„Труд” обвинява сайта на СБЖ в медийно пиратство*

10.06.2011 /23:50 | Автор : Петър Пъдев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Под заглавие „Журналисти пирати се вихрят в интернет" в. „Труд” публикува материал от Соня Спасова срещу кражбите на текстове от изданието. Те се поместват в други медии, включително и в сайта на СБЖ, посочва авторката. Ето публикацията:

Да изровиш една новина или да направиш добро интервю, с което да сразиш конкуренцията, понякога отнема много нерви, дни и пари. Минути след като се появи на сайта на твоя вестник обаче авторската статия се засмуква от десетки интернет издания.

Единственото свое, което добавят към труда на автора, са две кликвания на мишката -
copy и paste (копирай и залепи -б. p.). Толкова се бърза, че дори не се оправят и правописните грешки. Понякога свенливо отдолу е споменат източникът. И почти винаги без разрешение от редакцията.

В противоречие със Закона за авторските права, който поставя в графата „закриляни обекти" всички печатни произведения.

Проблемът е, че у нас вече има твърде много медии, а малко съдържание, коментира юристът на „Вестникарска група България" Радомир Чолаков.

По думите му десетки„сайтове" започват съществуването си с бизнес стратегия „кражба", просто защото трябва да се пълнят с материали, а нямат журналисти, които да ги правят.

Когато някой вземе твоя статия за сайта си, от който печели, нарушава чл. 18 от Закона за авторското право. Законът дава изключителни права на автора и издателя да разрешат използването на творбата„ по безжичен път или по кабел", обяснява юристът.

Той коментира и цитирането на текстове, взети от социалната мрежа фейсбук. Ако се вземат 1 - 2 изречения оттам, но те са част от по-голяма статия, е законно, защото се използва малък „обем, оправдан от целта", уточни Чолаков.

Според експерта за пиратството трябва да се говори непрекъснато, защото „то се разраства като пожар". Възможният изход е всички големи издатели да завеждат едновременно искове срещу един крадец, смята той.

Подобно е и мнението на Огнян Златев от Центъра за развитието на медиите. Ако се дава гласност на заведените дела в съда, то може би препечатването ще намалее, смята той.

И дава пример, че дори президентът на франция Никола Саркози наскоро признал, че един от най-големите проблеми пред интернет е спазването на авторските права, и то не само в областта на музиката и филмите, но и за текстове от печатните издания.

Примерите за заведени и спечелени дела за интернет кражби се броят на пръсти. Но ги има. Значи не е невъзможно нарушителите да се накажат, коментират юристи.

Няма по-ограбвана медийна група от „Вестникарска група България", защото в изданията ни има много информация, казва Станимир Въгленов, който отговаря за сайтовете на „Труд" и „24 часа".

През май м. г. например интервюто с футболист № 1 в света Лео Меси от „Труд" беше прекопирано едно към едно от десетина спортни сайтове, понякога дори без да се цитира първоначалния(Т)* източник.

Тази седмица във вторник статията на Кеворк Кеворкян в сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) например беше пусната с леки съкращения, както и с уточнение, че източникът е „Труд". Без изричното разрешение от редакцията. В страницата на дружеството маниерът да се цитира само като се посочва източник всъщност е практика с текстове от много издания.

„Нашият сайт не е комерсиален. Ние правим опит за обзор на темите в медиите, които са за медиите. Стремежът ни е да правим добро на колегите", отвърна Петя Колева от управителния съвет на СБЖ, която се грижи за сайта на дружеството. И уточни, че ако имаше изрична нормативна уредба за авторските права в интернет, от СБЖ биха я спазвали стриктно.

Странно е, че точно дружеството, призвано да защитава правата на медийната гилдия, не познава нормативната уредба, която урежда спазването на авторските права и по „безжичен път" (интернет).

"Много често, след като излезе авторски материал в сайта на БТА, пет минути след това го откривам дословно преписан в различни интернет страници и блогове, някъде дори са махнали уточнението „съобщи пред БТА".

Около 90% от хората, които създават „информационни сайтове"(,)* или не знаят, или се преструват, че не знаят, че в интернет пространството всеки текст и снимка си имат автор, коментира Евелина Андреева, главен секретар в информационната агенция.

За да защитим труда на журналистите ни, скоро ще бъдем принудени за кражбите да започнем да сезираме Министерството на културата и отдел „Компютърни престъпления" към ГДБОП, каза още Андреева.

„В началото на годината в жълт вестник пуснаха изфабрикувана „новина" за
QM media", разказва Десислава Стоянова, директор по медийни проекти и развитие в издателството, което стои зад списания като „L´Europeo" и „Макс". На следващия ден много сайтове пуснали текста едно към едно, като част от тях посочили източника, други не.

„Нито от вестника, нито от сайтовете потърсиха за коментар когото и да било от издателството. С изумление установих, че сред сайтовете, които охотно предъвкват жълтата измишльотина, е и сайтът на СБЖ", добавя Стоянова.

Все пак тя успяла да убеди екипа на дружеството, призвано да защитава правата на журналистите, да свали „новината" от страницата си.

Сред добрите изключения са по-малки агенции, базирани в градове извън София, които искат разрешение по мейла, уточнява Станимир Въгленов. Интервюто с Гара Дембеле в „24 часа" от седмицата например беше отправено в сайта
novini24.com с цитат от няколко изречения и линк, който препращаше към сайта на авторите.

------

* Нека не се сърди на сайта на СБЖ главната редакторка на "Труд" Димитрана Александрова. Това е втори неин упрек към медията на колегията. По-рано тя написа във Фейсбук - като там се полага - с възклицания и удивителни:

"Приятели, моля, съобщете ми, ако аз съм се побъркала - възможно ли е Съюзът на българските журналисти да има сайт, който потъпква всякакви авторски права и всеки ден краде и пуска десетки дописки от сайтовете на вестниците?!? Съюзът на журналистите?!?"

Две от много добрите колежки по темата за медите работят в "24 часа" и "Труд" - Паола Хюсеин и Соня Спасова. Често сме ги цитирали в сайта на СБЖ, понякога с портретна снимка. Какво лошо има, не виждам.

Ако е за заяждане от тоя род, ето веднага само един пример от днешния "Труд": Под заглавие Кадафи раздавал виагра на бойци да изнасилват вестникът съобщава:

"Либийският лидер Муамар Кадафи раздавал виагра на войниците си и им наредил да изнасилват наред жени, за да сплашат разбунтувалото се население на джамахирията. Това твърди главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Окампо пред репортери в сградата на ООН, цитиран от британския в. “Телеграф”.

Извинете, колеги, от сайта на "Телеграф" ли преведохте съобщението? То всъщност е разпространено от чужди агенции. Преведено е на български от БТА, която съвестно и винаги цитира агенциите в текстовете си. Някой в "Труд" да се е позовал тук на БТА, на друга агенция? Някой в "Труд" да е поискал разрешение от "Телеграф" да го цитира?

Но да не усложняваме. Сайтът на СБЖ е тясно специализиран. Има профилирана публика. Той не краде нито читатели от хартиени издания, нито посетители от  другите сайтове. Не е комерсиален, както подчертава колежката Петя Колева.

А, и още нещо: в сайта на СБЖ се стремим да поправяме мълчаливо и граматически грешки в “копи-пействаните” публикации. В горния текст на “Труд” имаше само двечки грешки. Отбелязаваме ги по изключение днес с (…)*

Смятам, че допълнително признание за всеки журналист е да види материала си цитиран с име и източник и в сайта на колегията. Така сме цитирали и качествени текстове от главни редактори. Винаги се позоваваме и, щом се налага, коригираме езиково всеки текст.

Специално помолих сега по телефона Димитрана Александрова “да пуснем” горната публикация в сайта на СБЖ. Отговори: “Не разрешавам!” Четете я на мой личен риск. Преценете сбърках ли. Впрочем текста – за майтап - взех не директно от “Труд”, а от друг сайт.

Ваш пират: Петър Пъдев


Сподели в
 

Вече е активен сайтът Euractiv.bg. Журналистът, който е негов автор и ще го поддържа, Георги Готев е убеден, че ще има интерес на потребителите към изданието.

21.09.2019/09:06

По случай Международния ден на „Правото да знам“ клуб „Юрист“ организира днес в Бургас форум на тема „Правото да знам и свободата на словото“.

20.09.2019/09:05

Италианската финансова полиция обяви, че е разбила мрежа, според нея най-голямата в света, за пиратско разпространяване на платени телевизионни канали, която имала милиони. клиенти, предаде АФП.

19.09.2019/09:05

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври.

18.09.2019/09:03

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки