Начало
 
 

Интервю в синьо

09.06.2011 /12:27 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Една необичайна рецензия от колега за колега, за пъстроцветията в жанра, за които не се учи във Факултета по журналистика...

Има и такива пъстроцветия в жанра.
За тях не се учи във Факултета по журналистика. До тях човек може и да стигне подир десетилетия работа в занаята.

Ако искате да разберете кой е „добрият дух” на Созопол.
Ако искате да разберете как са посрещали гостите си старите жители на града.
Ако искате да разберете как се черпи по созополски.
Ако искате да се научите как се пази семейна и родова памет.
Ако искате да чуете стари рибарски песни.
Ако желаете да видите всичките листенца на созополската „роза на ветровете”.
Ако искате да разберете какъв е цветът на детството.
Ако искате да знаете кога и къде спят рибите /не раците/ в морето.
Ако искате да ви се отворят очите как се правят нимфи и русалки за украса на носовете на корабите.
Ако искате да разберете как рисуват големите майстори-художници.
Ако искате да знаете как се ражда морската пяна.
Ако искате да разберете кога рисуването се превръща в радост.
Ако искате да научите езика на морето.
Ако искате да знаете отговора на въпроса: кое е най-созополското време?
Ако искате да се научите да познавате кога и как идва любовта.
Ако искате да знаете как някогашните госпожици в Созопол благодарели на обожателите си за техните китарни и мандолинни серенади, устройвани под прозорците на домовете им.
Ако сте любопитни да чуете „как чайките бият неделните камбани из безкрайната енория на морето”.
Ако искате и вие да знаете от какво се прави най-вкусната созополска салата.
Ако искате да понаучите поне малко как се сътворява и кръщава лодка. И какво сънуват и как си говорят те – лодките.
Ако искате да разберете как умират. И кое е най-хубавото, което може да им се случи.
Ако искате да знаете /а и да познаете/ най- голямото блаженство на морето, което изкушава дори и най-старите рибари.
Ако искате да знаете с кого е приятел соленото дихание – с асмите или със смокините?
Ако искате да разберете коя птица говори най-смислено покрай брега.
Ако искате да знаете в какво е духът на морето.

Ако искате – доберете се до излязлата неотдавна книга на многолетния вестникар /а и „погледар”/ Кирил Янев, кръстена „Интервю в синьо”.
Тя е посветена на починалия вече созополски художник Яни Хрисопулос. Съгражданин и приятел на неуморния и виртуозен Кирил Янев.
Издателската къща е софийска – „Световит”.

 

Сподели в
 

Тази година един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) – Специалният Коледен ден на Еврорадио, провежда юбилейното си, 25-о издание на 15 декември.

15.12.2019/09:07

Лидерите и привърженици на сръбската опозиционна коалиция Съюз за Сърбия блокираха трите входа на държавната телевизия РТС (RTS) и обявиха, че блокадата ще продължи часове, предаде Танюг.

14.12.2019/09:06

Украинската полиция е задържала хора във връзка с убийството на разследващия журналист Павел Шеремет през лятото на 2016 г. в Киев, съобщи вътрешният министър Арсен Аваков, предаде Ройтерс.

13.12.2019/15:21

Десетки сръбски журналисти протестираха в Белград срещу влошаващите се медийни свободи в балканската страна, управлявана от президента Александър Вучич, предаде АП.

13.12.2019/09:03

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на доста хора“. Това сподели пред БНР проф. Лилия Райчева, създателка на емблематичното телевизионно състезание.

12.12.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки