Начало
 
 

Жална й майка на българската грамотност

18.09.2011 /13:25 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В нощта срещу 15 септември – първия учебен ден. Програма „Хоризонт” на Българското национално радио, „Нощен хоризонт”, бе с водещ Румен Стоичков. Основна тема – новата учебна година.

Гостенка в студиото – Емилия Лазарова. Завършила география, учителка по география, с втора специалност – „история”, сега – директорка на Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” в София.

Само няколко часа по-късно – сутринта, я чакаше двоен празник: и началото на учебната 2011-2012-а, и откриването на нова сграда за гимназията, делила до това лято един покрив с друго училище.

И тръгна разговорът между водещия и госпожа Лазарова. Личеше си, че е обиграна в приказките, не се притесняваше ни от студио, ни от стотиците хиляди, макар и невидими слушатели, ни от микрофоните на живото предаване.

Тая лекота обаче идваше не от друго, а от изливането на кофи с щампи – обръщаше ги до дъно една подир друга. Чудя се за такива хора . Как ли разговарят с близките у дома си: пак ли тъй сухо, с изрази, от които -- само като чуеш първата дума – вече знаеш как ще свърши реченото дори след 5 минути.

Това – едно на ръка

Още по-лошото бе /ако трябва да сравнявам две злини, турени една до друга/ неграмотността. Директорката на една от най-реномираните гимназии в България на бърза ръка изстреля няколко пъти „училища” /с ударение на последната сричка/, „що се касае до...” /вместо нашето си „колкото до...”/, „ежедневие” /вместо  всекидневие”/...

Послушах десетина минути и спрях радиото. Госпожата я чакаше тежък и напрегнат ден. А учениците й – тежки години на учене при преподаватели с калпава езикова култура.

А заранта, рано-рано прочетох електронните вести на „Стандарт нюз”. На челно място – като черна бълха на бяло чело, там се мъдреше заковано заглавие: „Бие първият звънец”.

Пак на 15-и слушах по БНР разговор за въвеждането в нашенските училища на електронни дневници, на електронни черни дъски.

Ала каква ще е ползата от тях, когато немалка част от днешните учители са пародийни фигури на фона на предшествениците си отпреди трийстина години, да не говорим за времето преди 1944-та.

Ония техни колеги, които пишеха със старомодния бял тебешир по старовремските дъски, ходеха с подвързаните с дебел зелен картон дневници на всеки клас под мишница, но притежаваха знания, нерядко по-добри от тези на днешен университетски преподавател по съответната дисциплина.

Малко преди да настъпи 15-ият ден на септември, слушах и разговор по програма „Христо Ботев” на БНР по езикови въпроси между две доцентки от Института по български към БАН и колежка-журналистка.

Колежката призна, че за нарушаване на правоговора в радиото не се налагали никакви глоби, нямало мъмрене, нямало дори забележки.  Всичко е оставено на самоконтрол, на самоусъвършенстване, на самообучение.

Ами който няма желание да става по-добър, да е по-точен, да е за пример? Избор няма: ще го слушаме как реди каквото му дойде на ума и на устата, дорде е жив, дорде се пенсионира. И дорде сме живи и ние, разбира се.

Защото времето, когато БНР, БНТ и българските учители бяха еталон за книжовност мина и замина. Честита да е новата учебна година на всички, които са били и са ученици и студенти!

Ето един от редките случаи, когато една опърпана от употреба фраза, макар и отъняла като овехтяла и протрита от минаване от ръка на ръка медно-никелова парица, продължава да грее със сърдечността си като същинска златица...


 

Сподели в
 

6 месеца без Краси Кацарска... Не ни се вярва, но е така. Отиде си, а сякаш е сред нас - на всяка литературна среща в благоевградското читалище, на раздумка с приятели, насаме с книга - духом е винаги с нас.

03.07.2020/09:05

Музеят на фотографията в Казанлък кани на изложба в памет на Деяна Стаматова. Тя е родена в Бургас, с природен талант за фотография, създава актова фотография.

02.07.2020/09:04

Русенският университет организира първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България.

01.07.2020/09:03

„Teen Station“ е младежка медийна мрежа, която обединява ученици от цялата страна. В нея участват над 200 човека, които пишат и говорят за градска култура, изкуство, наука и за много музика.

30.06.2020/09:02

Израелският медиен регулатор свали от ефир американското евангелистко предаване ГОД Ти Ви (GOD TV) с мотива, че при кандидатстването за лиценз е било прикрито мисионерското съдържание на програмите му, предаде АФП.

29.06.2020/09:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки