Начало
 
 

Великова и Чолева – многото мерудия нагарча

29.02.2012 /12:41 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Силвия Великова чуваме по няколко пъти на ден в ефира на "Хоризонт" (photo: bnr)

Класическата поговорка казва: „На всяко гърне – мерудия”. За двете журналистки от Българското национално радио тя не се отнася дословно. Защото всяка си има своя собствена територия.

Едната - Силвия Великова, е репортерка, редакторка и водеща в програма „Хоризонт”. Води сутрешното предаване „Преди всички”. Почва в 6 и - до 10, а понякога, по празници, и по-дълго, един път в седмицата.

Разсипващо и разяждащо напрежение, на което малцина издържат. И при първа възможност сменят длъжността с друга. Примерите са многобройни. Великова стоически вече стои повече от 10 години!

Освен това неин репортерски ресор е правосъдието – съдебни дела, изяви на главния прокурор, на Конституционния съд, на Административния, на Касационния, на Върховния съдебен...

Нерядко „покрива” и проблеми на МВР. Има ли разговор по „нейна тема”, осъмва в радиото в шест. А после отива да проследява и да информира за хода на съдебни дела. И гласът й може да бъде чут във всяка информационна емисия (а те са през половин час) чак до тъмно.

Когато води пък, случва се нерядко по 2 часа от отреденото й време да са посветени на съдебни проблеми. И това превръща „Преди всички” в нещо като специализирано предаване по тая тема. Което не е редно.

Преди време я видях и в телевизионно студио, в предаване на Мира Баджева. Дотогава на екран не я бях зървал. Похвална е тая нейна работоспособност и отдаденост, но съм уверен, че доза самовъзпиране ще й е от полза. Тъй като

съществува една мяра,
 
отвъд която честотата на изявите почва да дотяга. И на редовните слушатели, а и на някои от колегите й, предполагам. Монополът върху определена тематика пък отблъсква както монополът в държавата, в икономиката.

А повечко свободни часове вероятно биха й били полезни, за да не бърка въобще имена на известни хора от „културния афиш”, да изчисти до неоспорима безукорност българския си, а и да натрупа знания я по английски, я по някой друг език. Разбира се, всичко зависи от собствената й воля.

Другата неуморима колежка

за която са тия редове, е Силвия Чолева от културно-образователната програма „Христо Ботев” на БНР. И тя – редакторка, водеща и май и отговорна редакторка, каквото и да означава това.

Води всяка седмица час и половина „Арт ефир”, а напоследък – след странноватото му префасониране и обединяване с други рубрики – и траещото половин час „Какво се случва?”

Страстта й е литературата. Поетеса с не една и две стихосбирки, авторка и на роман, представила десетки, стотици книги в ефира. Бивша главна редакторка на списание, бивша сътрудничка на „Стършел”, където в един момент нещата нещо зациклиха. Случва се.

Дълго работеше в неизменен редакторски тандем в понеделник с Ивайла Александрова, но напоследък се разделиха. Те си знаят защо. И тя като Силвия Великова блика от енергия. Но и при едната, и при другата остава усещането, че сякаш в известна степен стесняват възможностите за изява и на други, на по-младите, на стажант-репортерите, на току-що постъпилите.

Ако това е по-трудно определимо, съвсем отчетливо е друго при Чолева. В нейните предавания (както и в тези, водени от Ивайла Александрова) се представят много книги на пловдивското издателство „Жанет 45”. Или в разговори със собственичката му Божана Апостолова (чийто редакторски и издателски труд е безпримерен в наши дни), или със сина й Манол Пейков.

Те вършат наистина чудеса за българското книгоиздаване и култура. Притеснителното за Чолева и Александрова би трябвало да е обаче, че книгите им - поне най-новите - излизат с емблемата на „Жанет 45”. Сякаш на принципа „танто за танто”. А БНР не бива да се превръща в средство за такива взаимоотношения.

Моето послание е добронамерено

Този текст може да се прочете и тълкува по няколко начина. С готовност да се отвърне за засегнато себелюбие, да се търси лош умисъл и реванш. Ще е грешка. Може въобще да не се прочете. Това е друга възможност.

Или да се отмине с мълчание и пренебрежение. И това е вариант. А е възможно да се подири и добронамереността на посланието му. С такава цел го написах. Е, това би било най-точното попадение. А времето ще покаже кой как ще предпочете да чете.


 

 

Сподели в
 

Фотоизложбата "Спортът в София през годините" ще бъде открита във вторник, съобщават от "София - европейска столица на спорта".

02.06.2020/09:02

Оператор на телевизията на агенция Ройтерс и придружаващ го консултант на медията по въпросите на сигурността са били ранени по време на протестите, прераснали в насилие в град Минеаполис в САЩ, предаде агенцията.

01.06.2020/09:01

Технологичната компания "Майкрософт" (Microsoft) ще замени десетки журналисти от своя уебсайт MSN с автоматични системи, които ще подбират новинарските истории, предаде Би Би Си.

31.05.2020/09:07

Репортер на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в Минеаполис, най-големия град на щата Минесота, беше арестуван, докато вършеше работата си, предаде Ройтерс.

30.05.2020/09:06

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки