Начало
 
 

Иван Тодоров: Не искам Стоичков за знаменосец!

12.10.2011 /12:37 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Стоичков пред журналистите: „Тhis is the резултат”, little more нервис”, the same стил”, „I’m not change my идеас”...

До лятната олимпиада в Лондон догодина останаха осем-девет месеца. И неотдавна се разбра, че знаменосец на българската делегация там щял да бъде ... Христо Стоичков.

Оповестила го председателката на БОК Стефка Костадинова - той си я нарича свойски кака Стефания - и не остана прашинка по тъпаните на телевизиите, радиостанциите, вестниците, информационните агенци, които се 

надпреварваха да думкат и разгласят съобщението

Tова, че Стоичков и Стефка Костадинова са отколешни приятели, си е тяхна работа. Далеч не само тяхна работа обаче е, че бившият футболист е с противоречива и, хайде по-откровено – скандална слава.

Някъде написаха, че понеже делегацията ни в Лондон щяла да е съвсем малобройна, затова така се решило – най-отпред, с флага да е спортист от запаса. Нещо, което никога досега не се е случвало при участията на България и на зимни, и на летни олимпиади.

А и е не е сериозен, направо не е аргумент тоя факт. Има десетки страни с по трима-четирима състезатели на най-големите спортни надпревари. И, въпреки това,   един от тях е и знаменосец.

Грандоманът, който неведнъж е заявявал, че България нищо не му била дала и едва ли не се отрича от корените си, изведнъж обърна плочата на нагласите и приказките си и изтърсил, че бил трогнат от вниманието и че това щели да бъдат най-успешните за нас олимпийски игри.

Подобно нещо може да рече само човек, който въобще не е в час с положението на спорта ни. Догодина я вземем 
2-3 медала, я не, а сме били сред първите 6 в света в крайното класиране на нациите по извоювани медали и точки.

Но за да не дрънчи с врели-некипели, човек трябва /поне малко/ да чете, да слуша, да се учи от знаещи. Допускам, че Стоичков не обича да чете. На него му дайте да се отърква о големци, о политици, да фамилиарничи с министър-председатели, да е до президенти, да е в центъра на вниманието. А има, за жалост десетки наши издания и стотици

журналисти, които нему пък неспирно се умилкват

правят му мили очи, слагат поредните му хрумвания и щения – с отправки – на първите си страници, а обилно информират още и още. И то след като тоя мъж неведнъж е показвал дразнещо избирателно отношение към хората от гилдията ни и е с поне дузина предпочитани и верни клакьори в нея, готови на всичко, което пожелае.

Ала там са и други – с които не е желаел и не желае да размени и дума. Дори само от добро възпитание. Но на него за възпитание не му говорете. Дайте му на тоя бъдещ олимпийски знаменосец – освен попръжни – да демонстрира и плачевен английски и руски, от които и най-оклюманите ви съседски кокошки ще се задавят от смях.

И тоя странен човек, няма да го спестя – тоя нарицателен с каруцарския си език и непостоянство на нрава си космополит, втренчен в пъпа си – ще носи знамето на България в Лондон!

А избор е налице: можеше и може да е и гимнастикът Йордан Йовчев, представителката ни в женската борба Станка Златева, волейболистът Матей Казийски, а – ако толкоз са непреклонни от централата ни да бъде ветеран, който няма да участва – и борците Петър Киров, Боян Радев, Валентин Йорданов, красавицата от гребането Румяна Нейкова, левентът-волейболист Димитър Златанов, който даже превалил петдесетте, изглежда като лъв...

Може да е и самата Стефка Костадинова, която с олимпийската си титла, с хубостта, чара и поста си, ще събере очите на всички! В БОК обаче напоследък сякаш често не мислят много, много: ни кой да бъде най-подходящото ни аташе на поредната олимпиада, ни кой да е лицето на делегацията ни.

А това са важни детайли. Редом с намирането на магическата формула как да се измъкне българският спорт от дълбокия трап, в който вече е повече от 20 години...

Мина нейде около седмица, откак дойде новината от БОК, но досега тъй и не се чуха гласове от журналисти – били спортни или не тясно специализирани в тая област, които да извикат срещу недомислието. И да призоват публично да се обсъди дали така точно трябва да се постъпи. Тая тишина, безразличие и равнодушие не са тревожни, а направо 

лоши симптоми за вестникарските ни нрави

Защото – надигне ли се аргументиран отпор – предостатъчно е времето да се смени Стоичков. Защото сега, казано не на неговия, а на нормален английски „Хи уинс, уи лууз” /”Той печели, ние губим”/. Да си гледа голфа, да си къта и увеличава припечеленото, но да не се заблуждава, че най-успелият е и най-обичаният.

Тъй като обяснението за всичко е простичко. Той винаги е играл за един отбор. За себе си.


 

Сподели в
 

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни.

08.07.2020/09:03

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на детската писателка и дългогодишен журналист в БНР Катя Воденичарова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

07.07.2020/09:02

Изпращаме Пенка Калинкова в последния ѝ път в понеделник, 6 юли, от 10 часа в църквата на Централни гробища. Голямата пловдивчанка, общественик, театровед, журналист, ни напусна в петък.

06.07.2020/09:01

Фронтменът на бандата U2 Боно, който беше и журналист в „Ню Йорк таймс”, бил страстен слушател на музикални предавания и обичал да се включва по телефона в ефир под чуждо име, съобщава Контактмюзик.

05.07.2020/09:07

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки