Да прегледаме първия „Капитал daily”: 24 стр. за 1,50 лв.

31.10.2011 /23:50 | Автор : Петър Пъдев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от първа страница на вестника, в горната половина вляво е квадратната глава на изданието. Да пожелаем успех на колегите и повече глаголи в новия всекидневник!

В ръцете си държа новия всекидневник, с цвета на спрения в. „Пари” - бледо розов. На първа стр. има едно безглаголно заглавие с чудесен портрет на Плевнелиев, гледащ в бъдещето: "5 първи стъпки на президента", с отправка към фолио.

На втора виждаме долу издателското каре, с много дребен шрифт: Издател: Иконмедиа АД, Действителни собственици: Иво Прокопиев и Теодор Захов, изпълнителен директор: Лилия Апостолова.

Главен редактор “Капитал”: Станка Тошева, следват директор реклама и пр. После: Управляващ редактор: Иван Бедров, Заместник управляващ редактор: Румяна Червенкова.

Отговорни редактори: “Новините”: Малия Велковска, Филипа Радионова, Светлана Георгиева, следват “Компании и пазари”: Тодор Тодоров, Мария Веромирова, Биляна Вачева, “
Daily+: Петър Карабоев.

Отговорен секретар: Бойка Панова, Дизайн: Мадлен Начева, Вихър Ласков. Следват журналистите: “Новините”: Ани Коджаиванова, Любослава Русева, Биляна Борисова, Юлиана Колева, Лора Филева, Василена Доткова, Георги Жечев, Нели Чолашка, Милен Енчев, Георги Марчев, Златина Димитрова.

Идва също многобройният отдел “Компании и пазари”: Кирил Кирчев, Мирослав Иванов, Весела Николаева, Иглика Филипова, Красимира Янева, Валентина Илиева, Дарина Черкезова, Стефан Антонов, Ралица Николова, Деница Ватева.


За “Технологии” отговарят Момчил Милев и Пламен Димитров. Спортният отдел включва четирима: Георги Филипов, Божидар Къртунов, Мирослав Стоянов и Виктор Иванов.

Фоторепортерите също са четирима: Юлия Лазарова, Красимир Юскеселиев, Анелия Николова и Георги Кожухаров. Следват “Секретариат и предпечатна”,  “Бранд мениджър”, “Реклама” и пр.

Сега от съдържанието:

Общо 4 страници са посветени на Росен Плевнелиев. Върху 3 от тях виждаме 4 едри портретни снимки на бъдещия държавен глава – гледащ наляво, надясно, напред  и винаги леко нагоре. Описват в по 1-2 изречения първите му 5 стъпки, които ще направи, като влезе в президентството. Върху една от страниците има редакционна колонка със заглавие “Новият президент – коректив на статуквото”. Другото там е пълнеж без заглавия – цитати, реклама. 

1 страница е отделена за обръщения от издателите и за колонка от Иван Бедров, който посочва: “Тръгваме по този път, защото сме убедени, че активните хора имат нужда от всекидневник, който да им е полезен, интересен и да защитава техните интереси”. На финала Бедров изтъква, че новият всекидневник е нещо повече от събирането на 2 вестника: “Ще се убеждавате в това всеки ден. Започваме.”

На 4-та страница с колонрубрика “Новините” виждаме още 2 безглаголни заглавия: “Цялата власт за ГЕРБ” и предългото “Смайваща изборна математика и въпросителни около протоколите от секционни комисии”.

Тук материалите са подписани с автори: горният е от Биляна Рилска (с портретна снимка), вторият, с дългото заглавие, е от Спас Спасов и Юлияна Колева. Пета страница е реклама на лекотоварни автомобили от определена марка.

Следват 2 страници с икономически и външни новини, после идват 8 страници в раздела “Компании&пазари” за тясно профилирани читатели. Виждаме нататък по-леката страница “Daily+” за двама ентусиасти: те “създават офиси под наем, където идеите им се споделят”. Има автори на текста и на чудесната портретна снимка на двамата, които дават и кратко интервю.

Интригув читателя страницата “Истории” за Камен Кънчев и Георги Георгиев. Двамата създават приложение за телефон, което “помага на потребителите да изберат най-добрите оферти”. Тук има и кратко интервю с изобретателите. Авторка е Деница Ватева.

20-21-ва страници са за правно-икономически консултации и съвети. На 22-ра е описан подробно “Дейта центърът на Дядо Коледа” за първия център на Фейсбук близо до Полярния кръг. Предпослена страница е самореклама – малко текст, много въздух с основно заглавие “От кухнята или как се кове лилавото”. Виждаме номерирани 5 обяснения от криейетив директор и визуален редактор (Владимир Цанков&Мадлен Начева) как е тръгнал новият вестник.

Затваряме изданието и виждаме страница “Спорт” с едно интригуващо заглавие, пак без глагол: “Формула 1 между блясъка и бедността в новата Индия”. От подзаглавието се разбира, че Себастиан Фетел е новият победител на “Буда интернешънъл” Автор е Мирослав Стоев. Отдолу – подлистник от 2 снимки с общ текст за “постното българско дерби на фона на зрелищен европейски футбол”.

Свързани: Стартира „Капитал Daily” с гл. редактор Иван Бедров

Утре, 31 октомври, ще излезе първият брой на новия бизнес всекидневник. Промяната се случва месец, след подписаното между „Икономедиа” и Bonnier споразумение за преминаването на в. „Пари” към групата на „Икономедиа”.
Дата: 30.10.2011Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки