Първият будител български

01.11.2011 /09:46 | Автор : Д-р Богмил Колев | Източник: в. Дума (със съкращения) Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Денят на св. Иван Рилски - 1 ноември (нов стил), е и денят, избран някога от Стоян Омарчевски за Ден на народните будители.

Това е най-великият светец на българска земя. Съгласно нашия православен календар 18 август се почита и празнува като успение на преподобни Иван Рилски. Той се родил около 876 г. в с. Скрино, разположенo в гънките на Осоговската планина край реката Струма. Бил съвременник на княз Борис (852-889), на неговия син Владимир (889-893), на цар Симеон - Велики (893-927) и на Симеоновия син цар Петър (927-969). Родителите му били благочестиви хора. От рано вдъхнали в него вяра и любов към Бога. И от крехка детска възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра.


Благодатната светлина на християнството се разливала навред по родната земя. Започнали да строят църкви и манастири из цяла България. След въвеждането на славянската писменост в българските земи новооснованите обители станали не само огнища на религиозен живот, но и книжовни, и просветни средища. Когато починали родителите му, Иван раздал на бедни и болни хора своята част от наследеното имущество.


Чистият юноша закопнял да се посвети напълно в служение на Бога и да изпълни съкровеното си желание - в някоя света обител да се отдаде на монашески живот, на молитва и труд. След като напуснал своето родно село, той постъпил вероятно в близкия манастир "Св.Димитрий", под самия връх Руен. Тук не само засилил своите заложби към духовно съзерцателен живот, но имал възможност да получи образование, да научи четмо и писмо и да придобие знания от свещените, богослужебните и другите религиозни книги. Иван приел монашеството, но не останал задълго в манастира. Той имал влечение към уединен живот.


Напуснал манастира и се изкачил на висока и гола планина, предполага се, че това е била Витоша. От сухи вейки си направил колиба. И започнал да се подвизава на пост и молитва. Хранел се само с диви плодове, с треви и растения.

Една нощ разбойници го нападнали, набили го и го прогонили от това място. После се подвизавал известно време в една пещера. Там при него пристигнал племенникът му Лука и двамата заедно започнали да живеят в труд и молитва. Рагневеният баща потърсил сина си, след като го намерил, злобно се нахвърлил срещу брат си Иван и взел насила момчето със себе си. Свети Иван коленичил и със сълзи молел Господа да стори нужното за вечното спасение на момчето. И се отдал на размисли в пещерата за опасностите на светския живот.


Като слизали надолу към селото, змия ухапала Лука и той починал. Разкаяният баща и брат върнал мъртвото тяло на момчето, което било погребано до пещерата на св. Иван. Светецът непрекъснато посещавал гроба и размишлявал върху суетността на живота, върху съблазните и изкушението на тялото. Тук той прекарал 12 години.
 

Св. Иван Рилски се подвизавал на различни места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня където накрая завършил и земния си живот. Но преди да почине, основал там манастир, който съществува вече повече от 1000 години.


Първоначално се поселил в хралупата на едно грамадно дъбово дърво. Хранел се само с трева. Не виждал никъде човешко лице. Прекарвал част от времето си със зверовете, които били добри към него. Но случайно го открили овчари и мълвата за светия човек се разнесла бързо из земите български. Много хора започнали да идват при хралупата, за да видят и чуят този пустинник. Водели със себе си и болни. Иван извършил много чудеса през живота си: чудесно нахранил овчари, излекувал с молитвата си побъркани, изцерявал и изцерил от разни болести благочестиви хора. И чрез своята благодатна сила опазил манастира.


Великият отшелник искал да остане скрит за хората. Но слухът за неговите удивителни подвизи стигнал и до ушите на цар Петър Български. Пратил му в дар злато и плодове. Св. Иван приел с благодарност плодовете, но златото върнал, защото не му било нужно. Скромен и смирен, той отклонил свиждането с царя. В писмо му изтъкнал нужното за него и за държавата. По-късно много хора надошли около Божия угодник и пожелали да се отдадат на подвизи като него. Построили манастир, пръв игумен на който станал сам преподобният Иван.


Първоначално храмът бил построен в пещерата, където по-рано живеел св. Иван. Там на 70-годишна възраст починал самичък на 18 август 946 г. и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила за потомствата. Около 980 г. по негово откровение били открити нетленните му мощи и пренесени в Средец (София). Когато отворили гроба, се видяло нетленно и благоуханно тяло. Това станало на 19 октомври - ден, в който оттогава се чества неговата памет. Това събитие изглежда съвпада с неговата канонизация.


Повече от 200 години мощите пребивавали в София. Но българският цар Асен I, след като освободил България от византийско робство, ги пренесъл в своята столица Търново в 1195 г. А след като България била забоювана от турците (1393), след други 274 г. пребиваване в Търново, монасите на обновения Рилски манастир пренесли мощите в своята обител в 1469 г., където те се намират и досега.


По молба на Велиоктърновския митрополит Григорий в края на юни 2009 година част от Светите мощи на св. Иван Рилски са предадени в Старопрестолния град.
Св. Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с голяма народна почит в нашата страна.

 

Сподели в
 

Радио Nova news отбелязва своя рожден ден на 22 септември. Радиото стартира на 22 септември 2016 г. като съвместен проект на най-голямата мултиплатформена медийна и технологична компания в България.

22.09.2019/09:07

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки