Начало
 
 

Иван Тодоров: Постна мисъл – калпав език

11.06.2011 /12:21 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За какво става въпрос, може би ще зачуди някой. И веднага за него ще се лепне като кърлеж един от модерните езикови паразити: вместо „за какво става дума” - „за какво става въпрос...”

Редом стоят или седят, но не мируват още много и много. Продължава да е жив и здрав, вече многолетен, русизмът „касае се за...” Вместо сякаш споминалите се наши си „става дума за...”, „говорим за...”, „колкото до...”

Неудържимо като че ли настъпва и робуването на английски думи и изрази.

Махалото на сляпото внедряване

на чуждици от Изток (Москва) стигна противоположността си -- далечния Запад (Лондон, Вашингтон, Сан Франциско).

В ново предаване на Нова телевизия – „Черешката на тортата”, възпълничкият музикант Димитър (Фънки) сподели, че в апартамента на друг от участниците се чувствал „коузи”. На български се превежда „уютно”.

Пак там създателите на рубриката представят във встъпителните надписи всяка вечер от понеделник до петък певицата Александра /Сашка/ Васева като „фешън икона”. „Фешън” е мода. Оттам-нататък опитайте се да проумеете какво искат да споделят телевизионните журналисти с нас – зрителите...

Самата Васева пък каза, че очаквала да види „апартамент с тунинг”.”Тунинговат…” (слагат допълнителни устройства, по-мощни двигатели, обновяват, правят по-лъскави и привлекателни за окото) автомобили. Но, вече – и жилища.


Никой не ни пита искаме ли да приемем този изказ,  израз или не – просто трябва да го преглътнем.

Нямаме място за избор

В ефира често може да се чуе – „остават броени минути до...” А какво друго да остава? Всяка минута се брои и си отива. Още от рождението до сетния ни дъх.
Но може да се излезе от нищо незначещото. С „остават 10 минути до...”, „остава половин час до ...” Например.

За съжаление продължава да налага лоши примери и културно-образователното предаване „Артефир” на програма „Христо Ботев” на БНР. Наскоро водещата Невена Праматарова извести: „В състоялата се атмосфера ни въведе...”

Как „се състоява атмосфера?” Атмосфера се предава, прави се опит да се направи това, част от нея /от атмосферата/ се пренася...

Отново и отново се потвърждава, че употребата и на щампите, и на чуждиците е признак най-малкото за скромен езиков багаж и за постно мислене. И ако музиканти, манекенки и други гости тук или там могат да си позволят да лющят каквото им дойде на ума и езика, за журналистите това би трябвало да е недопустимо.

Защото издава липса на самовзискателност, нежелание и неумение в движение да се открие подходящ синоним, точната, българската дума. Поведение и манталитет, които оттласкват всекиго все по-далеч от задължително високата проба на каратите на професионализма.


Сподели в
 

Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) – Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

15.12.2019/09:07

Лидерите и привърженици на сръбската опозиционна коалиция Съюз за Сърбия блокираха трите входа на държавната телевизия РТС (RTS) и обявиха, че блокадата ще продължи часове, предаде Танюг.

14.12.2019/09:06

Украинската полиция е задържала хора във връзка с убийството на разследващия журналист Павел Шеремет през лятото на 2016 г. в Киев, съобщи вътрешният министър Арсен Аваков, предаде Ройтерс.

13.12.2019/15:21

Десетки сръбски журналисти протестираха в Белград срещу влошаващите се медийни свободи в балканската страна, управлявана от президента Александър Вучич, предаде АП.

13.12.2019/09:03

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на доста хора“. Това сподели пред БНР проф. Лилия Райчева, създателка на емблематичното телевизионно състезание.

12.12.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки