Йордан Гайдаров открехва завесата на Радио Стара Загора

16.06.2011 /12:21 | Автор : Христо Христов | Източник: duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Непретенциозната на външен вид книга „Без радио не мога” (по аналогия с песничката на Лили Иванова), издаде наскоро работилият 24 години в най-старото извънстолично радио - Радио Стара Загора, Йордан Гайдаров.

В по-малко от сто странички, отпечатани върху пожълтяла вестникарска хартия, колегата е успял да щрихира десетки моменти от житието-битието зад стените на радиостудиата, което остава непознато за слушателя.

В книжката са намерили място както имената на забравени вече редови журналисти, диктори, тонтехници, фонотекари и дори шофьори на автомобили, така и епизоди, за които не е прието да се говори "на глас".

"В Радио Стара Загора влязох почти на момчешка възраст и излязох като зрял мъж, помъдрял от години и от... грешките си!", споделя още на първата страница Гайдаров. След което с ръка на сърцето признава, че далеч не е безгрешник, защото не греши само онзи, дето не е работил.

Воден от вроденото си чувство за историчност, авторът не пропуска да отдаде заслужена почит на хората, които от първите дни на "занаята" са му подали ръка, въвели са го постепенно из дебрите на радиожурналистиката.

Разказва увлекателно случки, които днес, в епохата на компютризацията, звучат донякъде неразбираемо, но са показателни за хъса, с който се е работило. 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Без значение от сезона. В името на Негово Величество Слушателя, който има правото да бъде информиран. Навреме и колкото може по-пълно за случващото се в радиорегиона.

Авторът припомня за времето, в което живата връзка беше в основата на работата. С риск да предизвика скептични усмивки сред представителите на новото поколение радиоводещи. За които често по-важно е какво те са прочели в някой от псевдоновинарските интернет сайтове, а не какво е предложил кореспондентът от мястото на събитието.

Признавам си - лекичко позавидях на автора. За свежестта на изказа, за уловените и запазени през годините спомени. За живия и непринуден език. И най-накрая - за начина, по който, без да се натрапва, повдига крайчето на магическата завеса.

Иззад която наместо дългите уши на зайчето надничат дяволито усмивките от старите магнетофонни ленти. Оцелели при традиционното "отгърмяване в изтривачката".


 

Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки