявайки се една друга, весело се обаждаха пълни бирени бутилки. Задължително – зелени.

Преди ден разбрах, че сърцето на тоя поклонник на триковете, фокусите, илюзиите и магиите му направило неочакван номер. Ала тоя път не на шега, а веднъж завинаги.

Тук колумбиецът Маркес, верен на себе си, би вметнал може би: и в тоя миг всички шишета с бира в дома му се пръснали. Всички – до последното. Може и тъй да е станало...А може и да не е.

А аз събирам стъкълца, опитвам се да ги редя и слепвам, доколкото мога, парченца споменни, които още дъхтят на хмел, а Иво няма как да не ме вижда, че съм натъжен и – като го знам какъв бе – сигурно ще каже: „Няма нищо страшно, сър. Всичко е наред.”

А после ще се обърне към някой от многото небесни келнери около него и по аристократски властно ще поръча: „Я донесете по една бира. И да е студена!”

Свързани:     Почина артистичният погледар Иво Божков

Иво Божков е роден на 8.01.1947 г. в Пловдив. Завършил е висше образование - икономика. Владее английски и френски езици. Работи дълги години във в. „Поглед”. Член е на СБЖ от 1977 г. Член е и на Съюза на артистите.
Дата: 24.04.2012 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки