Начало
 
 

Петър Пъдев: Велик съм, откакто купих в. „Супер 19 минути”

17.10.2011 /23:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гледам на вестникарска будка днес в София седмично издание - 32 страници, 60 стотинки. Купих го. Питам продавачката нов ли е вестникът?. Отговаря: днешен е. Под главата на първа страница е посочено 17-23 октомври. Сложих го в джоба.

Иначе, знаем, има от около 2 години безплатен вестник “19 минути” с формат А4, който се разпространява предимно по спирките на градския транспорт в София. Не съм го виждал от доста време.

Влязох в редакцията на в. "Земя", където работя в международния отдел. Извадих седмичния платен вестник с формат А3. Нямах време веднага да го прегледам. Подадох го на колегите.

Интересуват се. Първа го видя Теменужка Христова, после Христо Буковски - и двамата от културния отдел. Върна ми го Христо. И двамата не коментираха изданието. На последната цяла страница има цветна икона на Свети Тома.

Страницата става да се изреже и да си я сложиш на стената с кабърче. Колонрубриката е "Великите икони на България" - тук няма никакъв журналистически труд. Иконите могат да си вървят във всеки брой.

Търся в целия вестник посочено ли е кой пореден брой е. Няма посочено. За пръв път се натъквам на такова нещо. Отивам после на редакционното каре – на предпоследната страница е долу, нормална практика. В някои издания е на втора, в други – на трета или предпоследна страница.

И виждам в редакционното каре: издател: еди кой си, редакционен директор Борис Ангелов, изпълнителен директор Атанас Арнаудов, финансов директор Милена Савова, директор реклама Ивайло Величков, отговорен редактор Евгени Митев.

Пак в редакционното каре, в крайна колонка, с курсив, се отбелязва:  “Издателят не носи отговорност за съдържанието на публикуваните в изданието рекламни материали и цитати”. По-нагоре тук има хороскоп, вдясно – коллонка с “Индианска астрология”.


Едва сега идвам на първа страница. Челното заглавие под рубриката “Клубът на вдовиците” обявява отправка: “Война за милиони в клана Кюлеви?” Питанката в заглавие според мен би трябвало се забрани във вестниците. Но, нейсе.

Пак на първа с отправки: “Гостите на Валери и Николета: Останахме гладни”, “Сестрата на Слави търси евтин подарък за сватбата му”, “Врачански с Фандъкова за София”, “Жан Клод ван Дам сваля Анелия”. Над главата на вестника: “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”.

В целия вестник са подписани 2 текста. Единият е в челната колонка на втора страница под заглавие “Защо взривиха форда на Сашо?”. Авторът присъства и с портретна снимка. Подписал се е Борис Ангелов, издател.

Колегата – автор завъшва колонката си с изречението: “Тези и още свежи клюки ще прочетете само при нас. А ние ви желаем, докато се забавлявате, по-добри новини другата седмица”.

Вторият подписан с автор материал в седмичника е интервю на 2 страници (т. нар. “фалшиво фолио”, т.е. не
e точно по средата на вестика) и основното заглавие е от отправката от първа стр. “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”. Автор: Койчо Коев.

Вестникът предлага още 3 страници с телевизионни програми за цялата седмица. Има после под рубрика “Здраве & красота” материал “Завръщане от отвъдното”. Позаглавието тук уточнява “Хора с клинична смърт идват обратно в живота”.

Намираме и кръстословица върху 2 вестникарски страници. Най-лесният въпрос за мен бе: Машинен елемент (2 букви) – ос, разбира, се! А бе, голяма работа сме ние, читателите на вестници днес. Кога телевизия или радио ще ти предложат  кръстословица!


 

Сподели в
 

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни.

08.07.2020/09:03

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на детската писателка и дългогодишен журналист в БНР Катя Воденичарова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

07.07.2020/09:02

Изпращаме Пенка Калинкова в последния ѝ път в понеделник, 6 юли, от 10 часа в църквата на Централни гробища. Голямата пловдивчанка, общественик, театровед, журналист, ни напусна в петък.

06.07.2020/09:01

Фронтменът на бандата U2 Боно, който беше и журналист в „Ню Йорк таймс”, бил страстен слушател на музикални предавания и обичал да се включва по телефона в ефир под чуждо име, съобщава Контактмюзик.

05.07.2020/09:07

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки