Светлана Василева: Търсим друг Слави за Нова тв

09.06.2011 /23:13 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: 24chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светлана Василева е изпълнителен директор на “Нова броудкастинг груп”, в която влизат Нова тв, Нова спорт и телевизиите “Диема”. Медийната група е собственост на шведската компания “Модърн таймс груп” (MTG).

Постът е нов за нея, но позицията - не. През последните 12-13 години тя все е шеф на телевизия. Преди да заеме поста си в Нова тв преди година, тя управляваше ТВ 7. Дойде там от “Фокс интернешънъл ченълс”, където ръководеше американските кабелни канали у нас.

Стана известна като първия шеф на Би Ти Ви при старта й през 2000 г. Преди това също беше тв директор - на “Триада”, която бе първата предаваща пряко телевизия у нас - Си Ен Ен в зората на демокрацията.

Една лятна тв традиция е на път да бъде променена. Вместо повторения Нова тв пусна “Черешката на тортата”, Би Ти Ви подготвя “Гласът на България”. Нова мода ли е това, г-жо Василева?

Мисля, че и преди е имало други подобни опити. Взехме това решение още в края на миналата година, когато подготвяхме бюджета за 2011 г. Идеята е да предложим нещо различно на зрителя, така че той все пак да остане пред екраните.

Форматът на “Черешката на тортата” е подходящ за по-ранен час, преди новините, т.нар. access to prime (от англ. преди праймтайма). Но в случая, тъй като е лято, изместихме времето и предаването започва в 20 ч.

Да, хората ходят в отпуски, но те едва ли са по-дълги от 2 седмици, а в останалото време е добре да имат възможност да гледат интересни програми. В този сезон гледаемостта се измества в по-късни часове.

В това отношение няма толкова голяма разлика, когато говорим за нишовите канали. Практиката е показала, че гледаемостта им не намалява чувствително в този период. Процентно е твърде по-малко, отколкото за големите национални телевизии.


Така е, защото големите имат много по-мащабна аудитория. Разбира се, понякога и хубавото време влияе, но това не означава, че телевизията трябва да спре да работи в този период.

Много рано обявихте тази година есенните си формати. Какво ще се случва наесен?

Имаме най-големия си проект - “Х фактор”. Това е най-грандиозното музикално шоу, правено досега в световен мащаб. Много сме щастливи, че успяхме да се сдобием с формата. Обичайната практика е същата телевизия, която е излъчвала “Мюзик айдъл”, да пусне и “Х фактор”. Но собственикът на Нова тв -
MTG, успя да се договори за този формат.

Каква е разликата - и на двете места пеят?

Разликата е първо в това, че тук се търси не само музикален талант. “Х фактор” е тази субстанция Х, която те прави истинска звезда. Това е, което журито ще преценява. Членовете му ще бъдат и ментори на изпълнителите, харесани от тях.


Другата голяма разлика е, че могат да участват и вокални групи. Този път работим с друг продуцент - “Паприка Латино”, който не е бил на нашия пазар досега. Това крие своите рискове, но и ни дава увереност, че може би ще намерим и друга гледна точка.

Как избрахте този чуждестранен продуцент?

Той е избор на “Фриментъл”, компанията, която ни продава правата на “Х фактор”. Беше нейно изискване.

 “Паприка Латино” прави за вас и “Черешката на тортата”, както и “Фермер търси жена”. Пак ли е изискване на компаниите, които държат правата?

Донякъде е изискване, донякъде и за нас се осмисля повече от бизнес гледна точка. Като възложим повече проекти на един продуцент, това редуцира малко цената. “Х фактор” е най-скъпо струващото шоу, което ще бъде произведено, в сравнение с всичко, правено досега в България.

Вярно ли е, че тази продуцентска компания ще върши техническата работа, а ще има български продуцент за креативната част?

Имаше такива предположения, че може да се наложи да работим по този начин заради малкото време, с което разполагаме, тъй като продуцентът тепърва изгражда своята структура в България. Но се оказа, че те доста бързо се ориентираха и успяха да намерят подходящите местни екипи.

В България няколкото продуценти са се превърнали в звезди. Един от тях е Нико Тупарев и неговата компания “Олд скул”, които правеха доста неща за Нова тв. Ще продължава ли да работи за медията?

Да, със сигурност. Ние и сега работим с него. Той прави “Стани богат” и “Аз обичам България”. Този формат също доказа, че може да бъде успешен. Ще го продължим и през есента.

Имаме и други планове за Нико, така че той в никакъв случай няма да остане без работа за нас. Идеята е да работим с повече продуценти на пазара. Рестриктирани сме да го правим с някои от най-големите, които работят само с конкурента и са свързани с ексклузивни договори.


Смятам, че един независим продуцент няма как да бъде обвързан с ексклузивност, най-малкото това не го прави независим. Но това са чисто търговски отношения, в които няма как да се намесвам.

Затова даваме повече проекти на други продуценти, които също са доказали своите качества. Както например братя Чучкови с филма “Тилт”. Така че те ще получат също проект за тази есен.

Ще правят сериал, така ли е?

Да, така ще бъде. Част от нещата, които променяме, е праймтаймовата ни програма да е разнообразна. Така ще разберем очакванията на зрителите и кое може в бъдеще да бъде стълбът, около който Нова тв гради програмата си. Решението ни е по възможност да направим много ранни дългосрочни планове.


В България винаги времето притиска и всичко се прави набързо, за 1-2 месеца. Обичайните изисквания на чуждите продуценти, от които купуваме формати, са винаги за доста по-дълъг период на продукция, който е между 8-12 месеца.

Какво ще се случва със “Стани богат”?

В никакъв случай не се отказваме от “Стани богат”. Най-вероятно ще претърпи някои промени в бъдеще, ще добавим допълнителни игри в рамките на предаването. Към сегашния етап не е предвиден за есента, ще продължи в друго време, защото имаме прекалено много други проекти.

Вие сте човекът, който пусна в ефира най-успешното тв шоу за последните 11 години - “Шоуто на Слави”. Имате ли нещо такова предвид и за Нова тв?

Ще търсим подобно голямо и успешно предаване. Но трябва да си дадем сметка, че понякога форматът работи, защото е много добре разписан и в която и държава да се произведе, формулата е печеливша. Специално по в токшоутата работи водещият. Там е ключът.


Слави е много голям професионалист, той изключително много работи. Това е част от неговата формула за успех. Трябва да намерим друг Слави. Наистина за цялото това време, в което той е в ефир, все още няма достойна конкуренция срещу себе си.

Какво ще стане с двете токшоута, които вече са в лятна ваканция - “Шоуто на Иван и Андрей” и “На инат” с магарето?

Те ще останат в програмната схема, най-вероятно в друг вид, попроменени като формати. Все още търсим най-добрата формула за тях. Иван и Андрей в никакъв случай не трябва да бъдат загубени за нас.

Защо има такъв голям интерес към българските сериали? Сега ли им дойде времето?

От доста отдавна беше назрял моментът за български сериали. Знаем американската индустрия колко сериали произвежда годишно и това беше нормална посока на развитие. В съседни на нас държави това се прави много отдавна. Преди 7-8 години, когато бях в една от най-големите сръбски телевизии - “Пинк”, там едновременно се произвеждаха 5 сериала.


Това не се случва у нас заради малкия рекламен пазар и високата инвестиция. Друга причина беше недоверието в нас всички, които сме управлявали телевизии, в потенциала на българските сценаристи и продуценти специално за сериалите поради липса на опит.

Наистина престрашаването за първия път е голямо. Но все пак, откакто това се е случило на пазара, пътят вече е отворен. Оттук нататък ще започнем да гледаме качеството им. Още повече, че във времето сериалът е много по-печеливш за една телевизия, отколкото еднократни формати, които няма как повторно да излъчваш.

Качествената политематична тв не може да съществува без новини. Какво ще се случва с тях в Нова тв, както и със сутрешния блок?

Ще засилваме новините - и в момента го правим. Подобрихме структурата им. Ще направим всичко възможно да промотираме силните си журналисти повече, да ги представим като личности. Продължават обученията на екипа. Иска ни се всички по един и същи начин да виждат производството на новините, да имат една и съща визия. Смятам, че ще бъдем в изключително добра форма за есента.

А нова сутрешна водеща?

Ако открием добра партньорка на Евгени, разбира се, ще включим и още един човек в екипа. Няма нищо лошо в това да се експериментира с нови хора. Да не забравяме, че телевизията е навик. Голяма част от сегашните успешни водещи не са стартирали чак толкова брилянтно, просто са били достатъчно дълго в ефир.

Трябват ли промени в медийния закон?

Всичко, свързано със закона, е по-добре да не бъде прекалено детайлизирано. Рестрикциите, ако има такива, няма как да подпомагат развитието на медиите. Добре е да има регулация, но в света все повече се говори за саморегулация. Ако сметнем, че нещо вреди на зрителя, трябва да можем сами да си слагаме рамки
те, в които работим. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

Социалните мрежи като инструмент за дезинформация. На това е посветен поредният трети епизод на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“.

07.07.2021/17:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки