Начало
 
 

Иван Тодоров: Не искам Стоичков за знаменосец!

12.10.2011 /12:37 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Стоичков пред журналистите: „Тhis is the резултат”, little more нервис”, the same стил”, „I’m not change my идеас”...

До лятната олимпиада в Лондон догодина останаха осем-девет месеца. И неотдавна се разбра, че знаменосец на българската делегация там щял да бъде ... Христо Стоичков.

Оповестила го председателката на БОК Стефка Костадинова - той си я нарича свойски кака Стефания - и не остана прашинка по тъпаните на телевизиите, радиостанциите, вестниците, информационните агенци, които се 

надпреварваха да думкат и разгласят съобщението

Tова, че Стоичков и Стефка Костадинова са отколешни приятели, си е тяхна работа. Далеч не само тяхна работа обаче е, че бившият футболист е с противоречива и, хайде по-откровено – скандална слава.

Някъде написаха, че понеже делегацията ни в Лондон щяла да е съвсем малобройна, затова така се решило – най-отпред, с флага да е спортист от запаса. Нещо, което никога досега не се е случвало при участията на България и на зимни, и на летни олимпиади.

А и е не е сериозен, направо не е аргумент тоя факт. Има десетки страни с по трима-четирима състезатели на най-големите спортни надпревари. И, въпреки това,   един от тях е и знаменосец.

Грандоманът, който неведнъж е заявявал, че България нищо не му била дала и едва ли не се отрича от корените си, изведнъж обърна плочата на нагласите и приказките си и изтърсил, че бил трогнат от вниманието и че това щели да бъдат най-успешните за нас олимпийски игри.

Подобно нещо може да рече само човек, който въобще не е в час с положението на спорта ни. Догодина я вземем 
2-3 медала, я не, а сме били сред първите 6 в света в крайното класиране на нациите по извоювани медали и точки.

Но за да не дрънчи с врели-некипели, човек трябва /поне малко/ да чете, да слуша, да се учи от знаещи. Допускам, че Стоичков не обича да чете. На него му дайте да се отърква о големци, о политици, да фамилиарничи с министър-председатели, да е до президенти, да е в центъра на вниманието. А има, за жалост десетки наши издания и стотици

журналисти, които нему пък неспирно се умилкват

правят му мили очи, слагат поредните му хрумвания и щения – с отправки – на първите си страници, а обилно информират още и още. И то след като тоя мъж неведнъж е показвал дразнещо избирателно отношение към хората от гилдията ни и е с поне дузина предпочитани и верни клакьори в нея, готови на всичко, което пожелае.

Ала там са и други – с които не е желаел и не желае да размени и дума. Дори само от добро възпитание. Но на него за възпитание не му говорете. Дайте му на тоя бъдещ олимпийски знаменосец – освен попръжни – да демонстрира и плачевен английски и руски, от които и най-оклюманите ви съседски кокошки ще се задавят от смях.

И тоя странен човек, няма да го спестя – тоя нарицателен с каруцарския си език и непостоянство на нрава си космополит, втренчен в пъпа си – ще носи знамето на България в Лондон!

А избор е налице: можеше и може да е и гимнастикът Йордан Йовчев, представителката ни в женската борба Станка Златева, волейболистът Матей Казийски, а – ако толкоз са непреклонни от централата ни да бъде ветеран, който няма да участва – и борците Петър Киров, Боян Радев, Валентин Йорданов, красавицата от гребането Румяна Нейкова, левентът-волейболист Димитър Златанов, който даже превалил петдесетте, изглежда като лъв...

Може да е и самата Стефка Костадинова, която с олимпийската си титла, с хубостта, чара и поста си, ще събере очите на всички! В БОК обаче напоследък сякаш често не мислят много, много: ни кой да бъде най-подходящото ни аташе на поредната олимпиада, ни кой да е лицето на делегацията ни.

А това са важни детайли. Редом с намирането на магическата формула как да се измъкне българският спорт от дълбокия трап, в който вече е повече от 20 години...

Мина нейде около седмица, откак дойде новината от БОК, но досега тъй и не се чуха гласове от журналисти – били спортни или не тясно специализирани в тая област, които да извикат срещу недомислието. И да призоват публично да се обсъди дали така точно трябва да се постъпи. Тая тишина, безразличие и равнодушие не са тревожни, а направо 

лоши симптоми за вестникарските ни нрави

Защото – надигне ли се аргументиран отпор – предостатъчно е времето да се смени Стоичков. Защото сега, казано не на неговия, а на нормален английски „Хи уинс, уи лууз” /”Той печели, ние губим”/. Да си гледа голфа, да си къта и увеличава припечеленото, но да не се заблуждава, че най-успелият е и най-обичаният.

Тъй като обяснението за всичко е простичко. Той винаги е играл за един отбор. За себе си.


 

Сподели в
 

Кърджали става част от литературното турне на тв журналиста Костадин Филипов по повод книгата му "На дъх от лятото" (издателсво "Персей").

08.12.2019/09:07

За 6-а година сайтът за детско-юношески спорт Viasport.bg организира анкета за определяне на най-добрия млад спортист на България. Тя се осъществява със съдействието на Фондация „Играй с Развитие“.

07.12.2019/09:06

Депутатите одобриха бюджетите на БНР, БНТ и БТА. Според разчетите през 2020 г. Българска телеграфна агенция ще получи 5 811 400 лв. Българско национално радио - 47 044 900 лв., а Българска национална телевизия - 70 907 100 лв.

06.12.2019/09:05

Десетки гневни ислямисти обсадиха сградата на независим пакистански вестник в столицата Исламабад, блокираха входа за няколко часа, като заплашиха персонала и поискаха редакторът да бъде обесен, предаде АП.

05.12.2019/09:04

Следващият Световен конгрес на информационните агенции за първи път ще се състои в Африка, решиха в Лондон участниците в Световния съвет на информационните агенции (ССИА).

04.12.2019/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки