Начало
 
 

„Труд” обвинява сайта на СБЖ в медийно пиратство*

10.06.2011 /23:50 | Автор : Петър Пъдев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Под заглавие „Журналисти пирати се вихрят в интернет" в. „Труд” публикува материал от Соня Спасова срещу кражбите на текстове от изданието. Те се поместват в други медии, включително и в сайта на СБЖ, посочва авторката. Ето публикацията:

Да изровиш една новина или да направиш добро интервю, с което да сразиш конкуренцията, понякога отнема много нерви, дни и пари. Минути след като се появи на сайта на твоя вестник обаче авторската статия се засмуква от десетки интернет издания.

Единственото свое, което добавят към труда на автора, са две кликвания на мишката -
copy и paste (копирай и залепи -б. p.). Толкова се бърза, че дори не се оправят и правописните грешки. Понякога свенливо отдолу е споменат източникът. И почти винаги без разрешение от редакцията.

В противоречие със Закона за авторските права, който поставя в графата „закриляни обекти" всички печатни произведения.

Проблемът е, че у нас вече има твърде много медии, а малко съдържание, коментира юристът на „Вестникарска група България" Радомир Чолаков.

По думите му десетки„сайтове" започват съществуването си с бизнес стратегия „кражба", просто защото трябва да се пълнят с материали, а нямат журналисти, които да ги правят.

Когато някой вземе твоя статия за сайта си, от който печели, нарушава чл. 18 от Закона за авторското право. Законът дава изключителни права на автора и издателя да разрешат използването на творбата„ по безжичен път или по кабел", обяснява юристът.

Той коментира и цитирането на текстове, взети от социалната мрежа фейсбук. Ако се вземат 1 - 2 изречения оттам, но те са част от по-голяма статия, е законно, защото се използва малък „обем, оправдан от целта", уточни Чолаков.

Според експерта за пиратството трябва да се говори непрекъснато, защото „то се разраства като пожар". Възможният изход е всички големи издатели да завеждат едновременно искове срещу един крадец, смята той.

Подобно е и мнението на Огнян Златев от Центъра за развитието на медиите. Ако се дава гласност на заведените дела в съда, то може би препечатването ще намалее, смята той.

И дава пример, че дори президентът на франция Никола Саркози наскоро признал, че един от най-големите проблеми пред интернет е спазването на авторските права, и то не само в областта на музиката и филмите, но и за текстове от печатните издания.

Примерите за заведени и спечелени дела за интернет кражби се броят на пръсти. Но ги има. Значи не е невъзможно нарушителите да се накажат, коментират юристи.

Няма по-ограбвана медийна група от „Вестникарска група България", защото в изданията ни има много информация, казва Станимир Въгленов, който отговаря за сайтовете на „Труд" и „24 часа".

През май м. г. например интервюто с футболист № 1 в света Лео Меси от „Труд" беше прекопирано едно към едно от десетина спортни сайтове, понякога дори без да се цитира първоначалния(Т)* източник.

Тази седмица във вторник статията на Кеворк Кеворкян в сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) например беше пусната с леки съкращения, както и с уточнение, че източникът е „Труд". Без изричното разрешение от редакцията. В страницата на дружеството маниерът да се цитира само като се посочва източник всъщност е практика с текстове от много издания.

„Нашият сайт не е комерсиален. Ние правим опит за обзор на темите в медиите, които са за медиите. Стремежът ни е да правим добро на колегите", отвърна Петя Колева от управителния съвет на СБЖ, която се грижи за сайта на дружеството. И уточни, че ако имаше изрична нормативна уредба за авторските права в интернет, от СБЖ биха я спазвали стриктно.

Странно е, че точно дружеството, призвано да защитава правата на медийната гилдия, не познава нормативната уредба, която урежда спазването на авторските права и по „безжичен път" (интернет).

"Много често, след като излезе авторски материал в сайта на БТА, пет минути след това го откривам дословно преписан в различни интернет страници и блогове, някъде дори са махнали уточнението „съобщи пред БТА".

Около 90% от хората, които създават „информационни сайтове"(,)* или не знаят, или се преструват, че не знаят, че в интернет пространството всеки текст и снимка си имат автор, коментира Евелина Андреева, главен секретар в информационната агенция.

За да защитим труда на журналистите ни, скоро ще бъдем принудени за кражбите да започнем да сезираме Министерството на културата и отдел „Компютърни престъпления" към ГДБОП, каза още Андреева.

„В началото на годината в жълт вестник пуснаха изфабрикувана „новина" за
QM media", разказва Десислава Стоянова, директор по медийни проекти и развитие в издателството, което стои зад списания като „L´Europeo" и „Макс". На следващия ден много сайтове пуснали текста едно към едно, като част от тях посочили източника, други не.

„Нито от вестника, нито от сайтовете потърсиха за коментар когото и да било от издателството. С изумление установих, че сред сайтовете, които охотно предъвкват жълтата измишльотина, е и сайтът на СБЖ", добавя Стоянова.

Все пак тя успяла да убеди екипа на дружеството, призвано да защитава правата на журналистите, да свали „новината" от страницата си.

Сред добрите изключения са по-малки агенции, базирани в градове извън София, които искат разрешение по мейла, уточнява Станимир Въгленов. Интервюто с Гара Дембеле в „24 часа" от седмицата например беше отправено в сайта
novini24.com с цитат от няколко изречения и линк, който препращаше към сайта на авторите.

------

* Нека не се сърди на сайта на СБЖ главната редакторка на "Труд" Димитрана Александрова. Това е втори неин упрек към медията на колегията. По-рано тя написа във Фейсбук - като там се полага - с възклицания и удивителни:

"Приятели, моля, съобщете ми, ако аз съм се побъркала - възможно ли е Съюзът на българските журналисти да има сайт, който потъпква всякакви авторски права и всеки ден краде и пуска десетки дописки от сайтовете на вестниците?!? Съюзът на журналистите?!?"

Две от много добрите колежки по темата за медите работят в "24 часа" и "Труд" - Паола Хюсеин и Соня Спасова. Често сме ги цитирали в сайта на СБЖ, понякога с портретна снимка. Какво лошо има, не виждам.

Ако е за заяждане от тоя род, ето веднага само един пример от днешния "Труд": Под заглавие Кадафи раздавал виагра на бойци да изнасилват вестникът съобщава:

"Либийският лидер Муамар Кадафи раздавал виагра на войниците си и им наредил да изнасилват наред жени, за да сплашат разбунтувалото се население на джамахирията. Това твърди главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Окампо пред репортери в сградата на ООН, цитиран от британския в. “Телеграф”.

Извинете, колеги, от сайта на "Телеграф" ли преведохте съобщението? То всъщност е разпространено от чужди агенции. Преведено е на български от БТА, която съвестно и винаги цитира агенциите в текстовете си. Някой в "Труд" да се е позовал тук на БТА, на друга агенция? Някой в "Труд" да е поискал разрешение от "Телеграф" да го цитира?

Но да не усложняваме. Сайтът на СБЖ е тясно специализиран. Има профилирана публика. Той не краде нито читатели от хартиени издания, нито посетители от  другите сайтове. Не е комерсиален, както подчертава колежката Петя Колева.

А, и още нещо: в сайта на СБЖ се стремим да поправяме мълчаливо и граматически грешки в “копи-пействаните” публикации. В горния текст на “Труд” имаше само двечки грешки. Отбелязаваме ги по изключение днес с (…)*

Смятам, че допълнително признание за всеки журналист е да види материала си цитиран с име и източник и в сайта на колегията. Така сме цитирали и качествени текстове от главни редактори. Винаги се позоваваме и, щом се налага, коригираме езиково всеки текст.

Специално помолих сега по телефона Димитрана Александрова “да пуснем” горната публикация в сайта на СБЖ. Отговори: “Не разрешавам!” Четете я на мой личен риск. Преценете сбърках ли. Впрочем текста – за майтап - взех не директно от “Труд”, а от друг сайт.

Ваш пират: Петър Пъдев


Сподели в
 

Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) – Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

15.12.2019/09:07

Лидерите и привърженици на сръбската опозиционна коалиция Съюз за Сърбия блокираха трите входа на държавната телевизия РТС (RTS) и обявиха, че блокадата ще продължи часове, предаде Танюг.

14.12.2019/09:06

Украинската полиция е задържала хора във връзка с убийството на разследващия журналист Павел Шеремет през лятото на 2016 г. в Киев, съобщи вътрешният министър Арсен Аваков, предаде Ройтерс.

13.12.2019/15:21

Десетки сръбски журналисти протестираха в Белград срещу влошаващите се медийни свободи в балканската страна, управлявана от президента Александър Вучич, предаде АП.

13.12.2019/09:03

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на доста хора“. Това сподели пред БНР проф. Лилия Райчева, създателка на емблематичното телевизионно състезание.

12.12.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки