Негово величество кореспондентът: Илия Борисов

13.07.2011 /08:30 | Автор : Тодор Коруев Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Още с първите си дописки като ученик в Ломската мъжка гимназия "Найден Геров" Илия Борисов е завладян от печатното слово

Журналист, който поне за кратко не е бил кореспондент, да знаете, много е загубил. И за това причините са най-малко две.

Първата е, че кореспондентът се докосва до всичко в заобикалящия го свят - от икономиката до спорта, от политиката до бита, от местното самоуправление до културата и пр.

И в някакъв смисъл е всестранна личност (ако е личност, естествено). Втората е, че кореспондентът има повече свободно време, защото не е обременен с ръкописи и редакторска работа.

И и ако използва пълноценно това предимство, може да ври истински в котела на живия живот и от общуването с хора от различен калибър да оплодява непрекъснато творчеството си.

Илия Борисов най-пълно покрива представата, може да река дори "идеала", за кореспондент на вестник, и това няма да са думи на юбилеен възторг, още повече че бай Илия, както го наричаме, не е от тия, които не знаят цената на похвалата и укора.

Той носеше 3 десетилетия тежкия кръст на кореспондент на "Работническо дело", опита и от меда, и от жилото на партийния орган. Авторитета си на журналист бай Илия градеше не заради това, че беше човекът на "Дело" във Враца и окръга.

Той допринасяше с публикациите във вестника - информациите (това, което наричаме помежду си дописки), кореспонденциите (някога имаше и такъв вестникарски жанр), интервютата, репортажите, очерците и пътеписите, в които, дори свързаните с официални събития, той не забравяше хората - неговите съграждани или съселяни.

Илия Борисов е човек от оная порода журналисти, които не биха могли да гледат съседите си в очите - ако украсяват, лустросват събитията и явленията, ако злоупотребяват с фактите, ако се доверяват на измислици, ако не търсят истината.

Затова неговото журналистическо и публицистично творчество, ако се събере вкупом, би се превърнало в истинска, реална история на Врачанския край в последните 50 години. Неслучайно книгата за 80-годишния му юбилей е онасловена "Врачански летописи".

Спецификата на кореспондентската професия не превърна Илия Борисов в журналист пенкилер. Трудно е едно перо да бъде вещо във всичко, но той успяваше да пише по всички теми компетентно - за атомната централа и "Химко", за Ботевите празници, за селското стопанство и кметските проблеми, за образованието и културата.

Противоядието за това бяха неговият талант и задълбочеността, с която като изследовател подхожда към темата. А още повече, перото му е с писателска осанка.

Белетристичната му дарба се прояви най-ярко в пътеписните очерци за Черепишкия манастир (където търси и дирите на Иван Вазов), за Вратцата, за Рашов дол, за изчезналото селище Коритенград, за Ритлите, за Люти брод и др.  Илия Борисов е от тия журналисти, за които казваме, че е роден за занаята. Той и до днес си остана истински, перото му не остава сухо.

Май не съм хванал пряка пътека към юбиляря, а съм се залутал по завоите с подробностите около нашия занаят и кореспондентството, вместо да се изправя срещу този светъл, прям, открит, благ, сговорчив, мъдър и трезвомислещ човек.

Да го прегърна братски от името на неговите колеги в "Работническо дело" и "Дума", а преди това - от "Граничар", "Народна младеж" и "Отечествен зов", а и от името на цялата българска журналистическа колегия, и да му благодаря за достойно извървения житейски път и огромното му публицистично и журналистическо творчество.

Никой не ме е упълномощавал да правя това, но знам, че за бай Илия няма да се намери човек, който да се противи на моето желание да го поздравя от всички.
Стане ли дума за Враца, първото, което ми щуква в акъла, е Илия Борисов.

Той беше човекът на този северозападен край в управата на СБЖ - 25 години бе председател на Дружеството на врачанските журналисти. Славата на някогашния знаменит Клуб на дейците на културата в града е неотделима от усилията на бай Илия, който 15 години ръководеше този клуб.

След "нежната революция", както изопачено наричат "промяната", той не загуби своя авторитет и влияние на журналист и общественик, макар че не изостави идеите си, както направиха дори някои партийни велможи.

Може би, защото е човек на принципите и винаги е мислел и действал за доброто на своя град и родния си край. И го познава повече от историците и музейните работници.

Чувал съм похвални думи за бай Илия от всички кметове, те не бяха от един цвят, от дядо Калиник, от местни общественици, развяващи различни партийни знамена, от врачанските журналисти, от приятелите му, а той е богат на приятелства и почитателите на творчеството му също са много. А това е богатство, което не се придобива току-така. (
duma)


Петър Доневски: Написаното от бай Илия остава

Илия Борисов е роден в ломското село Брусарци, сега град. Детството му преминава в тревожните години на Втората световна война. Живее труден живот в многолюдно семейство, но расте с потомствен порив и стремеж да бъде верен на родови традиции, национална гордост и памет.

По какви ли не пътища пътува Илия Борисов - журналист, общественик, културен и читалищен деец. Повече от 55 години журналистиката е негова съдба и участ - близка, скъпа, смисъл на целия му живот.

Започнал в местния "Народна трибуна", преминал през столичния популярен вестник "Народна младеж", врачанския окръжен вестник "Отечествен зов" и други печатни издания, за да остане най-дългогодишният врачански кореспондент на вестниците "Работническо дело" и "Дума".

Цели 30 години е несменяем сътрудник на тези интересни издания и летописец на живота през втората половина на отминалия ХХ век. Автор е на десетки книги, брошури, албуми и специални издания.

Съхранява стотици метри филми, отделно много снимки и касети със записи на обществени прояви и събития. Написаните в републиканския, областния и местния печат материали са подредени в повече от 50 свитъка, побрали над 11 500 публикации.

Стара истина е, че мястото на един журналист се определя от неговата дарба и от времето, в което живее. Затова Илия Борисов е обичан и уважаван човек.Той нито веднъж

не е излъгал своите читатели

и остава истински, такъв, какъвто е. Пише, когато усеща вътрешен порив, отразява истината без икономии и не се заблуждава, че само заради идеи и сполуки читателят ще му спести и прости колебания и провали, макар и да е носител на награди, звания и да има много успехи.

Неговата журналистика е отговорна, високо нравствена, свободна, дръзновена, пропита с усет за вярното и стремеж за пътища, далечни и несънувани, но винаги желани и търсени, създавали в душата му неутолима жажда да опознава тоя непознат и вечно променящ се свят.

Неизброими са срещите му с хората - по градове, села, гари, паланки, заводи, предприятия, по полето, фермите и стопанските дворове. Срещал е изгрева и залеза в Балкана, равнината, тихите крайбрежия на Дунав. (
zovzaistina.com, 2008 г.)


Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки