Общинското радио във Велико Търново „чукна” 60

18.02.2012 /11:26 | Автор : Иван Тодоров Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Честито, мили на сърцето ми, търновци, и - да радвате и да ви се радват много още лета и зими. Не се уморявайте да доказвате колко много още можете.

То (поне допреди две-три години) беше в една стара, стара къща досами парка „Марино поле”, на петдесетина метра от някогашната местна забележителност хотел „Етър”. И на още толкоз от прочутия Стамболов мост.

А програмите му стигат до всички в старата ни столица, които имат в домовете си „радиоточки” – ония бакелитови приемници, от които десетилетия хората научаваха всичко най-важно не само за града. И днес тъй е и в Търново, и в 34 селища от общината.

...Първото предаване се родило на 16 февруари 1952 година.
С гласа на Шишман Илиев.

Попаднах във Фейсбук на няколко снимки от ония времена.
Първата – групов портрет на първопроходците на радиовъзела. Били двайсетина души.

Друга – на говорителката Мария Филипова. На нейната хубост бъдещите тогава говорителки на неродената все още Българска национална телевизия можели само да завиждат. А не може да не бил топъл и красив и гласът на тая жена...

Трета фотография – апарат „радиоточка”. Да се знае и помни как е изглеждал.
През 1953-а в града имало няколко хиляди такива приспособления.
И те съобщавали вести за политика, култура, за бита, съществували и празнични, неделни предавания, различни от тона на всекидневието, на делника.

Лека-полека на 16 февруари общинското кабелно радио навъртя 60 лазарника.
Не чух обаче (ако съм я пропуснал, моля за извинение) кореспонденция на БНР за празника, не чух и по „Дарик”, който има и офис, и журналисти на щат в Търново.

Не излезе дори един ред във вестник „Янтра днес” – поне до 17 февруари, когато все още може да се честити и „на патерица”. Сякаш тия журналисти – от общинското радио, не са им колеги и не заслужават внимание и добра дума. Сякаш са „втора ръка” в занаята.

И по това си личат нравите и царящите ценности във всяко издание.

„Борба” – другият градски вестник, отбеляза юбилея на 17. Както си му е редът.
Как е било по програмите на двете местни кабелни телевизии – „Видеосат” и „Евроком Царевец ”, не знам.

Но тия хора – от местните кабелни радиостанции, не заслужават пренебрежително и обидно мълчание. Тъкмо обратното.
Все още ги има в десетки градове и стотици селца. И тъй ще е – сигурно – още дълго.

Честито, мили на сърцето ми, търновци, и - да радвате и да ви се радват много още лета и зими. Както дивно го е рекла една поетеса – Таня Кюльовска: „Само с есента го можем – да сме хубави и стари!”

Не се уморявайте да доказвате колко много още можете.
 

Сподели в
 

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:

17.10.2019/09:04

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията.

16.10.2019/09:03

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01

“Фондация за активно развитие на уеб“ удължава срока за регистрация в конкурса Сайт на годината. Поради големия интерес към единствената българска надпревара за уеб проекти регистрации ще се приемат до 14 октомври, включително.

13.10.2019/09:07
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки