Великова и Чолева – многото мерудия нагарча

29.02.2012 /12:41 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Силвия Великова чуваме по няколко пъти на ден в ефира на "Хоризонт" (photo: bnr)

Класическата поговорка казва: „На всяко гърне – мерудия”. За двете журналистки от Българското национално радио тя не се отнася дословно. Защото всяка си има своя собствена територия.

Едната - Силвия Великова, е репортерка, редакторка и водеща в програма „Хоризонт”. Води сутрешното предаване „Преди всички”. Почва в 6 и - до 10, а понякога, по празници, и по-дълго, един път в седмицата.

Разсипващо и разяждащо напрежение, на което малцина издържат. И при първа възможност сменят длъжността с друга. Примерите са многобройни. Великова стоически вече стои повече от 10 години!

Освен това неин репортерски ресор е правосъдието – съдебни дела, изяви на главния прокурор, на Конституционния съд, на Административния, на Касационния, на Върховния съдебен...

Нерядко „покрива” и проблеми на МВР. Има ли разговор по „нейна тема”, осъмва в радиото в шест. А после отива да проследява и да информира за хода на съдебни дела. И гласът й може да бъде чут във всяка информационна емисия (а те са през половин час) чак до тъмно.

Когато води пък, случва се нерядко по 2 часа от отреденото й време да са посветени на съдебни проблеми. И това превръща „Преди всички” в нещо като специализирано предаване по тая тема. Което не е редно.

Преди време я видях и в телевизионно студио, в предаване на Мира Баджева. Дотогава на екран не я бях зървал. Похвална е тая нейна работоспособност и отдаденост, но съм уверен, че доза самовъзпиране ще й е от полза. Тъй като

съществува една мяра,
 
отвъд която честотата на изявите почва да дотяга. И на редовните слушатели, а и на някои от колегите й, предполагам. Монополът върху определена тематика пък отблъсква както монополът в държавата, в икономиката.

А повечко свободни часове вероятно биха й били полезни, за да не бърка въобще имена на известни хора от „културния афиш”, да изчисти до неоспорима безукорност българския си, а и да натрупа знания я по английски, я по някой друг език. Разбира се, всичко зависи от собствената й воля.

Другата неуморима колежка

за която са тия редове, е Силвия Чолева от културно-образователната програма „Христо Ботев” на БНР. И тя – редакторка, водеща и май и отговорна редакторка, каквото и да означава това.

Води всяка седмица час и половина „Арт ефир”, а напоследък – след странноватото му префасониране и обединяване с други рубрики – и траещото половин час „Какво се случва?”

Страстта й е литературата. Поетеса с не една и две стихосбирки, авторка и на роман, представила десетки, стотици книги в ефира. Бивша главна редакторка на списание, бивша сътрудничка на „Стършел”, където в един момент нещата нещо зациклиха. Случва се.

Дълго работеше в неизменен редакторски тандем в понеделник с Ивайла Александрова, но напоследък се разделиха. Те си знаят защо. И тя като Силвия Великова блика от енергия. Но и при едната, и при другата остава усещането, че сякаш в известна степен стесняват възможностите за изява и на други, на по-младите, на стажант-репортерите, на току-що постъпилите.

Ако това е по-трудно определимо, съвсем отчетливо е друго при Чолева. В нейните предавания (както и в тези, водени от Ивайла Александрова) се представят много книги на пловдивското издателство „Жанет 45”. Или в разговори със собственичката му Божана Апостолова (чийто редакторски и издателски труд е безпримерен в наши дни), или със сина й Манол Пейков.

Те вършат наистина чудеса за българското книгоиздаване и култура. Притеснителното за Чолева и Александрова би трябвало да е обаче, че книгите им - поне най-новите - излизат с емблемата на „Жанет 45”. Сякаш на принципа „танто за танто”. А БНР не бива да се превръща в средство за такива взаимоотношения.

Моето послание е добронамерено

Този текст може да се прочете и тълкува по няколко начина. С готовност да се отвърне за засегнато себелюбие, да се търси лош умисъл и реванш. Ще е грешка. Може въобще да не се прочете. Това е друга възможност.

Или да се отмине с мълчание и пренебрежение. И това е вариант. А е възможно да се подири и добронамереността на посланието му. С такава цел го написах. Е, това би било най-точното попадение. А времето ще покаже кой как ще предпочете да чете.


 

 

Сподели в
 

“Фондация за активно развитие на уеб“ удължава срока за регистрация в конкурса Сайт на годината. Поради големия интерес към единствената българска надпревара за уеб проекти регистрации ще се приемат до 14 октомври, включително.

13.10.2019/09:07

Проф. д-р Веселина Вълканова е новият декан на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК). Тя е избрана с 33 гласа на общо събрание, в конкуренция с още една кандидатура.

12.10.2019/09:06

Журналистът Максим Майер е новият изпълнителен директор на “ЕС Медия” - издател на списанията “Икономист”, “ВВС Знание”, Good Food, Glamour, Top Gear, “Спринт” и на 15 сайта.

11.10.2019/09:05

756 356 лв. са похарчили партиите за първите 10 дни от предизборната кампания за местния вот. Това сочат първите междинни резултати от традиционния медиен мониторинг, който Институтът за развитие на публичната среда прави при всяка предизборна кампания.

10.10.2019/09:04

В Залата за електронно аудио-визуално обучение във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на СУ е поставено началото на реализацията на проект за доизграждане на западното крило на сградата на Факултета.

09.10.2019/09:03
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки