Иван Тодоров: За архитектите и журналистиката

03.07.2011 /09:37 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тук всеки трябва да стърчи изправен, въпреки че фигурата му се вижда от зрителите само от гърдите нагоре

Баща ми беше архитект. Но на младини много искал да стане журналист. И в средата на 50-те се явил на пресяващ изпит. Имало много кандидати, взел го, но пътят му през годините не продължи през вестникарството.

Ала обичаше, докато бях по-млад, да повтаря: гледай, колкото и малко време да имаш, да запомниш колкото може повече подробности, детайли от видяното, от срещите, от хората и всичко около тях. Ще ти помага.

Него вече го няма, но гледам и досега както ме съветваше. И виждам какво ли не.
В повече от половината телевизионни студиа гостите и домакините биват разполагани

по възможно най-неудобния начин

В „По света и у нас” и водещите четат ту прави, ту седнали. Не знам защо. В БиТиВи-екшън гостите през цялото време са като „кацнали” на високи столове с малки – като такенца, седалки без облегалки. Може би за да не се облягат назад и да не им става по-приятно и удобно? Тъй приседнали, оплели крака в основата на столчетата – за опора, прекарват доста време.

Подобно бе положението и в изчезналата рубрика „Сеизмограф” на БиТиВи. Публиката се е разположила бейски и гледа кривящите се понякога от неудобството на позата си участници – като на арена на цирк.

Тъй продължава да е и в „Референдум” – едно инак добро предаване на БНТ, водено от Добрина Чешмеджиева. Пак така е и в някои от студиата на Българското национално радио. Бил съм в три-четири и имам лични впечатления. Защо пиша всичко това?

Защото когато човек отива да участва в телевизия или радио - поне всеки втори, може би - е леко притеснен. Той отива на гости. И задължение на домакина е да го предразположи
 

да се чувства като у дома си

Да седне удобно, да се разположи, да се отпусне, да пребори напрежението, сковаността и стегнатостта, да се разприказва. И без друго и камерите, и прожекторите, и червената лампичка с надписчето „On air” /”В ефир”/ все ще му припомнят, иска или не, да не забравя къде е...

Не! Продължава да се прави тъкмо обратното. Обективноста ме задължава да кажа, че има и добри „интериорни решения”, както ще се изрази всеки съвременен архитект.

Два-три примера: диванът в „Шоуто на Слави”, мекото канапе при Иван и Андрей в Нова телевизия, тъй е и в някои сутрешни предавания на някои телевизии. Но не знам дали въобще някой от читателите на вестници и списания подозират в какви яхъри работят журналистите в повечето печатни издания.


По 7-8- 10 човека в огромни помещения халета, като бройлери в птицеферма.По пазарите и супермаркетите все повече се търсят и продават по-скъпо яйца от „щастливи” кокошки, за мечки се създават близки до някогашните им условия обиталища, въвеждат се не само препоръчителни, но и задължителни нормативи за други животни, на един затворник се полагат по няколко квадратни метра лично пространство в зандана.

Няма и частица от тая грижа за съвременния журналист. Поне у нас. А за всичко това могат да помогнат архитектите. Стига да бъдат помолени, да им се обясни характерът на работата.

Преди 2 десетилетия рядко имаше редакция с повече от трима-четирима журналисти в стая. А се разполагаше и с помещения, където всеки редактор можеше да посрещне и да поговори /без да смущава колегите си/ с всеки сътрудник, с всеки посетител. Да ги уважи.

Сега няма такива глезотии

Действа потосмукателната система на Тейлър за интелектуалци. Колкото може повече хора на по-малка площ – по-малко разходи.
И никакво разсейване с какви ли не външни навлеци – който иска връзка с някого: по телефона или по електронната поща. И, колкото по-кратко, по-добре.

Затова при правенето дори на специални сгради за вестник не се съобразява характерът на работата с т.нар. „задание” за проектанта. Пример – неотдавнашната сграда на вестник „Труд” на улица „Екзарх Йосиф”. Друг не ви трябва.

А за телевизиите и радиостанциите вече писах. Като спално помещение за войници в стара казарма е и в Б
ТА. Йосиф Хербст бе казал за журналистиката, че тя е изкуство. А изкуство се прави в ателие, в кабинет, в стая. Не в конюшни.

За ателие, за приветлива стая трябва да пипне ръката на архитект.
Архитектите правят и конфекция – какво друго са блоковете и комплексите, които обезличиха не само София? Но с тях никой в гилдията им не се е прочул за добро.

Завършвам, чудейки се дали някой от новите чорбаджии милионери – рекламиращи излизането на поредното си издание „медиен терминатор” на вестникарския пазар -- ще прочете и проумее смисъла на тоя текст. Песимист съм. Но мълчането и примиряването са по-лош избор дори от песимизма.


Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки