Начало
 
 

Първият будител български

01.11.2011 /09:46 | Автор : Д-р Богмил Колев | Източник: в. Дума (със съкращения) Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Денят на св. Иван Рилски - 1 ноември (нов стил), е и денят, избран някога от Стоян Омарчевски за Ден на народните будители.

Това е най-великият светец на българска земя. Съгласно нашия православен календар 18 август се почита и празнува като успение на преподобни Иван Рилски. Той се родил около 876 г. в с. Скрино, разположенo в гънките на Осоговската планина край реката Струма. Бил съвременник на княз Борис (852-889), на неговия син Владимир (889-893), на цар Симеон - Велики (893-927) и на Симеоновия син цар Петър (927-969). Родителите му били благочестиви хора. От рано вдъхнали в него вяра и любов към Бога. И от крехка детска възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра.


Благодатната светлина на християнството се разливала навред по родната земя. Започнали да строят църкви и манастири из цяла България. След въвеждането на славянската писменост в българските земи новооснованите обители станали не само огнища на религиозен живот, но и книжовни, и просветни средища. Когато починали родителите му, Иван раздал на бедни и болни хора своята част от наследеното имущество.


Чистият юноша закопнял да се посвети напълно в служение на Бога и да изпълни съкровеното си желание - в някоя света обител да се отдаде на монашески живот, на молитва и труд. След като напуснал своето родно село, той постъпил вероятно в близкия манастир "Св.Димитрий", под самия връх Руен. Тук не само засилил своите заложби към духовно съзерцателен живот, но имал възможност да получи образование, да научи четмо и писмо и да придобие знания от свещените, богослужебните и другите религиозни книги. Иван приел монашеството, но не останал задълго в манастира. Той имал влечение към уединен живот.


Напуснал манастира и се изкачил на висока и гола планина, предполага се, че това е била Витоша. От сухи вейки си направил колиба. И започнал да се подвизава на пост и молитва. Хранел се само с диви плодове, с треви и растения.

Една нощ разбойници го нападнали, набили го и го прогонили от това място. После се подвизавал известно време в една пещера. Там при него пристигнал племенникът му Лука и двамата заедно започнали да живеят в труд и молитва. Рагневеният баща потърсил сина си, след като го намерил, злобно се нахвърлил срещу брат си Иван и взел насила момчето със себе си. Свети Иван коленичил и със сълзи молел Господа да стори нужното за вечното спасение на момчето. И се отдал на размисли в пещерата за опасностите на светския живот.


Като слизали надолу към селото, змия ухапала Лука и той починал. Разкаяният баща и брат върнал мъртвото тяло на момчето, което било погребано до пещерата на св. Иван. Светецът непрекъснато посещавал гроба и размишлявал върху суетността на живота, върху съблазните и изкушението на тялото. Тук той прекарал 12 години.
 

Св. Иван Рилски се подвизавал на различни места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня където накрая завършил и земния си живот. Но преди да почине, основал там манастир, който съществува вече повече от 1000 години.


Първоначално се поселил в хралупата на едно грамадно дъбово дърво. Хранел се само с трева. Не виждал никъде човешко лице. Прекарвал част от времето си със зверовете, които били добри към него. Но случайно го открили овчари и мълвата за светия човек се разнесла бързо из земите български. Много хора започнали да идват при хралупата, за да видят и чуят този пустинник. Водели със себе си и болни. Иван извършил много чудеса през живота си: чудесно нахранил овчари, излекувал с молитвата си побъркани, изцерявал и изцерил от разни болести благочестиви хора. И чрез своята благодатна сила опазил манастира.


Великият отшелник искал да остане скрит за хората. Но слухът за неговите удивителни подвизи стигнал и до ушите на цар Петър Български. Пратил му в дар злато и плодове. Св. Иван приел с благодарност плодовете, но златото върнал, защото не му било нужно. Скромен и смирен, той отклонил свиждането с царя. В писмо му изтъкнал нужното за него и за държавата. По-късно много хора надошли около Божия угодник и пожелали да се отдадат на подвизи като него. Построили манастир, пръв игумен на който станал сам преподобният Иван.


Първоначално храмът бил построен в пещерата, където по-рано живеел св. Иван. Там на 70-годишна възраст починал самичък на 18 август 946 г. и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила за потомствата. Около 980 г. по негово откровение били открити нетленните му мощи и пренесени в Средец (София). Когато отворили гроба, се видяло нетленно и благоуханно тяло. Това станало на 19 октомври - ден, в който оттогава се чества неговата памет. Това събитие изглежда съвпада с неговата канонизация.


Повече от 200 години мощите пребивавали в София. Но българският цар Асен I, след като освободил България от византийско робство, ги пренесъл в своята столица Търново в 1195 г. А след като България била забоювана от турците (1393), след други 274 г. пребиваване в Търново, монасите на обновения Рилски манастир пренесли мощите в своята обител в 1469 г., където те се намират и досега.


По молба на Велиоктърновския митрополит Григорий в края на юни 2009 година част от Светите мощи на св. Иван Рилски са предадени в Старопрестолния град.
Св. Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с голяма народна почит в нашата страна.

 

Сподели в
 

Деца от Плевен са отличени в първия национален фотоконкурс "Нека бъде светлина". Ученици от НУ "Христо Ботев" са удостоени със специалната колективна награда на състезанието, съобщи директорът на учебното заведение Цветелин Горанов.

06.06.2020/09:06

Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) ще почете най-добрите телевизионни предавания в страната през 2019 г. с шоу на живо в края на юли, но без звезди и публика, съобщи Ройтерс.

05.06.2020/09:05

Фотоизложбата "Спортът в София през годините" ще бъде открита във вторник, съобщават от "София - европейска столица на спорта".

02.06.2020/09:02

Оператор на телевизията на агенция Ройтерс и придружаващ го консултант на медията по въпросите на сигурността са били ранени по време на протестите, прераснали в насилие в град Минеаполис в САЩ, предаде агенцията.

01.06.2020/09:01

Технологичната компания "Майкрософт" (Microsoft) ще замени десетки журналисти от своя уебсайт MSN с автоматични системи, които ще подбират новинарските истории, предаде Би Би Си.

31.05.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки