Филип Кроули: След „Уикилийкс” САЩ ще имат по-малко информация

17.06.2011 /11:07 | Автор : Спас Спасов | Източник: dnevnik Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Филип Кроули (Снимка: Авторът)

Бившият вече говорител на Държавния департамент Филип Кроули подаде оставка през март. Причината беше отказът му да „ревизира” публичните си изказвания, в които определи причините за задържането на редник Брадли.

Брадли Манинг бе обвинен по рано в СЩ, че е предал класифицирани документи на "Уикилийс". Според дипломата Кроули тези обвинения са "абсурдни, антипродуктивни и глупави".

Кроули заяви също, че военните са малтретирали Манинг. Решението му да напусне поста си дойде дни след като президентът Барак Обама каза, че министерството на отбраната не се е отнасяло лошо с Брадли Манинг.

С
Филип Кроули разговаряхме за тайните на правителствата, страха от ограничаване на свободата в интернет и бъдещето на дипломатическия език след "Уикилийкс".

Трябва ли правителствата да имат тайни от гражданите?

Всеки има нужда от тайни. Хората, бизнесът, правителствата. "Кока-Кола" пази в тайна формулата си по същия начин, по който и "Гугъл" пази в тайна алгоритъма си. Дори журналистите имат нужда от тайни! Така и правителствата имат нужда от тайни, за да управляват по-добре в интерес на гражданите.

Представете си какво би станало, ако вие, журналистите, не можехте да запазите в тайна източниците си на информация в правителствените среди? Това би означавало, че никой оттук нататък не би си позволил да разговаря с журналисти!

Вашите забележки
за начина, по който Брадли Манинг бе третиран в базата "Куонтико", по-скоро етични ли са, или са свързани с неспазването на американското законодателство при задържане на заподозрян?

Моите коментари по случая бяха за начина, по който той беше третиран. Това направи личността му много по-симпатична, отколкото тя всъщност е според мен. В същото време според нашите закони презумпцията за невинност трябва да се прилага към всеки гражданин.

В този смисъл начинът, по който е третиран след задържането си във военноморската база "Куонтико", беше несъвместим с методите, характерни за САЩ. Подобни коментари бяха направени и от други хора в правителството, както и извън него.

В резултат той беше преместен във "Форт Левънуърт" – затвор със средно ниво на сигурност, където има възможност да общува с други задържани. Това решение е много по-съвместимо с това, което се прилага към когото и да било друг, разследван във връзка със съдебно дело в САЩ.

Има закони, на които системата за защита на информация е подчинена. Предстои съдебен процес, на който Брадли Манинг ще има възможността да представи своята защита, а правителството - обвиненията си
, че той е нарушил американските закони.

Чуха се мнения, че забраната държавни служители да четат съдържанието на дипломатическите грами, публикувани "Уикилийкс", граничат с цензура. Възможно ли е въвеждането на някакви ограничения за ползването на интернет в САЩ след този скандал?

Аз зная какво представлява цензурата в интернет. Датата 4 юни и името "Тянанмън" например просто изчезнаха от интернет пространството, до което потребителите в Китай имат достъп. Името на бившия ни посланик в Китай също изчезна след скандала с "Уикилийкс".

Американците обаче и днес могат да влязат в "Уикилийкс" и да четат съдържанието на този сайт толкова пъти, колкото поискат. Американското правителство в никакъв случай не пречи на гражданите си да получават каквато и да било информация от интернет.

Изключението, което беше направено, засягаше единствено достъпа до документите от компютри на Държавния департамент, публикувани от "Уикилийкс". Обяснението е просто. Американското правителство разполага с два вида мрежи – секретни и публични. Правилата за работа в тях са такива, че класифицирана информация не може да бъде ползвана от компютър, свързан в некласифицирана мрежа.

Именно това условие визира забраната за четене на документи от "Уикилийкс". Тъй като американското правителство продължава да смята съдържанието на публикуваните дипломатически грами за класифицирана информация, няма как те да бъдат достъпни в несекретната мрежа на правителството.

Нито един от служител на Държавния департамент обаче не е бил възпрепятстван в достъпа си до съдържанието на документите от домашния си компютър или произволно интернет кафе. Това не е цензура.

Ще промени ли "Уикилийкс" езика на дипломацията?

Страхувам се, че нашите дипломати зад граница ще смекчат тона на грамите, които изпращат до Държавния департамент - заради опасенията, че информацията би могла да се появи на първата страница на "Ню Йорк таймс". Същите опасения вероятно ще има и сред хората, с които нашите дипломати зад граница разговарят.

Всичко това означава единствено, че оттук нататък американското правителство ще разполага с по-малко информация при осъществяване на външната си политика.

Защото основното предназначение на грамите е да осигурят максимално точна и задълбочена информация за хората, които вземат решения и правят реалната политика на С
АЩ. Това не е нещо ново. И другите правителства по света работят по този начин.

Много врагове, но и много партньори на САЩ явно се страхуват от разкриването на това, което грамите съдържат. Основателни ли са тези страхове?

Отражението на грамите, публикувани в "Уикилийкс", върху вътрешната политика в една страна зависи единствено от степента на нейната демократичност. Нека вземем за пример Великобритания. Когато хората от правителството на Джеймс Камерън са прочели това, което е написано в грамите, те вероятно са възкликнали: "Ами това е същото, което ние говорехме за правителството на Гордън Браун"
.

Моето силно желание е публикуваното в "Уикилийкс" да не бъде използвано за сплашване на журналисти, опозиция или за нанасяне на удар върху завоеванията на гражданското общество.

Ако президентът или премиерът на някоя страна се разгневят от това, което нашите посланици са докладвали за тях, това е проблем, с който ние ще намерим начин да се справим. Но последното, което някое правителство трябва да си позволи, е да обвинява за съдържанието на грамите опозицията си или журналисти.

(Използвани са и отговори на Кроули в дискусията "Светът след "Уикилийкс": Кой спечели информационната война", организирана на 4 май от Факултета по журналистика на Колумбийския университет в Ню Йорк
- бел.авт.)


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки