Начало
 
 

Да прегледаме първия „Капитал daily”: 24 стр. за 1,50 лв.

31.10.2011 /23:50 | Автор : Петър Пъдев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от първа страница на вестника, в горната половина вляво е квадратната глава на изданието. Да пожелаем успех на колегите и повече глаголи в новия всекидневник!

В ръцете си държа новия всекидневник, с цвета на спрения в. „Пари” - бледо розов. На първа стр. има едно безглаголно заглавие с чудесен портрет на Плевнелиев, гледащ в бъдещето: "5 първи стъпки на президента", с отправка към фолио.

На втора виждаме долу издателското каре, с много дребен шрифт: Издател: Иконмедиа АД, Действителни собственици: Иво Прокопиев и Теодор Захов, изпълнителен директор: Лилия Апостолова.

Главен редактор “Капитал”: Станка Тошева, следват директор реклама и пр. После: Управляващ редактор: Иван Бедров, Заместник управляващ редактор: Румяна Червенкова.

Отговорни редактори: “Новините”: Малия Велковска, Филипа Радионова, Светлана Георгиева, следват “Компании и пазари”: Тодор Тодоров, Мария Веромирова, Биляна Вачева, “
Daily+: Петър Карабоев.

Отговорен секретар: Бойка Панова, Дизайн: Мадлен Начева, Вихър Ласков. Следват журналистите: “Новините”: Ани Коджаиванова, Любослава Русева, Биляна Борисова, Юлиана Колева, Лора Филева, Василена Доткова, Георги Жечев, Нели Чолашка, Милен Енчев, Георги Марчев, Златина Димитрова.

Идва също многобройният отдел “Компании и пазари”: Кирил Кирчев, Мирослав Иванов, Весела Николаева, Иглика Филипова, Красимира Янева, Валентина Илиева, Дарина Черкезова, Стефан Антонов, Ралица Николова, Деница Ватева.


За “Технологии” отговарят Момчил Милев и Пламен Димитров. Спортният отдел включва четирима: Георги Филипов, Божидар Къртунов, Мирослав Стоянов и Виктор Иванов.

Фоторепортерите също са четирима: Юлия Лазарова, Красимир Юскеселиев, Анелия Николова и Георги Кожухаров. Следват “Секретариат и предпечатна”,  “Бранд мениджър”, “Реклама” и пр.

Сега от съдържанието:

Общо 4 страници са посветени на Росен Плевнелиев. Върху 3 от тях виждаме 4 едри портретни снимки на бъдещия държавен глава – гледащ наляво, надясно, напред  и винаги леко нагоре. Описват в по 1-2 изречения първите му 5 стъпки, които ще направи, като влезе в президентството. Върху една от страниците има редакционна колонка със заглавие “Новият президент – коректив на статуквото”. Другото там е пълнеж без заглавия – цитати, реклама. 

1 страница е отделена за обръщения от издателите и за колонка от Иван Бедров, който посочва: “Тръгваме по този път, защото сме убедени, че активните хора имат нужда от всекидневник, който да им е полезен, интересен и да защитава техните интереси”. На финала Бедров изтъква, че новият всекидневник е нещо повече от събирането на 2 вестника: “Ще се убеждавате в това всеки ден. Започваме.”

На 4-та страница с колонрубрика “Новините” виждаме още 2 безглаголни заглавия: “Цялата власт за ГЕРБ” и предългото “Смайваща изборна математика и въпросителни около протоколите от секционни комисии”.

Тук материалите са подписани с автори: горният е от Биляна Рилска (с портретна снимка), вторият, с дългото заглавие, е от Спас Спасов и Юлияна Колева. Пета страница е реклама на лекотоварни автомобили от определена марка.

Следват 2 страници с икономически и външни новини, после идват 8 страници в раздела “Компании&пазари” за тясно профилирани читатели. Виждаме нататък по-леката страница “Daily+” за двама ентусиасти: те “създават офиси под наем, където идеите им се споделят”. Има автори на текста и на чудесната портретна снимка на двамата, които дават и кратко интервю.

Интригув читателя страницата “Истории” за Камен Кънчев и Георги Георгиев. Двамата създават приложение за телефон, което “помага на потребителите да изберат най-добрите оферти”. Тук има и кратко интервю с изобретателите. Авторка е Деница Ватева.

20-21-ва страници са за правно-икономически консултации и съвети. На 22-ра е описан подробно “Дейта центърът на Дядо Коледа” за първия център на Фейсбук близо до Полярния кръг. Предпослена страница е самореклама – малко текст, много въздух с основно заглавие “От кухнята или как се кове лилавото”. Виждаме номерирани 5 обяснения от криейетив директор и визуален редактор (Владимир Цанков&Мадлен Начева) как е тръгнал новият вестник.

Затваряме изданието и виждаме страница “Спорт” с едно интригуващо заглавие, пак без глагол: “Формула 1 между блясъка и бедността в новата Индия”. От подзаглавието се разбира, че Себастиан Фетел е новият победител на “Буда интернешънъл” Автор е Мирослав Стоев. Отдолу – подлистник от 2 снимки с общ текст за “постното българско дерби на фона на зрелищен европейски футбол”.

Свързани: Стартира „Капитал Daily” с гл. редактор Иван Бедров

Утре, 31 октомври, ще излезе първият брой на новия бизнес всекидневник. Промяната се случва месец, след подписаното между „Икономедиа” и Bonnier споразумение за преминаването на в. „Пари” към групата на „Икономедиа”.
Дата: 30.10.2011Сподели в
 

Кърджали става част от литературното турне на тв журналиста Костадин Филипов по повод книгата му "На дъх от лятото" (издателсво "Персей").

08.12.2019/09:07

За 6-а година сайтът за детско-юношески спорт Viasport.bg организира анкета за определяне на най-добрия млад спортист на България. Тя се осъществява със съдействието на Фондация „Играй с Развитие“.

07.12.2019/09:06

Депутатите одобриха бюджетите на БНР, БНТ и БТА. Според разчетите през 2020 г. Българска телеграфна агенция ще получи 5 811 400 лв. Българско национално радио - 47 044 900 лв., а Българска национална телевизия - 70 907 100 лв.

06.12.2019/09:05

Десетки гневни ислямисти обсадиха сградата на независим пакистански вестник в столицата Исламабад, блокираха входа за няколко часа, като заплашиха персонала и поискаха редакторът да бъде обесен, предаде АП.

05.12.2019/09:04

Следващият Световен конгрес на информационните агенции за първи път ще се състои в Африка, решиха в Лондон участниците в Световния съвет на информационните агенции (ССИА).

04.12.2019/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки