Начало
 
 

Петър Пъдев: Велик съм, откакто купих в. „Супер 19 минути”

17.10.2011 /23:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гледам на вестникарска будка днес в София седмично издание - 32 страници, 60 стотинки. Купих го. Питам продавачката нов ли е вестникът?. Отговаря: днешен е. Под главата на първа страница е посочено 17-23 октомври. Сложих го в джоба.

Иначе, знаем, има от около 2 години безплатен вестник “19 минути” с формат А4, който се разпространява предимно по спирките на градския транспорт в София. Не съм го виждал от доста време.

Влязох в редакцията на в. "Земя", където работя в международния отдел. Извадих седмичния платен вестник с формат А3. Нямах време веднага да го прегледам. Подадох го на колегите.

Интересуват се. Първа го видя Теменужка Христова, после Христо Буковски - и двамата от културния отдел. Върна ми го Христо. И двамата не коментираха изданието. На последната цяла страница има цветна икона на Свети Тома.

Страницата става да се изреже и да си я сложиш на стената с кабърче. Колонрубриката е "Великите икони на България" - тук няма никакъв журналистически труд. Иконите могат да си вървят във всеки брой.

Търся в целия вестник посочено ли е кой пореден брой е. Няма посочено. За пръв път се натъквам на такова нещо. Отивам после на редакционното каре – на предпоследната страница е долу, нормална практика. В някои издания е на втора, в други – на трета или предпоследна страница.

И виждам в редакционното каре: издател: еди кой си, редакционен директор Борис Ангелов, изпълнителен директор Атанас Арнаудов, финансов директор Милена Савова, директор реклама Ивайло Величков, отговорен редактор Евгени Митев.

Пак в редакционното каре, в крайна колонка, с курсив, се отбелязва:  “Издателят не носи отговорност за съдържанието на публикуваните в изданието рекламни материали и цитати”. По-нагоре тук има хороскоп, вдясно – коллонка с “Индианска астрология”.


Едва сега идвам на първа страница. Челното заглавие под рубриката “Клубът на вдовиците” обявява отправка: “Война за милиони в клана Кюлеви?” Питанката в заглавие според мен би трябвало се забрани във вестниците. Но, нейсе.

Пак на първа с отправки: “Гостите на Валери и Николета: Останахме гладни”, “Сестрата на Слави търси евтин подарък за сватбата му”, “Врачански с Фандъкова за София”, “Жан Клод ван Дам сваля Анелия”. Над главата на вестника: “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”.

В целия вестник са подписани 2 текста. Единият е в челната колонка на втора страница под заглавие “Защо взривиха форда на Сашо?”. Авторът присъства и с портретна снимка. Подписал се е Борис Ангелов, издател.

Колегата – автор завъшва колонката си с изречението: “Тези и още свежи клюки ще прочетете само при нас. А ние ви желаем, докато се забавлявате, по-добри новини другата седмица”.

Вторият подписан с автор материал в седмичника е интервю на 2 страници (т. нар. “фалшиво фолио”, т.е. не
e точно по средата на вестика) и основното заглавие е от отправката от първа стр. “Аня Пенчева: Сашо Диков ме тормозеше”. Автор: Койчо Коев.

Вестникът предлага още 3 страници с телевизионни програми за цялата седмица. Има после под рубрика “Здраве & красота” материал “Завръщане от отвъдното”. Позаглавието тук уточнява “Хора с клинична смърт идват обратно в живота”.

Намираме и кръстословица върху 2 вестникарски страници. Най-лесният въпрос за мен бе: Машинен елемент (2 букви) – ос, разбира, се! А бе, голяма работа сме ние, читателите на вестници днес. Кога телевизия или радио ще ти предложат  кръстословица!


 

Сподели в
 

Кърджали става част от литературното турне на тв журналиста Костадин Филипов по повод книгата му "На дъх от лятото" (издателсво "Персей").

08.12.2019/09:07

За 6-а година сайтът за детско-юношески спорт Viasport.bg организира анкета за определяне на най-добрия млад спортист на България. Тя се осъществява със съдействието на Фондация „Играй с Развитие“.

07.12.2019/09:06

Депутатите одобриха бюджетите на БНР, БНТ и БТА. Според разчетите през 2020 г. Българска телеграфна агенция ще получи 5 811 400 лв. Българско национално радио - 47 044 900 лв., а Българска национална телевизия - 70 907 100 лв.

06.12.2019/09:05

Десетки гневни ислямисти обсадиха сградата на независим пакистански вестник в столицата Исламабад, блокираха входа за няколко часа, като заплашиха персонала и поискаха редакторът да бъде обесен, предаде АП.

05.12.2019/09:04

Следващият Световен конгрес на информационните агенции за първи път ще се състои в Африка, решиха в Лондон участниците в Световния съвет на информационните агенции (ССИА).

04.12.2019/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки