Начало
 
 

Иван Тодоров: За архитектите и журналистиката

03.07.2011 /09:37 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тук всеки трябва да стърчи изправен, въпреки че фигурата му се вижда от зрителите само от гърдите нагоре

Баща ми беше архитект. Но на младини много искал да стане журналист. И в средата на 50-те се явил на пресяващ изпит. Имало много кандидати, взел го, но пътят му през годините не продължи през вестникарството.

Ала обичаше, докато бях по-млад, да повтаря: гледай, колкото и малко време да имаш, да запомниш колкото може повече подробности, детайли от видяното, от срещите, от хората и всичко около тях. Ще ти помага.

Него вече го няма, но гледам и досега както ме съветваше. И виждам какво ли не.
В повече от половината телевизионни студиа гостите и домакините биват разполагани

по възможно най-неудобния начин

В „По света и у нас” и водещите четат ту прави, ту седнали. Не знам защо. В БиТиВи-екшън гостите през цялото време са като „кацнали” на високи столове с малки – като такенца, седалки без облегалки. Може би за да не се облягат назад и да не им става по-приятно и удобно? Тъй приседнали, оплели крака в основата на столчетата – за опора, прекарват доста време.

Подобно бе положението и в изчезналата рубрика „Сеизмограф” на БиТиВи. Публиката се е разположила бейски и гледа кривящите се понякога от неудобството на позата си участници – като на арена на цирк.

Тъй продължава да е и в „Референдум” – едно инак добро предаване на БНТ, водено от Добрина Чешмеджиева. Пак така е и в някои от студиата на Българското национално радио. Бил съм в три-четири и имам лични впечатления. Защо пиша всичко това?

Защото когато човек отива да участва в телевизия или радио - поне всеки втори, може би - е леко притеснен. Той отива на гости. И задължение на домакина е да го предразположи
 

да се чувства като у дома си

Да седне удобно, да се разположи, да се отпусне, да пребори напрежението, сковаността и стегнатостта, да се разприказва. И без друго и камерите, и прожекторите, и червената лампичка с надписчето „On air” /”В ефир”/ все ще му припомнят, иска или не, да не забравя къде е...

Не! Продължава да се прави тъкмо обратното. Обективноста ме задължава да кажа, че има и добри „интериорни решения”, както ще се изрази всеки съвременен архитект.

Два-три примера: диванът в „Шоуто на Слави”, мекото канапе при Иван и Андрей в Нова телевизия, тъй е и в някои сутрешни предавания на някои телевизии. Но не знам дали въобще някой от читателите на вестници и списания подозират в какви яхъри работят журналистите в повечето печатни издания.


По 7-8- 10 човека в огромни помещения халета, като бройлери в птицеферма.По пазарите и супермаркетите все повече се търсят и продават по-скъпо яйца от „щастливи” кокошки, за мечки се създават близки до някогашните им условия обиталища, въвеждат се не само препоръчителни, но и задължителни нормативи за други животни, на един затворник се полагат по няколко квадратни метра лично пространство в зандана.

Няма и частица от тая грижа за съвременния журналист. Поне у нас. А за всичко това могат да помогнат архитектите. Стига да бъдат помолени, да им се обясни характерът на работата.

Преди 2 десетилетия рядко имаше редакция с повече от трима-четирима журналисти в стая. А се разполагаше и с помещения, където всеки редактор можеше да посрещне и да поговори /без да смущава колегите си/ с всеки сътрудник, с всеки посетител. Да ги уважи.

Сега няма такива глезотии

Действа потосмукателната система на Тейлър за интелектуалци. Колкото може повече хора на по-малка площ – по-малко разходи.
И никакво разсейване с какви ли не външни навлеци – който иска връзка с някого: по телефона или по електронната поща. И, колкото по-кратко, по-добре.

Затова при правенето дори на специални сгради за вестник не се съобразява характерът на работата с т.нар. „задание” за проектанта. Пример – неотдавнашната сграда на вестник „Труд” на улица „Екзарх Йосиф”. Друг не ви трябва.

А за телевизиите и радиостанциите вече писах. Като спално помещение за войници в стара казарма е и в Б
ТА. Йосиф Хербст бе казал за журналистиката, че тя е изкуство. А изкуство се прави в ателие, в кабинет, в стая. Не в конюшни.

За ателие, за приветлива стая трябва да пипне ръката на архитект.
Архитектите правят и конфекция – какво друго са блоковете и комплексите, които обезличиха не само София? Но с тях никой в гилдията им не се е прочул за добро.

Завършвам, чудейки се дали някой от новите чорбаджии милионери – рекламиращи излизането на поредното си издание „медиен терминатор” на вестникарския пазар -- ще прочете и проумее смисъла на тоя текст. Песимист съм. Но мълчането и примиряването са по-лош избор дори от песимизма.


Сподели в
 

Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) – Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

15.12.2019/09:07

Лидерите и привърженици на сръбската опозиционна коалиция Съюз за Сърбия блокираха трите входа на държавната телевизия РТС (RTS) и обявиха, че блокадата ще продължи часове, предаде Танюг.

14.12.2019/09:06

Украинската полиция е задържала хора във връзка с убийството на разследващия журналист Павел Шеремет през лятото на 2016 г. в Киев, съобщи вътрешният министър Арсен Аваков, предаде Ройтерс.

13.12.2019/15:21

Десетки сръбски журналисти протестираха в Белград срещу влошаващите се медийни свободи в балканската страна, управлявана от президента Александър Вучич, предаде АП.

13.12.2019/09:03

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на доста хора“. Това сподели пред БНР проф. Лилия Райчева, създателка на емблематичното телевизионно състезание.

12.12.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки