Иван Тодоров: Постна мисъл – калпав език

11.06.2011 /12:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За какво става въпрос, може би ще зачуди някой. И веднага за него ще се лепне като кърлеж един от модерните езикови паразити: вместо „за какво става дума” - „за какво става въпрос...”

Редом стоят или седят, но не мируват още много и много. Продължава да е жив и здрав, вече многолетен, русизмът „касае се за...” Вместо сякаш споминалите се наши си „става дума за...”, „говорим за...”, „колкото до...”

Неудържимо като че ли настъпва и робуването на английски думи и изрази.

Махалото на сляпото внедряване

на чуждици от Изток (Москва) стигна противоположността си -- далечния Запад (Лондон, Вашингтон, Сан Франциско).

В ново предаване на Нова телевизия – „Черешката на тортата”, възпълничкият музикант Димитър (Фънки) сподели, че в апартамента на друг от участниците се чувствал „коузи”. На български се превежда „уютно”.

Пак там създателите на рубриката представят във встъпителните надписи всяка вечер от понеделник до петък певицата Александра /Сашка/ Васева като „фешън икона”. „Фешън” е мода. Оттам-нататък опитайте се да проумеете какво искат да споделят телевизионните журналисти с нас – зрителите...

Самата Васева пък каза, че очаквала да види „апартамент с тунинг”.”Тунинговат…” (слагат допълнителни устройства, по-мощни двигатели, обновяват, правят по-лъскави и привлекателни за окото) автомобили. Но, вече – и жилища.


Никой не ни пита искаме ли да приемем този изказ,  израз или не – просто трябва да го преглътнем.

Нямаме място за избор

В ефира често може да се чуе – „остават броени минути до...” А какво друго да остава? Всяка минута се брои и си отива. Още от рождението до сетния ни дъх.
Но може да се излезе от нищо незначещото. С „остават 10 минути до...”, „остава половин час до ...” Например.

За съжаление продължава да налага лоши примери и културно-образователното предаване „Артефир” на програма „Христо Ботев” на БНР. Наскоро водещата Невена Праматарова извести: „В състоялата се атмосфера ни въведе...”

Как „се състоява атмосфера?” Атмосфера се предава, прави се опит да се направи това, част от нея /от атмосферата/ се пренася...

Отново и отново се потвърждава, че употребата и на щампите, и на чуждиците е признак най-малкото за скромен езиков багаж и за постно мислене. И ако музиканти, манекенки и други гости тук или там могат да си позволят да лющят каквото им дойде на ума и езика, за журналистите това би трябвало да е недопустимо.

Защото издава липса на самовзискателност, нежелание и неумение в движение да се открие подходящ синоним, точната, българската дума. Поведение и манталитет, които оттласкват всекиго все по-далеч от задължително високата проба на каратите на професионализма.


Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки