Начало
 
 

Жална й майка на българската грамотност

18.09.2011 /13:25 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В нощта срещу 15 септември – първия учебен ден. Програма „Хоризонт” на Българското национално радио, „Нощен хоризонт”, бе с водещ Румен Стоичков. Основна тема – новата учебна година.

Гостенка в студиото – Емилия Лазарова. Завършила география, учителка по география, с втора специалност – „история”, сега – директорка на Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” в София.

Само няколко часа по-късно – сутринта, я чакаше двоен празник: и началото на учебната 2011-2012-а, и откриването на нова сграда за гимназията, делила до това лято един покрив с друго училище.

И тръгна разговорът между водещия и госпожа Лазарова. Личеше си, че е обиграна в приказките, не се притесняваше ни от студио, ни от стотиците хиляди, макар и невидими слушатели, ни от микрофоните на живото предаване.

Тая лекота обаче идваше не от друго, а от изливането на кофи с щампи – обръщаше ги до дъно една подир друга. Чудя се за такива хора . Как ли разговарят с близките у дома си: пак ли тъй сухо, с изрази, от които -- само като чуеш първата дума – вече знаеш как ще свърши реченото дори след 5 минути.

Това – едно на ръка

Още по-лошото бе /ако трябва да сравнявам две злини, турени една до друга/ неграмотността. Директорката на една от най-реномираните гимназии в България на бърза ръка изстреля няколко пъти „училища” /с ударение на последната сричка/, „що се касае до...” /вместо нашето си „колкото до...”/, „ежедневие” /вместо  всекидневие”/...

Послушах десетина минути и спрях радиото. Госпожата я чакаше тежък и напрегнат ден. А учениците й – тежки години на учене при преподаватели с калпава езикова култура.

А заранта, рано-рано прочетох електронните вести на „Стандарт нюз”. На челно място – като черна бълха на бяло чело, там се мъдреше заковано заглавие: „Бие първият звънец”.

Пак на 15-и слушах по БНР разговор за въвеждането в нашенските училища на електронни дневници, на електронни черни дъски.

Ала каква ще е ползата от тях, когато немалка част от днешните учители са пародийни фигури на фона на предшествениците си отпреди трийстина години, да не говорим за времето преди 1944-та.

Ония техни колеги, които пишеха със старомодния бял тебешир по старовремските дъски, ходеха с подвързаните с дебел зелен картон дневници на всеки клас под мишница, но притежаваха знания, нерядко по-добри от тези на днешен университетски преподавател по съответната дисциплина.

Малко преди да настъпи 15-ият ден на септември, слушах и разговор по програма „Христо Ботев” на БНР по езикови въпроси между две доцентки от Института по български към БАН и колежка-журналистка.

Колежката призна, че за нарушаване на правоговора в радиото не се налагали никакви глоби, нямало мъмрене, нямало дори забележки.  Всичко е оставено на самоконтрол, на самоусъвършенстване, на самообучение.

Ами който няма желание да става по-добър, да е по-точен, да е за пример? Избор няма: ще го слушаме как реди каквото му дойде на ума и на устата, дорде е жив, дорде се пенсионира. И дорде сме живи и ние, разбира се.

Защото времето, когато БНР, БНТ и българските учители бяха еталон за книжовност мина и замина. Честита да е новата учебна година на всички, които са били и са ученици и студенти!

Ето един от редките случаи, когато една опърпана от употреба фраза, макар и отъняла като овехтяла и протрита от минаване от ръка на ръка медно-никелова парица, продължава да грее със сърдечността си като същинска златица...


 

Сподели в
 

Депутатите одобриха бюджетите на БНР, БНТ и БТА. Според разчетите през 2020 г. Българска телеграфна агенция ще получи 5 811 400 лв. Българско национално радио - 47 044 900 лв., а Българска национална телевизия - 70 907 100 лв.

06.12.2019/09:05

Десетки гневни ислямисти обсадиха сградата на независим пакистански вестник в столицата Исламабад, блокираха входа за няколко часа, като заплашиха персонала и поискаха редакторът да бъде обесен, предаде АП.

05.12.2019/09:04

Следващият Световен конгрес на информационните агенции за първи път ще се състои в Африка, решиха в Лондон участниците в Световния съвет на информационните агенции (ССИА).

04.12.2019/09:03

През ноември парламентът на Украйна проведе изслушване за безопасността на журналистите в страната. Изслушването беше съвместна инициатива на Националния съюз на журналистите на Украйна и Международната федерация на журналистите.

03.12.2019/09:02

Малтийското правосъдие повдигна обвинение на бизнесмена Йорген Фенек във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде ДПА.

02.12.2019/09:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки