Иван Тодоров: Движението може да върви, тампони няма

21.06.2011 /08:02 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тя е нахална. И се вре, и напира да се покаже откъде ли не. Мило и драго дава да се изтъпанчи по телевизия и радио. А с тяхна помощ – подир разчуването й, става още по-вредна и опасна.

Защото още има хора, които споделят: „Ами чух така да казват по радиото, по телевизията. Значи това е правилното”. Прави бяха.

Така беше преди 20-ина години, когато вестниците, радиото, телевизията бяха еталон за сверка с точното произнасяне, бяха еталон за чистота на езика.
Сетне нещата се промениха към лошо. Добавим ли и неизбежното увлечение по чуждиците – става още по-лошо.

Вече много и много пъти чувам по националното радио, че се предвиждали „глоби за забава”. Под „забава” се крие същността на мисълта – става дума всъщност за „забавяне” на пътя, а не за тъй приятните и многолики забавления.

Пак от радиото съм сит да ми говорят за ”науката като бенефициент” и за „иновативен подход”. Има доста хора с по-скромни езикови познания и – за да разберат какво искат да им кажат в тия случаи – те трябва да търсят и да разлистват речници. Но да го правите, докато слушате радио – не е работа.


Министър и заместник-министър председател пък сподели пред телевизионна камера, че имало „активен подкуп”. До тоя момент не подозирах за тая динамичност на далавераджийството – вероятно наивно съм смятал, че дали давате или вземате, рушветът си е рушвет.

Участник в телевизионно кулинарно предаване пък оцени поднесена вечеря като много „тейсти”. Така – „вкусно”, казват англичаните. За нещо, което са хапнали и им е харесало.

Но нали сме в България. Пред кого се докарваме с подобни приказки? И какво целят и постигат те? Ученост, полиглотски умения? Ще река друго – недомислие и хвалипръцковщина.

Съществува и странно упорство при употребата на географски названия у някои редактори. Пак по телевизия в надпис под кадър прочетох: град Свиленград. Виждал съм и град Варна. Може ли да е село Свиленград, след като кръстниците му са вплели град в самото име, което са му избрали? И има ли нейде село Варна, та да се пише град отпред?

Съперничи по недомасленост и отдаденост на инерцията съчетанието „дълги години”. Те, годините – с изключение на високосните, олимпийските, всички до една са еднакви: с по 365 дни. Ни по-дълги, ни по-къси, по-кратки. Замисляли ли сте се?

И още. Благодарение на телевизионния екран научих тъй драгоценното сведение, че „фронтмените” на една група били с много „татуси”. Намерете, ако обичате, значението на „фронтмен” в речник или в интернет, а за „татуси” ще ви помогна. Това всъщност са татуировки, множественото число на думата.

Ония мастиленосини или черни букви, знаци, лица, цифри, които навремето си изписваха най-вече по ръцете преди всичко хамалите, пристанищните докери и циганите. И чиято мода беше сякаш отмряла. Но пак дойде.

На английски татуировка е „татуу”, произнася се с удължена последна сричка, множествено число – „татуус”. На същия този вълшебен език, който – както върви – скоро ще изяде някои с парцалите им. И барабар с малкото им езикова културица.

Накрая: 3 росни капки от репертоара на репортери и ветеринарна специалистка. Вземете единия израз, както има една приказка, пък ударете другите два. Или обратното. Все тая ще е.

ПТП, УМБАЛ и „кланичен месопреглед”. Месопрегледът е с дъх на касапница, поне е ясен. А ПТП е пътно-транспортно произшествие, което мързеливи чиновници ни натрапват десетилетия, тъй, както в древността са измъчвали клетници с капка, падаща все на едно и също място. Макар че между произшествие и трагедия, както нерядко се случва, има огромна разлика.

УМБАЛ пък е дете на здравната реформа – казано човешки, значи „Университетска многопрофилна болница за активно лечение”. Докато се изрече, някой може и да предаде Богу дух. Такава е системата.

А неотдавна един катаджия, така и така съм ги захапал за крачола, да свърша пак с тях, ведро рече на млада журналистка: „Движението може да върви, тампони няма...” Което, преведено от канцеларски на български, значеше: „Движението по пътя ще бъде възстановено, няма вече задръствания...”

За разлика от събеседника си обаче момичето бе с езиков усет, по старовремски деликатно и затова сякаш се изчерви през и отвъд екрана, но все пак благодари на пътния офицер. Лошото е, че няма ни марли, ни бинт, ни тампони за раните от глупостта.


Сподели в
 

Радио Nova news отбелязва своя рожден ден на 22 септември. Радиото стартира на 22 септември 2016 г. като съвместен проект на най-голямата мултиплатформена медийна и технологична компания в България.

22.09.2019/09:07

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки