Иван Тодоров: Не искам Стоичков за знаменосец!

12.10.2011 /12:37 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Стоичков пред журналистите: „Тhis is the резултат”, little more нервис”, the same стил”, „I’m not change my идеас”...

До лятната олимпиада в Лондон догодина останаха осем-девет месеца. И неотдавна се разбра, че знаменосец на българската делегация там щял да бъде ... Христо Стоичков.

Оповестила го председателката на БОК Стефка Костадинова - той си я нарича свойски кака Стефания - и не остана прашинка по тъпаните на телевизиите, радиостанциите, вестниците, информационните агенци, които се 

надпреварваха да думкат и разгласят съобщението

Tова, че Стоичков и Стефка Костадинова са отколешни приятели, си е тяхна работа. Далеч не само тяхна работа обаче е, че бившият футболист е с противоречива и, хайде по-откровено – скандална слава.

Някъде написаха, че понеже делегацията ни в Лондон щяла да е съвсем малобройна, затова така се решило – най-отпред, с флага да е спортист от запаса. Нещо, което никога досега не се е случвало при участията на България и на зимни, и на летни олимпиади.

А и е не е сериозен, направо не е аргумент тоя факт. Има десетки страни с по трима-четирима състезатели на най-големите спортни надпревари. И, въпреки това,   един от тях е и знаменосец.

Грандоманът, който неведнъж е заявявал, че България нищо не му била дала и едва ли не се отрича от корените си, изведнъж обърна плочата на нагласите и приказките си и изтърсил, че бил трогнат от вниманието и че това щели да бъдат най-успешните за нас олимпийски игри.

Подобно нещо може да рече само човек, който въобще не е в час с положението на спорта ни. Догодина я вземем 
2-3 медала, я не, а сме били сред първите 6 в света в крайното класиране на нациите по извоювани медали и точки.

Но за да не дрънчи с врели-некипели, човек трябва /поне малко/ да чете, да слуша, да се учи от знаещи. Допускам, че Стоичков не обича да чете. На него му дайте да се отърква о големци, о политици, да фамилиарничи с министър-председатели, да е до президенти, да е в центъра на вниманието. А има, за жалост десетки наши издания и стотици

журналисти, които нему пък неспирно се умилкват

правят му мили очи, слагат поредните му хрумвания и щения – с отправки – на първите си страници, а обилно информират още и още. И то след като тоя мъж неведнъж е показвал дразнещо избирателно отношение към хората от гилдията ни и е с поне дузина предпочитани и верни клакьори в нея, готови на всичко, което пожелае.

Ала там са и други – с които не е желаел и не желае да размени и дума. Дори само от добро възпитание. Но на него за възпитание не му говорете. Дайте му на тоя бъдещ олимпийски знаменосец – освен попръжни – да демонстрира и плачевен английски и руски, от които и най-оклюманите ви съседски кокошки ще се задавят от смях.

И тоя странен човек, няма да го спестя – тоя нарицателен с каруцарския си език и непостоянство на нрава си космополит, втренчен в пъпа си – ще носи знамето на България в Лондон!

А избор е налице: можеше и може да е и гимнастикът Йордан Йовчев, представителката ни в женската борба Станка Златева, волейболистът Матей Казийски, а – ако толкоз са непреклонни от централата ни да бъде ветеран, който няма да участва – и борците Петър Киров, Боян Радев, Валентин Йорданов, красавицата от гребането Румяна Нейкова, левентът-волейболист Димитър Златанов, който даже превалил петдесетте, изглежда като лъв...

Може да е и самата Стефка Костадинова, която с олимпийската си титла, с хубостта, чара и поста си, ще събере очите на всички! В БОК обаче напоследък сякаш често не мислят много, много: ни кой да бъде най-подходящото ни аташе на поредната олимпиада, ни кой да е лицето на делегацията ни.

А това са важни детайли. Редом с намирането на магическата формула как да се измъкне българският спорт от дълбокия трап, в който вече е повече от 20 години...

Мина нейде около седмица, откак дойде новината от БОК, но досега тъй и не се чуха гласове от журналисти – били спортни или не тясно специализирани в тая област, които да извикат срещу недомислието. И да призоват публично да се обсъди дали така точно трябва да се постъпи. Тая тишина, безразличие и равнодушие не са тревожни, а направо 

лоши симптоми за вестникарските ни нрави

Защото – надигне ли се аргументиран отпор – предостатъчно е времето да се смени Стоичков. Защото сега, казано не на неговия, а на нормален английски „Хи уинс, уи лууз” /”Той печели, ние губим”/. Да си гледа голфа, да си къта и увеличава припечеленото, но да не се заблуждава, че най-успелият е и най-обичаният.

Тъй като обяснението за всичко е простичко. Той винаги е играл за един отбор. За себе си.


 

Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки