Марк О Селски: С магарешки инат търся отговори в интервютата

11.06.2011 /22:36 | Автор : Димитър Николов | Източник: novinar Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марк се гордее с колежката си Силвия Драгоева

Марк е първото магаре водещ в българския телевизионен ефир. Чувството му за хумор го превърна в звезда във Фейсбук още преди предаването му да се завърти по TV7.

Вече води предаване в национален ефир - по Нова, и продължава да иронизира родната действителност, да защитава българската поп музика и да стряска гостите, които не са подготвени за неговите неудобни въпроси и магарешки инат.

На гости са ти били известни телевизионери и водещи. Кой е най-ценният съвет, който си получавал от тях?

Ей, от вратата за копитата ме хващате. Да, наистина са ми гостували много колеги – всичките с повече опит от мен в телевизионния бизнес – и аз гледам да крада занаят от всеки един от тях.


От Михнева – упорство, от Васко Иванов – непримиримост, от Гала – работохолизъм, от Миглена Ангелова – устатост, от Васа Ганчева – бизнес нюх, и от Иво Инджев... хладнокръвие. Но може би най-ценно беше мнението на Иван Гарелов, което ми сподели зад кулисите на предаването. Той каза:

„Марк, ти правиш нещо много трудно, но и ценно – съчетаваш злободневна сатира със сериозни социални теми. И други се опитват, но или залитат към силикона и чалгата, или към кухия патриотизъм и политиканстване. Да поднесеш сериозна тема с чувство за хумор е като да се движиш по ръба - висш пилотаж. Ти си уцелил точния баланс”. Ами благодаря, г-н Гарелов – и от вас също съм се учил.

Има ли хора, от които се страхуваш, и такива, с които се съобразяваш?

Който се страхува от мечки, не ходи в гората”... Най-вероятно, който се страхува от хора, не работи в телевизията. Не, не се страхувам, защото няма от какво – не съм нито наркопласьор, нито ям краставици.

Ако се страхувах, нямаше да гледате предаването с Дучето, защото той си беше довел яки момчета, които да ми дърпат ушите, ако го притисна. Но и с това се справих. Аз съм телевизионер и като такъв се съобразявам единствено с медийната етика, с моралните граници и с мненията на зрителите.

Съобразяваш ли се с някаква цензура? Ако ти наложат би ли се борил срещу нея?

Ако ме питате дали някой упражнява натиск върху мен – не, няма такова нещо. Е, само Силвето от време на време, но то това си е приятно. Естествено, че бих се борил срещу евентуална цензура, защото от това няма да спечели никой – аз ще изгубя острия си език и точните къчове, а зрителите ще загубят интерес.


В момента тези, които гледат „На инат”, очакват директни и хапливи въпроси, които няма да чуят другаде. Очакват гостите да бъдат извадени от медийния комфорт, който самите те са си създали, за да ги видят без традиционната им маска и да са по-истински. Това очакват зрителите и това получават.

Как избираш с кого да си критичен и нападателен? Например с Недялко Йорданов се държахте като приятели, а с Иво Инджев не се получи?

Не става дума за „избор”. Аз нямам предварителна нагласа спрямо госта. Имам конкретно набелязани въпроси и с магарешки инат търся отговорите. Не съм пристрастен и не съм предубеден – в това няма никакъв смисъл. Всеки разговор започва приятелски, защото никой не кани гости, за да ги напада.


Аз влизам в настроението и тона на госта, имайки предвид основната идея, с която съм го поканил. Недялко Йорданов беше лирично-носталгичен за отминалите времена – и аз подхванах същата песен, Миглена Ангелова беше хаплива – озъбих й се и аз, Иво Инджев беше параноичен – аз го оставих да се отдаде на параноята си до край.

Продължава ли скандалът с Иво Инджев и това притеснява ли те?

Скандал е, когато се развикаш на съседката, че си тупа покривката върху прането ти... или жена ти те изгони, защото си се прибрал пиян, и то при друга. С Иво Инджев имахме разговор с традиционно начало и неочакван край.


Преди време много американци виждаха образа на Христос върху печена филийка. Днес много българи виждат заговор срещу себе си навсякъде.

Иво Инджев е уважаван журналист с отлична подготовка и богат опит, но начинът, по който реагира на един факт от миналото си, и параноята, която го обхвана впоследствие, накараха много хора да го погледнат с други очи.

Защо избра да се обръщаш към хората с „народе мой”?

„Народе мой” не е просто навик, а знак на уважение към всички, които са отделили от времето си за почивка, за да застанат пред екрана и да чуят, какво имам да им кажа, ей така – на инат.

Аз наистина вярвам, че това са „моите хора” – тези, които ме разбират, които одобряват чувството ми за хумор. Това са истинските почитатели на популярния през последните години infotainment – поднасяне на информация, чрез забавление.

Задавам въпросите, чиито отговори аз бих искал да знам. И аз все пак съм част от народа. Преди всичко това са въпроси, които друг не би задал – дали от страх, дали от липса на самочувствие - въпроси, които биха хрумнали на обикновените хора на улицата.

Според теб българите могат ли да приемат един анимационен герой да се изказва по обществени въпроси?

Да, могат, защото е по-важно какво говориш, а не кой точно го казва. Когато каузата е истинска, и героят е истински. Наскоро в „На инат” стартирахме инициатива в подкрепа на българската музика и доказахме, че съществува гилдия на българските поп и рок изпълнители - нещо, в което мнозина се съмняваха.

Много от родните поп-звезди дойдоха при мен, за да подкрепят с гласа си българската музика и участието на нашето момиче Поли Генова на "Евровизия".


Тогава се убедих, че ако има кауза, зад която да застанем, можем да загърбим злобата, завистта, интригите и да уважаваме таланта и работата на другите. Тази инициатива ме обнадежди, смятам да я продължа. На нас, българите, ни липсват общи каузи – нещо, в което да вярваме.

Рейтингите показват, че те гледат предимно млади хора. Защо?

Да, наистина ни гледат повече млади хора и това ме радва най-много. Първо, защото опровергава скорошно проучване, че младите не гледат телевизия. Очевидно не е така. И второ – защото младото поколение е определяно като маса, подвластна на чалгата, която не се интересува от политика и от актуалните теми на деня.


Очевидно не е съвсем така. В „На инат” няма чалга, има политика, има социални теми и, разбира се, хумор, сатира и забава. Това допада на младата аудитория и аз вярвам, че предизвиквайки техните позитивни или негативни реакции днес, поне ги караме да се замислят, да излязат от непукизма и да заемат тяхна лична, ясна позиция утре.

В момента основната ти конкуренция е „Шоуто на Слави”. Какви са ви отношенията с него и кой от вас е по-голямо „магаре”?

Слави Трифонов е професионалист, който промени облика на телевизията преди години. И това не може да бъде оспорено. За да си мерим магариите, трябва да натрупам поне половината от неговите часове ефир и телевизионен опит. Конкуренция сме, доколкото съвпада времето ни на излъчване, но аз вярвам, че аудиториите ни се различават.

А кой е твоят любим анимационен герой?

Единият от тримата глупаци. Или другият... Няма значение – и тримата. Ние, българите, приличаме и на тримата. Просто няма по-ярко олицетворение на българщината.

Да се чешеш по темето и да цъкаш с език, да гледаш през оградата в двора на съседа, да се вайкаш и тюхкаш
. Младите хора, които ни гледат, са различни – те са динамични, рефлективни, не са завистливи и не си оставят каруцата в калта.

Ти първо стана звезда във Фейсбук? Какво е за теб социалната мрежа?

Това е мястото, където рутя мацки, представяйки се за Брад Пит. Налиии...
А иначе Facebook за мен е феномен, с който рано или късно всеки от нас ще трябва да се съобразява, ако вече не го прави. Освен гениален бизнес това е и огромна аудитория, която има своите изисквания и потребности.

Иначе е обсебващо – трябва да се намери балансът. Усетиш ли, че чукваш по два клавиша едновременно, защото са ти пораснали ноктите – ставай от компютъра.
И все пак съм горд, че въпреки своята зряла възраст започнах медийните си изяви именно във Facebook и там събрах първите си фенове. После се появи възможността да се изявявам и в телевизия.

В този случай моята анимационна природа ми помага. Много медийни личности трупат популярност и в най-удобния момент я осребряват, превръщайки я в лични дивиденти. Стават ментори, политици или влиятелни “общественици”.

Аз нямам такива амбиции. Аз просто обръщам внимание, поставям акценти и предизвиквам общественото мнение по наболели теми.
(Със съкращения)


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки