Начало
 
 

Иван Тодоров: Движението може да върви, тампони няма

21.06.2011 /08:02 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тя е нахална. И се вре, и напира да се покаже откъде ли не. Мило и драго дава да се изтъпанчи по телевизия и радио. А с тяхна помощ – подир разчуването й, става още по-вредна и опасна.

Защото още има хора, които споделят: „Ами чух така да казват по радиото, по телевизията. Значи това е правилното”. Прави бяха.

Така беше преди 20-ина години, когато вестниците, радиото, телевизията бяха еталон за сверка с точното произнасяне, бяха еталон за чистота на езика.
Сетне нещата се промениха към лошо. Добавим ли и неизбежното увлечение по чуждиците – става още по-лошо.

Вече много и много пъти чувам по националното радио, че се предвиждали „глоби за забава”. Под „забава” се крие същността на мисълта – става дума всъщност за „забавяне” на пътя, а не за тъй приятните и многолики забавления.

Пак от радиото съм сит да ми говорят за ”науката като бенефициент” и за „иновативен подход”. Има доста хора с по-скромни езикови познания и – за да разберат какво искат да им кажат в тия случаи – те трябва да търсят и да разлистват речници. Но да го правите, докато слушате радио – не е работа.


Министър и заместник-министър председател пък сподели пред телевизионна камера, че имало „активен подкуп”. До тоя момент не подозирах за тая динамичност на далавераджийството – вероятно наивно съм смятал, че дали давате или вземате, рушветът си е рушвет.

Участник в телевизионно кулинарно предаване пък оцени поднесена вечеря като много „тейсти”. Така – „вкусно”, казват англичаните. За нещо, което са хапнали и им е харесало.

Но нали сме в България. Пред кого се докарваме с подобни приказки? И какво целят и постигат те? Ученост, полиглотски умения? Ще река друго – недомислие и хвалипръцковщина.

Съществува и странно упорство при употребата на географски названия у някои редактори. Пак по телевизия в надпис под кадър прочетох: град Свиленград. Виждал съм и град Варна. Може ли да е село Свиленград, след като кръстниците му са вплели град в самото име, което са му избрали? И има ли нейде село Варна, та да се пише град отпред?

Съперничи по недомасленост и отдаденост на инерцията съчетанието „дълги години”. Те, годините – с изключение на високосните, олимпийските, всички до една са еднакви: с по 365 дни. Ни по-дълги, ни по-къси, по-кратки. Замисляли ли сте се?

И още. Благодарение на телевизионния екран научих тъй драгоценното сведение, че „фронтмените” на една група били с много „татуси”. Намерете, ако обичате, значението на „фронтмен” в речник или в интернет, а за „татуси” ще ви помогна. Това всъщност са татуировки, множественото число на думата.

Ония мастиленосини или черни букви, знаци, лица, цифри, които навремето си изписваха най-вече по ръцете преди всичко хамалите, пристанищните докери и циганите. И чиято мода беше сякаш отмряла. Но пак дойде.

На английски татуировка е „татуу”, произнася се с удължена последна сричка, множествено число – „татуус”. На същия този вълшебен език, който – както върви – скоро ще изяде някои с парцалите им. И барабар с малкото им езикова културица.

Накрая: 3 росни капки от репертоара на репортери и ветеринарна специалистка. Вземете единия израз, както има една приказка, пък ударете другите два. Или обратното. Все тая ще е.

ПТП, УМБАЛ и „кланичен месопреглед”. Месопрегледът е с дъх на касапница, поне е ясен. А ПТП е пътно-транспортно произшествие, което мързеливи чиновници ни натрапват десетилетия, тъй, както в древността са измъчвали клетници с капка, падаща все на едно и също място. Макар че между произшествие и трагедия, както нерядко се случва, има огромна разлика.

УМБАЛ пък е дете на здравната реформа – казано човешки, значи „Университетска многопрофилна болница за активно лечение”. Докато се изрече, някой може и да предаде Богу дух. Такава е системата.

А неотдавна един катаджия, така и така съм ги захапал за крачола, да свърша пак с тях, ведро рече на млада журналистка: „Движението може да върви, тампони няма...” Което, преведено от канцеларски на български, значеше: „Движението по пътя ще бъде възстановено, няма вече задръствания...”

За разлика от събеседника си обаче момичето бе с езиков усет, по старовремски деликатно и затова сякаш се изчерви през и отвъд екрана, но все пак благодари на пътния офицер. Лошото е, че няма ни марли, ни бинт, ни тампони за раните от глупостта.


Сподели в
 

Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) ще почете най-добрите телевизионни предавания в страната през 2019 г. с шоу на живо в края на юли, но без звезди и публика, съобщи Ройтерс.

05.06.2020/09:05

Фотоизложбата "Спортът в София през годините" ще бъде открита във вторник, съобщават от "София - европейска столица на спорта".

02.06.2020/09:02

Оператор на телевизията на агенция Ройтерс и придружаващ го консултант на медията по въпросите на сигурността са били ранени по време на протестите, прераснали в насилие в град Минеаполис в САЩ, предаде агенцията.

01.06.2020/09:01

Технологичната компания "Майкрософт" (Microsoft) ще замени десетки журналисти от своя уебсайт MSN с автоматични системи, които ще подбират новинарските истории, предаде Би Би Си.

31.05.2020/09:07

Репортер на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в Минеаполис, най-големия град на щата Минесота, беше арестуван, докато вършеше работата си, предаде Ройтерс.

30.05.2020/09:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки