Начало
 
 

Препинателните знаци – нотите в петолинието на думите

04.03.2012 /19:28 | Автор : Иван Тодоров Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Умението да се пише точно и грамотно се гради от младини и с времето става част от стила. От добрата форма, която трябва да се поддържа.

„Хайде сега – ново двайсе и нови измишльотини. Всичко Мара втасала, до препинателност опряла”, може и да рече някой. Но и Мара, и всички други опираме до тях – до препинателните знаци, всеки ден.

Пък и те не са кой знае колко много. Имат - нямат – десетина - дванадесет.

Литераторите знаят, че в историята са записани прочути писатели, които не давали и пет пари за тях и пердашели, без да ги използват. Авангардистки, различно от колегите си. От което не мисля, че са спечелили или печелят повече почитатели и читатели.

Джеймс Джойс е сред тях.
Той обаче, колкото и да го превъзнасят някои, не е добър пример за подражание.

Едно време – при диктовки в гимназиите, а и при кандидат-студентските изпити, за изпусната запетайка отнемаха от оценката по двадесет или даже двадесет и пет стотни. Тъй че тия „дреболии” имаха цената си. И то добра.

Пак преди тридесетина години – във всяка редакция – имаше и коректор(ки)...
Затова няма никакво място за умуване съществена ли е връзката между препинателните, пунктуационните знаци и журналистиката, вестникарството.

Връзка има – и то каква!

Има я за всеки, който вади хляба си с думите, разчита на най-добрата им подредба и на ефекта от това свое усилие.

За гениалния аржентинец Хорхе Луис Борхес (освен Меси и Марадона, тоя народ притежава и удивително добри писатели) литературоведът Фернандо Сорентино пише: „...човек, който пресмята и премерва всяка скоба”. Рядкост са вече такива хора.

Днес и коректорите са като изчезващите растителни и животински видове, които биват вписвани в „Червени книги”. С тая разлика, че не са защитени с нищо от никого.

Спомен мил е и времето, когато вестниците давали награда всекму, който откриел грешка в даден брой.

Във все по-разпространяващите се в наши дни електронни сайтове журналистите трябва да са всичко: автори, редактори, коректори-стилисти. Но много често последното се пропуска.

А колко чар и мощ таи знакът!

Запетайката – четем ли на глас – ни дава миг да си поемем дъх. А и шанс за окото и то да поспре и да отдъхне, да си почине, усети ли умора.

Същата сила има и малкото тире. То може също тъй „да вкарва” и поне малко въздух и белота сред мравуняка на хваналите се една о друга възмургави букви.
Искате ли пък отчетливо да отделечите две думи – насреща винаги е голямото, дълго тире.

Точка и запетайка ; - Най-елегантното предложение за разграничаване на пояснение от пояснение; на изречение от изречение при по-дълъг изказ.

А няма по-добър помощник от скобите, за да вметнете нещо важно точно там, където му е мястото, а сетне да продължите по пътя на мисълта си.

При почуда – въпросителна, разбира се.

За удивление – удивителна. Но – убедил съм се – сложите ли повече от една, натежава. Изглежда като нещо преиграно, посява семчицата на неверието в искреността на патоса.

Приисква ни се да прескочим няколко години, десетилетия, че и векове.
Как? Ами с многоточие в началото на поредния абзац, на новото новоредие.

Друг път държим да внушим, че всичко още продължава: многоточието отива при завършека на всеки един текст.
За точност, дословен цитат или иронизиране – кавички; за нарочно пропусната буква – апострофна запетайчица високо горе; за отделяне на фрагмент от фрагмент – три малки тиренца, на по един интервал едно от друго.

Докато стигнем края с точката.

Тъй върви писането: ту съвсем плавно, ала и с позабавяне и поспирване някога тук и там; с почуда и възхита; с рязкост, когато трябва, и с пастелната мекота на уговорката; с почтеността и уважението към чуждата фраза и мисъл; с разговорността на приказката и диалога, че и с пиперливите диалекти...

Добрите писачи прочитат написаното, завършат ли, и поправят внимателно недовидяното.
Още по-добрите го правят по два и повече пъти.

Други (а те, за съжаление, са много повече) карат „джаста праста”.

Журналистиката от такъв сой няма тежест, не се помни, бързо дотяга. Не че няма сила. Има – окепазява често и най-добрите помисли и хрумвания.

Умението да се пише точно и грамотно се гради от младини и с времето става част от стила. От добрата форма, която трябва да се поддържа.

...И идва хубав ден, в който упоритостта и усърдието се награждават крезовски. Буквите и думите запяват под пръстите ни, включват се, естествено, и знаците и тогава даже и по-неугледен като че ли и непретенциозен текст – пипнат ли е както трябва – донася радост.

Радва ли ви писането?

 

 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки