Петър Пъдев: Велик съм, откакто купих в. „Супер 19 минути”

17.10.2011 /23:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гледам на вестникарска будка днес в София седмично издание - 32 страници, 60 стотинки. Купих го. Питам продавачката нов ли е вестникът?. Отговаря: днешен е. Под главата на първа страница е посочено 17-23 октомври. Сложих го в джоба.

Иначе, знаем, има от около 2 години безплатен вестник “19 минути” с формат А4, който се разпространява предимно по спирките на градския транспорт в София. Не съм го виждал от доста време.

Влязох в редакцията на в. "Земя", където работя в международния отдел. Извадих седмичния платен вестник с формат А3. Нямах време веднага да го прегледам. Подадох го на колегите.

Интересуват се. Първа го видя Теменужка Христова, после Христо Буковски - и двамата от културния отдел. Върна ми го Христо. И двамата не коментираха изданието. На последната цяла страница има цветна икона на Свети Тома.

Страницата става да се изреже и да си я сложиш на стената с кабърче. Колонрубриката е "Великите икони на България" - тук няма никакъв журналистически труд. Иконите могат да си вървят във всеки брой.

Търся в целия вестник посочено ли е кой пореден брой е. Няма посочено. За пръв път се натъквам на такова нещо. Отивам после на редакционното каре – на предпоследната страница е долу, нормална практика. В някои издания е на втора, в други – на трета или предпоследна страница.

И виждам в редакционното каре: издател: еди кой си, редакционен директор Борис Ангелов, изпълнителен директор Атанас Арнаудов, финансов директор Милена Савова, директор реклама Ивайло Величков, отговорен редактор Евгени Митев.

Пак в редакционното каре, в крайна колонка, с курсив, се отбелязва:  “Издателят не носи отговорност за съдържанието на публикуваните в изданието рекламни материали и цитати”. По-нагоре тук има хороскоп, вдясно – коллонка с “Индианска астрология”.


Едва сега идвам на първа страница. Челното заглавие под рубриката “Клубът на вдовиците” обявява отправка: “Война за милиони в клана Кюлеви?” Питанката в заглавие според мен би трябвало се забрани във вестниците. Но, нейсе.

Пак на първа с отправки: “Гостите на Валери и Николета: Останахме гладни”, “Сестрата на Слави търси евтин подарък за сватбата му”, “Врачански с Фандъкова за София”, “Жан Клод ван Дам сваля Анелия”. Над главата на вестника: “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”.

В целия вестник са подписани 2 текста. Единият е в челната колонка на втора страница под заглавие “Защо взривиха форда на Сашо?”. Авторът присъства и с портретна снимка. Подписал се е Борис Ангелов, издател.

Колегата – автор завъшва колонката си с изречението: “Тези и още свежи клюки ще прочетете само при нас. А ние ви желаем, докато се забавлявате, по-добри новини другата седмица”.

Вторият подписан с автор материал в седмичника е интервю на 2 страници (т. нар. “фалшиво фолио”, т.е. не
e точно по средата на вестика) и основното заглавие е от отправката от първа стр. “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”. Автор: Койчо Коев.

Вестникът предлага още 3 страници с телевизионни програми за цялата седмица. Има после под рубрика “Здраве & красота” материал “Завръщане от отвъдното”. Позаглавието тук уточнява “Хора с клинична смърт идват обратно в живота”.

Намираме и кръстословица върху 2 вестникарски страници. Най-лесният въпрос за мен бе: Машинен елемент (2 букви) – ос, разбира, се! А бе, голяма работа сме ние, читателите на вестници днес. Кога телевизия или радио ще ти предложат  кръстословица!


 

Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки