Диана Найденова се оказа от дивите зайци в телевизията

18.06.2011 /22:27 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: 24chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Родена е на 2 декември 1974 г. в Москва. След това живее при баба си и дядо си в Хасково. В 5-и клас е, когато майка й я взема при себе си в София, през това време баща й ги е напуснал.

Завършва столичната Руска гимназия. Учи икономика в Стопанската академия в Свищов, но остава в 4-ти курс, защото решава, че няма нужда да продължи. Въпреки това до ден днешен икономиката й е страшно интересна.

Прекъсвайки висшето си, Найденова се връща в Хасково при баба си и дядо си, за да не е сама в София, тъй като майка й вече е в чужбина. Започва да работи в местната редакция на “Дарик”. Ръководството я харесва и я изтегля в София.

Днес Диана е сред най-известните журналисти. Всеки ден прави “Челюсти” по радиото, а в неделя - “Опасно близо” в предаването на Росен Петров “Нека говорят” по Би Ти Ви.

Вие, а не конкурентите ви Георги Коритаров, Светла Петрова, Сашо Диков и още 15 имена, спечелихте новата тв награда “Свети Влас” и 10 000 лв. Как я приехте?

Не знам дали я очаквах, защото харесвам това, което правя по телевизията. Не е проява на нескромност. Тази неделя ще интервюирам Росен Плевнелиев и снощи (вторник) към 3 ч се събудих и си написах някакви неща. Непрекъснато ставам нощем и мисля за тези интервюта.

Защо, притеснявате ли се?


Не, хрумва ми. Хем спя, хем работя. Толкова съм обсебена от тази работа, но в положителния смисъл. Просто живея за това - детето и работата. Радосвет Радев дойде, когата се връчваше наградата, и си говорихме колко бях неуверена, като започнах в "Дарик".

При първата ми среща с него от ръцете ми течеше вода. Изглеждам суперагресивна, дори брутална на моменти. А преживявам след това, ако съм наранила някого.


От дядо си знам, че на човек може да вземеш всичко, но никога не опитвай да грабиш от достойнството му. А пък виждам, че се харесва този тип журналистика - по-агресивната.

Наскоро някой от гостите ми каза, че съм станала по-мека и по-умерена. Което ми отивало, но е друга Диана в мен. Впрочем мога да бъда всякаква. Ще цитирам един от участниците в “Клуб 11” - организатора на наградата. Той каза, че тази награда преброява дивите зайци в телевизията.


Според мен сериозният порок на телевизията е, че е територия на забавление, на пошлост дори, на облъчване. А дивите зайци смятат, че телевизията е нещо повече, че трябва да информира, да създава обществено мнение, да кара хората да мислят.

Защо сте агресивна в интервютата, за да се харесате на публиката ли?

Цветана Манева ми го каза, когато се срещнахме за първи път. Тя поиска да се видим и ме покани да играя в театъра. Ако Бог е с нас, ще направим нещо заедно. Тогава тя ми каза: ти играеш, родена си за това.

Как се подготвяте за интервюта пред камерата?

Никога не се готвя за интервюта. Аз се събуждам със сутрешни блокове, ако не прочета всички вестници, денят не е моят. Тоест се готвя непрекъснато. Затова не разчитам на сценарий и въпроси. Много слушам какво ми говори гостът и знам какво искам да извадя от него.

Наистина правя интервю, сякаш моето желание да намеря отговорите влиза в битка с желанието на събеседника ми да скрие онова, което искам да чуя. Може би затова изглеждам агресивна, но докато не получа отговора, не искам да спра. Вбесявам се, ако интервюто свърши, а в очите на госта съм прочела, че той не ми е казал всичко.


Аз не ползвам слушалките на телевизионерите. Моето аз говори вътре в мен и някой друг, ако ми дудне вътре в ухото, много стават.

Имам 15 или 20 минути за интервю. С редакторката ми Мария Йотова сме се разбрали и от 7-ата минута тя застава зад камерата и започва да ми дава знак с ръце колко минути ми остават до края. Понякога това ме побърква, когато усещам, че събеседникът се изплъзва, а аз нямам време.

Кой най-много ви се е изплъзвал?

Умният политик успява да го направи. Знае какво иска да разкаже на аудиторията, обигран е. Интересно е да играеш с такъв човек, защото това е игра.

Харесвам да интервюирам премиера много, защото той е толкова неподправен, че от него можеш да извадиш много повече, отколкото очакваш. Оня случай с картофите. Искаше ми се да му кажа: Моля ви, спрете, това е ужасно, как може да кажете на хората, че трябва да садят картофи по терасите си.

След време гостува в "Дарик" и ми каза: "Диана, наскоро бях в Девин и там хора, които се прехранват, като садят картофи, безработица голяма, ме заведоха покрай реката, за да ми покажат нивите с картофи"
.

И му казали: онази злата журналистка ви се смя, когато го казахте, но вие бяхте много прав, селата не трябва да се обезлюдяват, ние трябва да се върнем, защото сме земеделска страна. Съгласна съм, но това не става с призив: “Садете картофи на втория етаж в
“Люлин”. (Със съкращения)

Колежката посочи Радосвет Радев за свой професионален баща:  

Диана Найденова взе „Св. Влас” и 10 000 лв. за тв журналистика

Диана Найденова с „Опасно близо” грабна наградата за тв журналистика „Свeти Влас” на официална церемония на яхтеното пристанище в курорта. Заедно със статуетката тя получи и чек за 10 000 лв.


Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки