Кеворк Кеворкян: Какво е фейсбук освен апотеоз на самотата

10.06.2011 /17:47 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: 24chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вие сте много известен и като тв водещ, напоследък и като пишещ журналист. Какво е по-различното в т.нар. нови медии в интернет, от които вече сте част, пита авторката в интервю:

Предлагат забрава чрез хаоса. Не се изнервям лесно, обаче нормално ли е някое днешно сукалче да врещи “Кой е пък тоя Кеворкян?”- понеже в момента по милост са го прибрали в някаква телевизия да се пуйчи от екрана.

Тия сукалчета са по-временни в нашия занаят дори от сценичните работници в телевизиите. Обаче врещят, цапат пространството, изжълтяват го, а имам усещането, че мрежата сякаш си пада по тях.

Ако напишеш името ми там, ще излязат 50-ина постн
атии страници. В сродни търсения изобщо не е посочена “Всяка неделя”, а аз имам 30 години работа в телевизията, близо 1000 предавания, безброй интервюта.

На тези години вече мога да кажа, че тоя занаят съм го кръщавал. И какво? По-лесно ще намериш гаджетата ми, отколкото телевизионните ми приключения, които са доста по-секси.

В моя сайт има над 3000 публикации. Да видим сега дали те ще успеят да се преборят с нехайството и ръмженето на мрежата. Всъщност все още не съм никаква част от “новите” медии, не съм докрай сигурен и дали искам това.

Покрай сайта “Всяка неделя” имам привилегированото положение да седя отстрани и да се занимавам с нещо луксозно, да слушам умни хора, да преценявам прозренията им за времето. Усещането ми за новите формати за общуване е, че те са порядъчно повърхностни.

Ами фейсбук, какво е той, освен апотеоз на самотата, на отчаянието. Нормален човек няма да тръгне да си търси приятели в мрежата. Получавам непрекъснато разни писъмца, но дори не ги отварям. Мисля, че самотници обитават това място, което отгоре на всичко е доста непочтено. Такава му е и технологията.


Това е нещо като клуб на анонимните алкохолици, само че не са и анонимни, ами с всичките им данни вътре. Седят там и си говорят кой какви бели мишки вижда. Да не кажа голяма дума, но мисля фейсбук за края на нормалното общуване.

Сам използвате огромното пространство онлайн, но не спирате да критикувате интернет. Защо?

Защото се съмнявам в разума на мрежата. Когато започнах преди пет години да пиша дописките си в “Труд”, изобщо не подозирах, че един ден те ще излизат и в някакъв сайт на вестника. Това се случи три години по-късно. Ако го знаех, никога нямаше да се хвана с тази авантюра. Написваш текст, даваш го на вестника и очакваш разумен дебат.

Но винаги се намира някакъв главанак да оцапа диалога. В сайта дописките ми имат безпрецедентна висока посещаемост, но усещам, че умните гласове се уморяват от глупаците, които ги тормозят. Откриха двама от тях - един провинциален журналист, друг пък дращеше тъпотиите си от сграда, в която се помещава известна телевизия.

Някои мои приятели са наясно, че им се плаща, и ме успокояват с това си прозрение. Други ми казват, че трябва да съм щастлив, понеже текстовете ми предизвикват такива дискусии. Щастлив от какво? Че някое анонимно лайно ще се упражнява за моя сметка? Хайде, мерси.

Не е нормално, когато напишеш името на известен български държавник, да се появява думата “трипер”. Презирам понякога това животно Мрежата. В нея няма никаква хигиена и мярка. Това е Космосът на графоманите.

Идват избори след няколко месеца. Какво значение ще имат за тях медиите?

Нищо особено няма да зависи от медиите. През 2001-а и 2009-а това беше очевидно. А през 2005-а Станишев някак се промуши и се добра до властта - той използва ауфтакта между избора на две персони, които с лекота подчиниха публиката. Втората - Бойко - още я владее. Зашеметил е и медиите, които се търкалят край краката му по-любвеобилни дори от кутретата на каракачанската му овчарка.

А Царя използва чак през 2001-а инерцията, която получи още в началото на 1990-а. Няколко интервюта - през февруари и декември същата година и две през 1999-а му бяха съвсем достатъчни. От тях той получи енергия, която разумно и пестеливо съхрани до 2001-а. Енигмата- мъченик- най-харесваната стока от българския избирател. Сетне алчността го провали.

Днес медиите нито могат да помогнат, нито могат особено да навредят някому в навечерието на изборите. Макар че те си въозбразяват, че могат да го сторят.(Със съкращения)


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки