Журналистът Пламен Асенов представя „Оксиморонният свят”

29.06.2011 /16:58 | Автор : Дима Шопова | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Казвам се Пламен Асенов. Родил съм се в Пловдив през 58-а година, по времето, когато дори Лили Иванова още не пееше по радиоточката, споделя в блога си авторът*

В Музикален клуб „Петното на Роршах” в София от 19.00 часа днес ще се състои софийската премиера на книгата на пловдивския журналист Пламен Асенов „Оксиморонният свят”, съобщи за БТА авторът.

"Оксиморонният свят" е книга с две цени - само за приятели и истински ценители и ще се разпространява само на представяния и срещи с автора, твърди Пламен Асенов.

Тиражът е съвсем малък и не случайно мотото й е "Добрата книга е скъпо удоволствие и още по-скъпа необходимост". А защо няма да я има по книжарниците Пламен Асенов отговаря, като цитира покойния пловдивски книжар Валери Начев:

"Българското книгоразпространение е като черна дупка. В него от едната страна влизат книги, от другата - пари, но оттам нищо не излиза. Затова в България нормалната система автор-издател-разпространител-читател-автор се задръства и буксува".

"Оксиморонният свят" е смешна по форма и трагична по съдържание - но все пак от нея научаваме защо сме верни привърженици на живота в този свят, който ни убива постоянно, казва Асенов.

Според него читателят се изправя срещу предизвикателствата на един шокиращ, силно провокативен за нормалните литературни представи текст, чийто сюрреализъм накрая се оказва чист реализъм, защото човешкото въображение не е способно да измисли такива чудеса, каквито самата действителност е способна да ни поднесе.

Книгата се състои от 4 части - Фрагменториум, Оксиморонии, Импетус и Животът около Джон, които са обединени от усещането за фрагментарност, за действителност, изтъкана от абсурд и от онова, което може да се нарече Новите територии, териториите отвъд абсурда, обяснява авторът.

"Книгата се разгръща на множество мисловни, литературни и словесни нива. В нея няма единна сюжетна линия, а представя по-скоро опит да бъдат обхванати с едничък поглед - докато в същото време се докосват едно по едно - всички парчета от някакъв огромен житейски пъзел.”

”П
ъзелът е объркващ, странен, хаотичен, искрящ и дразнещ, но това е пъзел, чието нареждане не можеш да изоставиш, щом вече си започнал, дори това да ти струва загубата на живота. Или поне на нормалния поглед към него", коментира авторът.

Той смята, че това е една "Умна книга, пълна с простотии". Читателската публика на книгата е много пъстра, тъй като се приема както като истинско интелектуално изпитание, така и като чисто удоволствие, отбелязва Пламен Асенов.

--------

* Сетих се за мъдрия съвет на Хемингуей, който беше казал, че ако човек иска да бъде писател, трябва да се откаже от журналистиката най-късно на 40 години. Е, не се отказах съвсем, споделя авторът в личния си блог и добавя:

Продължавам да пиша по някой политически анализ на тема България за австралийското радио SBS. И така – продължавам да просрочвам времето за отказване, но вече започнах да издавам книгите от чекмеджето си - бел. ред.

Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки