Репеи в ефира, репеи – на хартия

02.04.2012 /21:59 | Автор : Иван Тодоров Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не само лете и есен, а през цялата година езикови репеи виреят, цъфтят и се множат в радиостанциите, в телевизиите, в различните печатни издания.

Не може да не познавате това досадно растенийце, дори ако сте хора на града. Излезете ли в планината, озовете ли се в някой по-краен квартал нейде през лятото и есента, шансът то да се впие с многото си лепкави иглички в чорапите или в крачолите на панталоните ви е голям...


Ала не само лете и есен, а през цялата година езикови репеи виреят, цъфтят и се множат в радиостанциите, в телевизиите, в различните печатни издания.
С увода – дотук, да давам примери.
- - -

Вечерните новини – в 19 часа, на Би Ти Ви. Репортер – Антон Хекимян. От несебърския бряг разказва, че след тежката зима тамошните „плажове са компрометирани”. Предполагах, че са смалени, отмити от бурното море. А компромати се правят – най-вече – за политици, за бизнесмени, за хора...

Не – според Хекимян и плажовете „се компрометирали”.

И затова сега и „пясъкът ще бъде извеждан” до брега наново. Извеждал съм и се извеждат деца, например. А репортерът вероятно искаше да каже – докарван, доставян и изсипван.
Ако говори малчуган – простено му е, ще поясняваме с умиление мислите и думите му. Но по национална телевизия да превеждаме от български на български – срам за репортера е.

...От предаване на Българското национално радио (БНР) пък съм си записал, че се „регламентира нова ценова рамка”. Това е йезуитска фраза за покачване на цените на каквото и да било. Любим езиков деликатес за всеки чиновник, включително за министър.

И още: често може да се чуе, че токът поскъпва, а „заплатите скачат”. На практика е точно обатното – заплатите и пенсиите у нас отдавна не „скачат”, а са се вкочанили и вдървили, а цените наистина пощръкляха.

Ала да се мисли преди да се пише и говори става все по-старомодно.

Няма да се уморя да го твърдя отново и отново.

Ето още две мострички. От спортни журналисти.
По ТВ 7 единият от двамата коментатори на футболната среща „Видима Раковски” – ЦСКА рече нещо по-разкривено и от свръхкубистично изображение: „Доверието у Карачанаков лавинообразно се ... качва.”
Ха кажете как се качва лавина? Накъде се качва? Та нали тя е страшният символ на разрухата и смъртта надолу по склоновете на планините из целия свят?

Качва се... надолу.

Имаше (има го и сега) навремето един роман от Бел Кауфман (това е жена, за свдение на някои) – „Нагоре по стълбата, която води надолу”. За него тия момчета от ТВ 7 може би въобще не са и чували. Но неуморно вземат по няколко стъпала – към бездната на глупотевините.
 

Сподели в
 

“Фондация за активно развитие на уеб“ удължава срока за регистрация в конкурса Сайт на годината. Поради големия интерес към единствената българска надпревара за уеб проекти регистрации ще се приемат до 14 октомври, включително.

13.10.2019/09:07

Проф. д-р Веселина Вълканова е новият декан на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК). Тя е избрана с 33 гласа на общо събрание, в конкуренция с още една кандидатура.

12.10.2019/09:06

Журналистът Максим Майер е новият изпълнителен директор на “ЕС Медия” - издател на списанията “Икономист”, “ВВС Знание”, Good Food, Glamour, Top Gear, “Спринт” и на 15 сайта.

11.10.2019/09:05

756 356 лв. са похарчили партиите за първите 10 дни от предизборната кампания за местния вот. Това сочат първите междинни резултати от традиционния медиен мониторинг, който Институтът за развитие на публичната среда прави при всяка предизборна кампания.

10.10.2019/09:04

В Залата за електронно аудио-визуално обучение във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на СУ е поставено началото на реализацията на проект за доизграждане на западното крило на сградата на Факултета.

09.10.2019/09:03
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки