Начало
 
 

Общинското радио във Велико Търново „чукна” 60

18.02.2012 /11:26 | Автор : Иван Тодоров Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Честито, мили на сърцето ми, търновци, и - да радвате и да ви се радват много още лета и зими. Не се уморявайте да доказвате колко много още можете.

То (поне допреди две-три години) беше в една стара, стара къща досами парка „Марино поле”, на петдесетина метра от някогашната местна забележителност хотел „Етър”. И на още толкоз от прочутия Стамболов мост.

А програмите му стигат до всички в старата ни столица, които имат в домовете си „радиоточки” – ония бакелитови приемници, от които десетилетия хората научаваха всичко най-важно не само за града. И днес тъй е и в Търново, и в 34 селища от общината.

...Първото предаване се родило на 16 февруари 1952 година.
С гласа на Шишман Илиев.

Попаднах във Фейсбук на няколко снимки от ония времена.
Първата – групов портрет на първопроходците на радиовъзела. Били двайсетина души.

Друга – на говорителката Мария Филипова. На нейната хубост бъдещите тогава говорителки на неродената все още Българска национална телевизия можели само да завиждат. А не може да не бил топъл и красив и гласът на тая жена...

Трета фотография – апарат „радиоточка”. Да се знае и помни как е изглеждал.
През 1953-а в града имало няколко хиляди такива приспособления.
И те съобщавали вести за политика, култура, за бита, съществували и празнични, неделни предавания, различни от тона на всекидневието, на делника.

Лека-полека на 16 февруари общинското кабелно радио навъртя 60 лазарника.
Не чух обаче (ако съм я пропуснал, моля за извинение) кореспонденция на БНР за празника, не чух и по „Дарик”, който има и офис, и журналисти на щат в Търново.

Не излезе дори един ред във вестник „Янтра днес” – поне до 17 февруари, когато все още може да се честити и „на патерица”. Сякаш тия журналисти – от общинското радио, не са им колеги и не заслужават внимание и добра дума. Сякаш са „втора ръка” в занаята.

И по това си личат нравите и царящите ценности във всяко издание.

„Борба” – другият градски вестник, отбеляза юбилея на 17. Както си му е редът.
Как е било по програмите на двете местни кабелни телевизии – „Видеосат” и „Евроком Царевец ”, не знам.

Но тия хора – от местните кабелни радиостанции, не заслужават пренебрежително и обидно мълчание. Тъкмо обратното.
Все още ги има в десетки градове и стотици селца. И тъй ще е – сигурно – още дълго.

Честито, мили на сърцето ми, търновци, и - да радвате и да ви се радват много още лета и зими. Както дивно го е рекла една поетеса – Таня Кюльовска: „Само с есента го можем – да сме хубави и стари!”

Не се уморявайте да доказвате колко много още можете.
 

Сподели в
 

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки